Followers

Friday, December 30, 2016

Teruklah DAP ni !

Teruk betul DAP, menghina! Adakah munasabah baru saja memerintah Pulau Pinang sudah nak buat Hospital Islam? UMNO yang telah lama memerintah, 60 tahun, dipimpin oleh pejuang-pejuang Islam maha tulin lagi, pun tak buat Hospital Islam! Melampau betul DAP ni...ish!!

Bukankah pemimpin Umno pelbagai peringkat kata Umno banyak membela Islam? Bukankah pemimpin Umno pelbagai peringkat kata, kalau tidak ada Umno, orang Melayu yang beragama islam akan ghuyup? Bukankah pemimpin Umno pelbagai peringkat kata DAP yang bertanding 55 kerusi parlimen (yang belum tentu menang semua kerusi) daripada 222 kerusi parlimen itu akan perintah Malaysia maka habislah Islam?

Kerana itu semua habis orang Melayu terutama yang tinggal dikampung-kampung kecut telur dengan DAP! Ini pula DAP nak buat pula Hospital Islam...ish lagi bahaya! Sudahlah selama ini ada yang konon bertaraf 'ulama' penasihat geng Umno kata di masjid-masjid di Pulau Pinang tidak boleh azan!

Teruk sungguh DAP kawan PAN ni...adakah nak buat Hospital Islam?

Sudah-sudahlah dengan kerja memandirkan masyarakat Melayu luar bandar!

Laporan Sinar Harian:
 
Hospital islam Pulau Pinang dijangka beroperasi 2020

GEORGE TOWN: Yayasan Islam Pulau Pinang (YIPP) dengan kerjasama Majlis Agama Islam negeri akan membangunkan projek Hospital Islam Pulau Pinang (HIPP) bernilai RM280 juta di kawasan Bayan Baru.

Pengerusi YIPP, Datuk Mansor Othman berkata kerja-kerja pembinaan projek di tanah seluas hampir satu hektar itu akan bermula selepas majlis pecah tanah pada Ahad ini.

Beliau berkata, hospital yang akan dilengkapkan dengan kemudahan 200 katil itu merupakan hospital pertama di wilayah utara yang berkonsepkan patuh syariah dan dijangka mula beroperasi awal 2020.

"Hospital Pakar An-Nur di Selangor, telah dipilih sebagai pengendali HIPP manakala pemajunya merupakan sebuah syarikat tersenarai di Bursa Malaysia yang akan diumumkan Ahad ini," katanya kepada Bernama dalam satu temubual di sini, Khamis.

Mansor berkata, hospital ini telah mendapat kelulusan Kementerian Kesihatan dan diperakui oleh Institut Standard dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (Sirim) selepas menerima pengiktirafan pensijilan MS 1900:2014 dengan sistem berasaskan syariah Islam.

"HIPP akan menerapkan amalan perubatan berasaskan Islam di mana wad lelaki dan perempuan akan diasingkan, doktor wanita untuk wad bersalin dan kakitangan bertugas yang menutup aurat bagi mematuhi syarat sebagai hospital patuh syariah," katanya.

Bagaimanapun katanya, model perniagaan hospital ini bukan hanya tertumpu kepada orang Islam sahaja tetapi juga bagi orang bukan Islam yang ingin mendapatkan rawatan kesihatan dengan harga berpatutan.

Beliau berkata pembinaan HIPP ini adalah selaras dengan permintaan rawatan perubatan penduduk negeri dan juga warga asing untuk ke Pulau Pinang yang  terkenal dengan destinasi pelancongan perubatan.

"Mengikut Malaysia Healthcare Travel Council, jumlah keseluruhan pendapatan daripada pelancongan kesihatan adalah sebanyak RM390 juta tahun lepas dan 60 peratus daripada pelancong memilih Pulau Pinang sebagai destinasi mereka untuk mendapat rawatan kesihatan," katanya.

"HIPP yang terdiri daripada bangunan 14 tingkat ini akan mempunyai 600 tempat meletak kereta setinggi tujuh tingkat dan dilengkapi dengan pakar bidang  perubatan seperti pakar Pediatrik, Ginekologi, Endoskopi dan Kardiologi," katanya.

Mansor berkata hospital ini akan turut menawarkan 20 buah katil wakaf untuk membantu masyarakat kurang berkemampuan yang memerlukan rawatan perubatan.

"Pembiayaan kos rawatan bagi 20 buah katil wakaf ini akan ditanggung oleh pihak HIPP sebagai salah satu komitmen bahawa hospital yang akan didirikan ini  tidak mengenepikan golongan miskin," katanya.

Selain itu, beliau berkata pembinaan hospital ini dijangka mewujudkan peluang pekerjaan tambahan kepada penduduk setempat khususnya dalam bidang pengurusan pembuatan dan kesihatan.

"Hampir 1,000 kekosongan jawatan pelbagai bidang, bakal ditawarkan kepada orang ramai, selepas projek ini siap dalam tempoh tiga tahun lagi," katanya.


No comments: