Followers

Saturday, November 14, 2015

PAS dengan plolitik barunya yang hehehe...

1. Malam tadi Dato Husam Musa (DHM) buat kesekian kalinya mendedahkan dirinya di hadapan khalayak ramai menjawab pelbagai persoalan mengenai isu-isu yang membabitkan PAS, Kerajaan Kelantan dan dirinya sendiri. Nampaknya dengan sikap yang penuh gentleman DHM berdepan terus-terang tanpa menyorok diri disebalik nama samaran dan sebagainya.

2. Apabila bertindak demikian, DHM sebenarnya terdedah kepada jawapan balas dan sudah pasti tindakan disiplin parti dan undang-undang daripada kepimpinan partinya sendiri iaitu PAS, jika sekiranya apa yang diperkatakan oleh beliau tidak betul dan berupa fitnah.

3. Nampaknya DHM  berkali-kali mengakui bahawa beliau sedar akan hakikat itu dan redha dengan apa yang bakal diterimanya.

4. Tidak lama sebenarnya selepas DHM membuat pelbagai pendedahan semalam telah mula wujud 'serangan' tegar terhadap DHM. Hari ini awal-awal lagi DHM telah didakwa konon pernah terbabit dalam satu  kejadian yang memalukan. Namun apa yang jelas dakwaan dalam FB dan viral di whatasp itu adalah dari penama yang menggunakan nama samaran yang entah siapa. Orang ini sejak dari dulu lagi menjadi pemfitnah yang boleh dikatakan agak bacul kerana setiap masa berselindung disebalik nama samaran.

5. Kalaulah dakwaan ini benar datangnya daripada agen-agen parti DHM sendiri iaitu PAS, maka ingin penulis katakan bahawa inilah masalahnya dengan PAS hari ini. Permainan fitnah menjadi menjadi permainan politik biasa parti agama itu, dalam menghadapi perbezaan pandangan antara mereka sejak daripada muktamar di Batu Pahat berapa tahun yang lalu. Jika sekiranya  tiada para pemimpin atasan sehari dua ini menasihati puak-puak pemfitnah itu daripada bermaharajalela konon untuk membela PAS dan kepimpinan PAS dengan cara fitnah, ia sudah tentu tidak langsung akan menguntungkan parti agama itu, malah sebaliknya akan diterima oleh PAS.

6. Pemfitnah-pemfitnah seperti El-Haraki ini sebagai contoh, sebenar tidak akan mampu menaikkan imej PAS atau meningkatkan sokongan rakyat kepada PAS dengan menggunakan kaedah fitnah ini kerana rakyat dan orang ramai kini semakin jelak dan muak dengan politik pembunuhan karektor yang berupa fitnah ini.

7. Sebagai parti Islam sepatutnya PAS menunjukkan contoh yang terbaik dari pelbagai sudut apatah lagi kepada ahli partinya sendiri bukan sebaliknya menjadi juara serkap jarang, bercakap melalut dan kasar, memaki-hamun, penghukum dan terbaru melahirkan ramai pakar pembuat fitnah?

8. Sebagai parti agama PAS seharusnya bersikap rasional, berhemah dan bersikap hujah lawan hujah bukan membiarkan 'agen-agen' mereka melalut dan menunjukkan akhlak buruk di sana-sini.

9. Nampaknya walaupun PAS sudah berusia tua tapi masih belum matang bermain politik. Atau mungkin sejak mahu berbaik-baik dengan Umno ini, mereka semakin memahami politik marcheavelli.

10 Dan apakah DHM akan menjadi mangsa seterusnya kepada politik diktator dan marcheavelli PAS yang berwajah baru hari ini? Kita saksikan seterusnya!

No comments: