Followers

Saturday, September 06, 2014

Segolongan yang berpendidikan agama dalam PAS harus berjiwa besar!

1. Nampaknya keadaan 'kesihatan' Parti Islam SeMalaysia (PAS) semakin hari semakin tidak menentu sehingga hari ini. Suhu badan semakin meningkat, kepala semakin pening malah bagaikan menghampiri migrain pulak dah rasanya. Stress terus mencengkam emosi dan akal. Segala-gala menjadi haru yang kian membiru! Adoi PAS parti kesayanganku....apa dah jadi dengan para pemimpin mu?

2. Terbaru halau-menghalau antara satu sama lain bukan lagi bisik-bisik, kuis-kuis malah lebih teruk dah mula tengking-menengking, bertempikan antara satu sama lain! Semuanya sudah mulai menggila!

3. Untuk melihat PAS menjadi semakin tenang dan aman nampaknya bagaikan mengharap kucing tumbuh tanduk! Apa yang bakal berlaku sedikit masa lagi sudah mula boleh dijangka. Sedih sangat rasanya!

4.Kian jelas berkecemuknya PAS hari ini sebenarnya bukan sebab isu MB Selangor sangat...bukan! Isu MB Selangor hanyalah penyebab kepada retak yang menunggu belah sahaja lagi.

5. Kerana perangai dan kerenah para pemimpin dari Tuan Presiden hingga ke pelbagai peringkat kepimpinan tertinggi dalam pelbagai Majlis dan dewan-dewan, ahli-ahli PAS tunggu sajalah PAS akan terbelah dan semuanya kena bersiap sedia untuk menghadapinya....udah tak lama lagi kerana keadaan kian tidak terkawal. Kaki yang nak menyepak sudah mula bertonjet, tangan yang mahu menampar telah mula diasah-asah, buku lima yang hendak dihantuk ke dahi telah mula dihentak ke tapak tangan...hanya tunggu masa untuk melakukannya! Tak percaya? Tengoklah sekejap lagi! Sebagai kuli batak parti di bawah ini aku sedih dengan apa yang berlaku! Adoi!!

6. Aku ulang lagi sekali, PAS kian musnah hanya kerana berkesannya musuh parti menggunakan 'senjata kimia' dengan menyemarakkan isu lama konon persaingan ULAMA dengan PROFESIONAL dalam PAS. Kedua-dua pihak ini 'diarah' tuduh menuduh antara satu sama lain. 

7. Hari ini  racun kimia ini benar-benar berkesan memudaratkan PAS dan hanya tunggu masa, PAS akan terkulai layu dalam persaingannya menentang Umno sekular! Umno amat gembira dengan longlainya PAS nanti.

8. Persaingan Ulama VS Profesional kini mencapai kemuncak tertinggi. Pertembungan kian jelas dan terang.

9. Hari ini kebencian terhadap golongan profesional Islamik yang dinamik semakin disemarakkan kerana bimbang mereka akan kuasai parti. Lantas pelbagai lebel dicipta terhadap mereka.

10. Apakah yang akan berlaku kepada PAS selepas ini? Adakah akan tenang kembali? Sukar...selagi segolongan yang berpendidikan agama tidak berjiwa besar dan terus menganggap PAS hanya hak mereka sahaja!

Tuesday, September 02, 2014

PAS hari ini

Hari ini dalam PAS macam-macam ada!

1. Paling kecoh, katanya ada golongan ulama, ada golongan profesional. Dua puak ini katanya terus-terusan berlawan hinggakan ramai ahli-ahli bawahan dah mula naik menyampah! Bercakap pandai, ke sana sini konon memberi nasihat tapi sindir menyindir, kecam kutuk, menjadi 'makanan' sejak akhir-akhir ini.

2. Sudah mula ada dua mengenai Pakatan Rakyat dalam PAS. Ada yang kata, keluar sahaja Pakatan Rakyat kerana itu lebih baik kepada PAS. Dan ada juga yang kata jangan keluar Pakatan, kalau keluar PAS seolah-olah undur ke belakang 10 tahun! Maknanya dalam PAS hari ini telah ada dua kumpulan;kumpulan keluar Pakatan Rakyat dan kumpulan jangan keluar Pakatan! Tengoklah dua puak ini bakal bertembung dalam muktamar nanti sehingga muktamar pemilihan tahun 2015!!

3. Dalam PAS  ada yang kata sesiapa sahaja boleh jadi Presiden PAS asalkan beragama Islam dan memahami serta menghayati Islam dan ada juga yang kata Tuan Presiden hanya untuk golongan yang berpendidikan agama Islam sahaja yang lain tidak boleh dan tidak layak!

4. Dalam PAS ada yang setuju Khalid Ibrahim ditukar dan ada juga yang tidak setuju beliau ditukar.

5. Dalam PAS  hari ini ada yang kata kemenangan pilihanraya tidak penting yang penting kemenangan di akhirat, ada yang kata kemenangan dalam PRu penting kerana ia memberi kuasa kepada orang Islam untuk menegakkan dakwah Islam secara dekat dengan rakyat.

6. Dalam PAS hari ini dah ada yang mula cakap berbelit-belit dan ada yang bercakap lurus bendul.

7. Dalam PAS hari ini ada yang bersedia hendak terus 'berperang' dengan UMNO kerana merasakan Umno jahat dan ada yang bersedia nak ber-UG dengan Umno!

8. Dalam PAS hari ini ada yang sibuk mengajak orang masuk PAS dan ada juga yang dah mula halau ahli sendiri keluar PAS!

9. Dalam PAS hari ini dah ada yang tidak bertegur antara satu sama lain (masam muka) dan ada juga yang sentiasa tersenyum meraikan!

10. Dalam PAS  hari ini ada yang dah pandai 'memecak', dan ada yang masih sabar membisu seribu bahasa.

11. Dalam PAS hari ini ada yang sudah mula gedebe dan mula buka langkah dan ada yang terus steady.

12. Dalam PAS hari ini sesungguhnya macam-macam ada!