Followers

Friday, December 11, 2015

Antara Umno dsn PAS

1. Kebanyakan parti politik utama Malaysia waktu ini sedang dilanda musibah. Dalam menguruskan pelbagai masalah yang melanda masing-masing menonjolkan pelbagai tektikal dan skills permainan politik.

2. Paling smart dan bergaya walau dalam keadaan hampir lemas kerana tidak cukup bekalan oksigen ialah UMNO. Di PAU salam perpaduan dihulurkan kepada PAS!

3. Melalui salam perpaduan yang berbunyi begitu kudus itu dalam diam Umno era Najib Rosmah mengharapkan bekalan oksigen dari PAS.

4. Dengan bantuan oksigen dari PAS mudah-mudahan Umno bernafas lega dalam PRU 14 nanti. Itulah harapan Najib sebenarnya dalam menjamin dominasinya. Najib lebih rela untuk undur satu tapak ke belakang untuk mara bertapak-tapak ke hadapan. Nice game from Najib!

5. Soalnya bagaimana pula permainan politik PAS dalam menghadapi tektikal UMNO ini yang telah diketahui umum akan kelicikannya.

6. Atau PAS tak kisah akan kelicikan UMNO kerana bagi PAS lebih baik ditipu dari menipu!?

7. Sehingga saat ini tektikal PAS masih kelam-kabut. Contoh tolak DAP tapi masih bersama PR. Katanya masih bertahaluf dengan PKR tapi berjanji akan bertanding di semua kerusi. Mendakwa boleh menang jika bersendirian tapi masih kekal bersama PKR. Ada pemimpin kata tidak akan kerjasama dengan UMNO, ada yang kata lebih baik bersama UMNO.

8. Begitulah PAS yang nampaknya terus-terusan memeningkan pengikut-pengikut akar umbinya hingga kini sudah bertimbun "harum manis" di dalamnya.

9. Akhirnya antara Umno dan PAS kita lihat siapa yang kena!

No comments: