Followers

Tuesday, December 22, 2015

Padan begitulah ahli-ahli bawahan PAS...

1. Dua tiga hari ini masih heboh isu PAS dikatakan akan bergabung dengan Umno jua akhirnya. Dan kata ceritanya usaha ke arah itu sedang giat dijalankan sama ada secara langsung mahu pun tidak, oleh proksi masing-masing yang bersetuju dengan 'misi' itu.

2. Desas desus penggabungan itu katanya dikuatkan lagi dengan peristiwa majlis pakaian sedondong beberapa hari yang lalu. Kedua-dua pihak kelihatan zahirnya, semakin lunak bicaranya dan senyuman kepada masing-masing antara mereka semakin melebar, kerap dan ceria.

3. Setiausaha Agung Pas pula dilaporkan oleh pelbagai media bagaikan PAS sudah boleh memaafkan kesalahan Umno terhadap PAS yang berlaku pada masa lalu walaupun kemudian dinafikan oleh SUA Pas itu sendiri.

4. Semua itu kelihatan memang menceriakan pelbagai lapisan pemimpin PAS yang seronok ke arah itu kecuali kenyataan yang sedikit berlainan daripada TITM dan Ustaz Idris Ahmad kerana bunyi agak 'cenger' kepada Umno khususnya Najib Razak dan kepada para pemimpin PAS itu sendiri yang agaknya cirit birit mulut ( pinjam istilah popular TGHH).

5. Bagi penulis, penulis tidak yakin PAS akan bergabung secara rasmi dengan UMNO atau masuk BN. PAS tidak akan membiarkan harumanis yang bersepah di setiap celah daun dan dahan, gugur disambut orang. Walaupun mahu tindakan begitu gila namanya.

6. Ia, walaupun PAS terlalu ingin berbaik dan berpakat dengan Umno namun 'bergabung' atau 'masuk' tidak akan digunakan sebagai istilah yang akan digunakan. PAS, demi menjaga harumanis dan yang bakal menjadi harumanis, akan terus menggunakan 'pil' walak sambil mencipta istilah baru untuk "bergabung" atau "jadi geng" dengan Umno. Dan rasanya istilah itu sedang dicipta.

7. Kita tunggu hasil kerja 'jawatankuasa perpaduan' antara mereka mencadangkannya nanti.

8. Bagi penulis, pergabungan Pas dan Umno sekarang hanya berlaku dalam bentuk yang tidak rasmi dan longgar. Ini yang sedang berlaku.

9. Kebanyakan pemimpin atasan PAS telah tidak minat menegur Umno di bawah kepimpinan Najib Rosmah walaupun pelbagai kes dan kecelaruan pengurusan negara berlaku begitu teruk dan memalukan negara. Kezaliman pemerintahan UMNO/Bn yang banyak menyusah dan menindas rakyat tidak lagi zalim bagi PAS. Pengurusan ekonomi yang berpalit dengan skandal rasuah dan pecah amanah yang menjahanamkan integriti negara telah menjadi bukan isu besar kepada PAS.

10. Apa yang jelas PAS hari ini kian selesa dengan Umno dan tindak-tanduk Umno bukan lagi perkara yang perlu diperbesarkan. Inilah rupa bentuk penggabungan yang berlaku antara PAS dan Umno. Dan kaedah ini akan lebih menyelamatkan PAS daripada dimarahi oleh ahli-ahli mereka yang telah ditanam awal dengan sikap walak yang tidak bertempat.

11. Nampaknya kian hari PAS kian pening. Pening bagaimana mahu menggayakan proses penggabungan agar tidak dilihat bergabung oleh ahli-ahli bawahan mereka. Padan begitulah ahli-ahli PAS....

 

No comments: