Followers

Tuesday, June 09, 2015

Kepimpinan baru PAS: Permulaan yang kelam-kabut, lambat - tidak menarik!


Aku kembali menulis dalam blog ini setelah memerhati pelbagai keletah dan perangai dalam PAS beberapa ketika dalam tempoh sebelum Muktamar ke 61 di Kuala Selangor bermula. 

Kini muktamar telah pun selesai namun nampaknya isu dan pertelingkahan akibat muktamar tidak menampakkan penyelesaian yang baik terhadap kerjasama dalam PR dan sebaliknya mengundang pelbagai tafsiran dan persepsi yang berkecamuk terhadap PAS. 

Maknanya sebaik selesai muktamar, kepimpinan baru PAS dilihat telah gagal mendapat markah yang tinggi dalam kaca mata sebahagian besar ahli PAS sendiri dan apatah lagi rakyat Malaysia amnya (?). 

Sepatutnya dengan kepimpinan baru, PAS serta-merta muncul dengan lebih segar dan bergaya dalam persada politik tanah air dengan tindakan-tindakan dan tektikal pengurusan politik terkini yang sangat "convincing" tetapi kelihatannya, seperti tidak begitu! 

Isu pemilihan melalui arahan ‘cai’ yang berlaku secara terang-terangan tanpa ada rasa malu, yang rasanya tidak pernah berlaku dalam mana-mana parti politik di Malaysia, yang pastinya telah banyak merobek integriti dan mengakibatkan persepsi yang sangat negative  terhadap PAS sebagai sebuah parti Islam, timbul pula tindakan kelam-kabut dari usul ‘drastik’ Dewan Ulama.

Semua ini, sehari dua ini memberi gambaran bahawa PAS sebuah parti politik yang lebih kurang sama sahaja dengan parti-parti politik lain, malah dalam hal-hal tertentu boleh ditanggapi umum sebagai tidak faham dan tidak bijak, mengurus politik di bawah kepimpinan baru ini.

Isu Dewan Ulama yang “sedap” bunyinya, berjaya dibentang oleh seorang “ulama yang garang”, telah benar-benar menguji kepimpinan baru PAS untuk benar-benar menggunakan tektikal dan strategi "siku dan lutut" dalam medan politik Malaysia yang sukar diduga. 

Setakat hari ini dalam menangani usul Dewan Ulama ini kelihatan kepimpinan baru bagaikan agak terkaget dan tergagap-gagap. Berbagai pandangan dan idea yang tidak konsisten terbit dari mulut kepimpinan baru. Kenyataan-kenyataan tersebut tidak meredakan keadaan malah sebaliknya menimbul beberapa persoalan-persoalan baru yang mampu memberi tanggapan negatif umum terhadap PAS sendiri.

Usul Dewan Ulama dari Dewan Ulama yang dominan kini dibawa dalam Muktamar penuh lantas DITERIMA TANPA BAHAS.  Dengan usul tersebut Mat Sabu terus membuat pengumuman melepas semua jawatan lantikan kerajaan PR di Pulau Pinang dengan segera sebagai tanda akur dengan desakan DUP. LGE pula serta-merta memberi respon balas agar “semua wakil PAS dalam kerajaan PP letak jawatan segera dan akan diterima dengan segera tanpa soal”.

Dengan tidakan balas segera LGE itu, sebelum sempat selesai muktamar semua terpana dan terkebil-kebil lantas keluar pandangan usul Dewan Ulama belum muktamad kerana belum diputuskan oleh MSU!

Kenyataan ini terus mengelirukan dalam keadaan ahli-ahli memahami dan perlembagaan PAS menggariskan bahawa muktamar kuasa tertinggi PAS, justru itu apa perlu lagi dirujuk untuk dimuktamadkan oleh MSU? Lagi pun perlu diingat, ramai yang berada dalam Dewan Ulama adalah juga anggota MSU dan apakah semasa Dewan Ulama merangka dan membincangkan usul tersebut tidak merujuk hukum-hakam  terlebih dahulu?

Kelihatan macam gabra telah berlaku dalam kepimpinan baru! 

Timbul persoalan, mengapakah takut sangat kepimpinan baru untuk SAH-kan putus hubungan dengan DAP atau keluar terus dari PR? Apa yang perlu difikir dan dikaji lagi kerana yang membawa usul itu ialah ULAMA PAS!

Terkini terdapat pula pandangan konon Muktamar Khas diperlukan untuk membuat keputusan bagi membolehkan PAS (jika mahu) meneruskan hubungan dengan DAP....pulak dahh!! Mengapa membuang masa untuk rakyat menerima perjuangan PAS bagi membela nasib mereka yang sedang dibelit dengan pelbagai isu dalam kehidupan mereka kini lantaran kegagalan Umno/Bn menguruskan negara?

Nampaknya permulaan kepimpinan baru PAS hanya cantik pada wajah namun agak "comot" sedikit dari segi tindakan politik buat permulaan ini. Permulaan yang tidak menarik!

1 comment:

Anonymous said...

llah telah tunjuk keBesaranNYa pemimpin yang bodoh dan tolol Allah telah balas dengan tunai dengan cadangan bodoh dari para ulama PAS yang disanjung oleh ahli PAS yang bodoh.