Followers

Saturday, September 05, 2015

Menghadapi saat merudum: Dolah Salleh telah menunjuk cara...


Nampaknya banyak sungguh yang merudum dalam negara sejak akhir-akhir ini. Ini menjadi zaman pemerintahan Najib, sukar disangkal, merupakan zaman ke-merudum-an negara.

Ia bermula dengan integrity negara. Merudumnya integrity negara apabila indeks rasuah negara merupakan antara yang terburuk dalam sejarah. Isu-isu besar yang kelihatan cukup mengelirukan dan penuh tanda tanya, sentiasa berlegar dalam kalangan rakyat termasuk di pelbagai media tempatan mahupun antarabangsa.

Banyak isu-isu integrity yang besar ini terlepas daripada cengkaman dan akhirnya dilenyapkan begitu sahaja, sedangkan kes-kes ikan bilis yang tidak munasabah dek akal sering diserkup. Konon untuk menggambarkan ketegasan memerangi rasuah. Namun demikian ia tidak mengubah apa-apa terhadap kehormatan negara yang kian tercalar.

Keadaan intergriti negara semakin teruk apabila terbongkar isu-isu yang berlonggok bagai ‘taik’ dalam 1MDB dan isu derma RM2.67 bilion ke akaun peribadi seseorang. 

Kalau dahulu negara telah bersusun, silih berganti menanggung skandal integrity seperti skandal Bank Bumiputra, PERWAJA, PKFZ, kehilangan berbilion equiti saham bumiputra dan sebagainya, nampaknya kini skandal integrity ini tidak kunjung padam malah ianya berlaku secara lebih dahsyat dan lebih menyenakkan lagi.

Nilai Ringgit Malaysia terus jatuh dan mungkin sedikit masa lagi akan terus merudum. Keadaan ini cukup membimbangkan pelbagai pihak, namun pihak pemerintah dengan selamba mengatakan ianya perkara biasa dan terkawal. Apakah ini perkara biasa dalam banyak pihak meramalkan jika nilai RM terus jatuh negara boleh jatuh bangkrap.

Untuk menahan kejatuhan berterusan, sekurang-kurangnya kembalikan pemerintahan yang berintegriti. Masalahnya bolehkah orang utama yang integritinya telah tercalar teruk, yang berada dalam kerajaan kini, mengembalikan keyakinan pelbagai pihak? Sukar, amat sukar!

Dan paling terkini mutu pasukan bolasepak kebangsaan negara juga merudum dengan kekalahan 10-0 di tangan UAE baru-baru ini. Walaupun ianya mungkin tiada kaitan dengan segala-gala ke-merudum-an dalam pentadbiran dan ekonomi negara, namun ia menggambarkan apa yang berlaku nun di atas sana bagaikan menjangkiti ke pelbagai sector dan bidang.

Apapun, kita menghormati rasa kebertangungjawaban Ketua Jurulatih pasukan bolasepak negara Saudara Dolah Salleh yang berjaya menunjukkan integrity yang tinggi dengan meletakkan jawatan sebagai Ketua Jurulatih pasukan bolasepak kebangsaan. 

Nampaknya Dolah Salleh telah mengajar dan menunjuk-cara, sekurang-kurangnya itulah yang wajar dilakukan apabila apa yang dipertanggungjawabkan kepada kita merudum dan hilang integrity.

Bagaimana pula dengan Ketua  Pasukan pemerintahan negara kita? Belajarlah daripada saudara Dolah Salleh.

No comments: