Followers

Saturday, December 31, 2016

Teh tarik yang enak sampai ke tulang betis!

Dulu-dulu sewaktu kami dalam parti sejarah, kalau nak minum teh tarik hanya mencari warung-warung kecil tepi jalan besar. Di situlah kami berkumpul sesama sendiri pelbagai peringkat usia, dengan pelbagai isu-isu hangat politik tanah air. Selesai minum kami seluk bagi gombang masing-masing keluarkan duit untuk bayar apa yang diminum dan dimakan! Ada yang bayar dengan duit kertas seringgit, ada yang guna duit syiling! Duit selebihnya simpan untuk derma di ceramah-ceramah demi kemajuan parti!

Sudah pasti isu utama kami dalam perbincangan dan perdebatan sesama sendiri itu ialah mengenai kegelojohan dan kejahatan Umno/Bn dalam menguruskan pilihanraya dan mentadbir negara. Kadang-kadang di situ juga, sambil menghirup teh tarik kami merancang aktiviti parti dan mengeluarkan idea mencari dana. Itu dulu, sebelum politik matang dan sejahtera! Ada kalanya pemimpin-pemimpin dahulu yang datang ke tempat kami sama ada mereka minta minum di warung atau memang hanya kami mampu bawak ke warung-warung sahaja!

Hari ini semenjak kami bersama parti baru, sudah tidak nampak kawan-kawan parti sejarah minum-minum di warung-warung seperti dahulu.

Kalau pun ada seorang dua kawan-kawan lama yang nak kena teh tarik dengan kami, kini tak mampu untuk lakukan semudah dahulu, kerana takut diperhati dan dichop sebagai pengkhianat parti. Seorang ustaz veteran parti sejarah yang baik dengan aku apabila diajak kena teh tarik, hanya bersetuju untuk ke warung yang agak tersorok. Bila di tanya kenapa tak mahu kena teh tarik di bandar? 

Dia jawab, "takut orang-orang ana nampak minum dengan enta...mampus ana kena pulau". Begitu teruk sekali? Apa pun aku layanlah walau di manapun asal dapat kena teh tarik!

Hari ini minum teh tarik dengan orang Amanah amat besar bahayanya bagi ahli parti sejarah kerana akan dichop pengkhianat. Namun demikian tidak bahaya dan tidak mencolok mata langsung kalau kena teh tarik dengan orang-orang Umno Najib! 

"Fatwa" untuk ini telah kelihatan lebih jelas di London baru-baru ini apabila seorang ulama muda parti sejarah berteh-tarik di London, bro! Dengan menteri zakat lagi!  Fuh hebat!

Dengan petunjuk di London itu, sedikit masa lagi mungkin sudah tiada yang kena teh tarik di warung-warung, kerana dengan politik matang dan sejahtera tentunya mesti berteh-tarik di restauran dan kopitiam dengan kawan-kawan baru!

Fuh...teh tarik London kaw dan enak sampai ke tulang betis!

No comments: