Followers

Sunday, May 04, 2014

Walaupun ramai peguam, DAP nampaknya belum pandai meraikan hak-hak demokrasi, macam Umno jugak!


1.   Pelaksanaan Hukum Hudud di Kelantan yang mahu di bawa sebagai usul ke Parlimen oleh PAS kini semakin menjadi isu hangat yang mengundang pelbagai ulasan dan pandangan. Ada yang pro dan ada yang kontra. Ada yang rasional dan ada yang sinis. Malah ada yang berpada-pada dan ada juga yang melampau.

2.  Walau apapun, semua polimik dalam pelbagai media dan jalur itu memberi kesan yang baik dalam aspek memahami Hukum Hudud yang sebenarnya.

3. Saya sebagai rakyat Malaysia setelah mengikuti dari ceruk sini, juga kini terpanggil untuk memberi sedikit pandangan berdasarkan pendirian peribadi saya sendiri.

4. Berasaskan hak demokrasi yang dikatakan dijamin dalam sistem pemerintahan Malaysia maka saya secara peribadi amat menyokong langkah PAS untuk mengemukakan usul pelaksanaan Hudud di Kelantan di parlimen Malaysia nanti. 

5. Bercakap atas hak-hak demokrasi, maka tiada salahnya PAS mengemukakan usul itu. Malah ianya dikira satu langkah dakwah yang cukup berani yang wajar dipuji. Dalam hal ini PAS hanya bersikap berunding, memberi penerangan dan tidak nampak ada unsur-unsur paksaan kepada mana-mana pihak pun.

6. Perundingan yang cuba dilakukan oleh PAS hanya dalam dua aspek iaitu memberi penerangan kepada rakan-rakan Pakatan Rakyat dan berunding untuk mendapat kebenaran dan sokongan Kerajaan Pusat apabila usul itu mahu dibentang di Parlimen nanti.

7. Apakah apa yang dilakukan oleh PAS dalam penerangan dan perundingan tentang hukum Hudud itu salah besar?

8. Saya tidak pandai meneka sekiranya ada langkah-langkah politik tektikal tertentu oleh tokoh-tokoh politik PAS tertentu kononnya isu Hudud ini adalah satu usaha pembentukan UG seperti  yang pernah mengkecuhkan keadaan dalam PAS dahulu. Kalau ada, saya memang antara yang tidak pernah bersetuju dengan apa-apa pembentukan UG yang membabitkan Umno dan PAS.

9.  Namun bagi saya sebagai muslim, seperti ramai muslim yang lain,  pelaksanaan Hukum  Hudud di Kelantan adalah antara tanggungjawab agama yang begitu penting bagi menunaikan perintah Allah dan untuk menunjukkan dan membuktikan system Islam yang menjamin keadilan dan kesejahteraan hidup manusia.

10.Yang menghairankan saya, dalam kita cuba meraikan hak-hak demokrasi rakyat termasuk hak–hak majoriti rakyat sebuah negeri iaitu Kelantan, kita masih beritikam lidah, halau menghalau, kutuk mengutuk antara kita terhadap apa yang PAS perjuangkan.

11.Saya adalah antara penyolong tegar PR, namun baru-baru ini sangat tersentuh dan kecewa dengan sikap peribadi seorang pemimpin kanan DAP yang mengeluarkan kenyataan ‘menghalau’ PAS dari Pakatan rakyat jika terus mahu membawa usul pelaksanaan Hukum Hudud di Kelantan.

12.Kenyataan seperti ini sepatutnya tidak dihamburkan oleh pemimpin DAP tersebut. Berbicaralah elok-olok kerana dalam perjuangan hal hudud itu bukan PAS mempejuangkan benda yang main-main, mengarut dan melalut pada tuntutan Islam tetapi ianya adalah satu perjuangan agama yang PAS  yakini mulia dan amat dituntut. Itu pendirian PAS sejak dari dahulu lagi!

13.Saya tidak hairan jika kata-kata begitu datang pemimpin MCA dan MIC serta Gerakan, apatahlagi saya tidak hairan dengan putar belit dan kelentong Umno dalam soal penerimaan hukum Hudud ini. Tapi saya hairan, pemimpin DAP yang tahu itu adalah perjuangan PAS sejak dari sebelum pemimpin itu lahir lagi, seolah-olah tidak menghormati dan mencemuh PAS dengan perjuangan yang sangat PAS yakini.

14.Kalau semua pihak kononnya menjunjung system demokrasi yang ada, kenapa harus sakit dengan perjuangan PAS dalam pelaksanaan Hukum Hudud di Kelantan itu? PAS tidak menggunakan apa-apa senjata merbahaya, senjata api, pisau, pedang dan parang pun dalam perjuangan menegakkan hUkum Hudud yang diyakininya. Pas hanya memperjuangkan Hudud dalam system demokrasi yang ada.

15.Malah Presiden PAS pernah berkata PAS sanggup menerima keputusan demokrasi setelah usul itu dibentang di Parlimen nanti. Kalau begitu hasrat dan gentlemennya kepimpinan PAS, di mana sakitnya orang lain dengan perjuangan PAS?

16.Bila usul dibentang nanti apakah payah untuk pelbagai wakil rakyat dalam Parlimen untuk memikirkan usul yang PAS bawa kemudian untuk membuat undian menerima atau menentang? Bukankah negara ini negara demokrasi? Wakil rakyat yang bersetuju, undi bersetuju dan yang tidak bersetuju, undi tidak bersetuju. Mudah! Selepas itu kira mana undi yang menang, mana yang kalah dan sudah pasti seperti yang disebut oleh Presiden PAS, PAS menerima keputusan demokrasi yang datang dari suara rakyat melalui Parlimen Malaysia itu!

17.Kenapa PAS kini sibuk memberi penerangan? Tak kan salah kot untuk PAS memberi penerangan dan kemudian melobi pelbagai pihak menyokongnya dalam parlimen nanti seperti mana negara-negara di dunia melobi pelbagai negara anggota untuk menduduki kerusi Majlis Keselamatan Bangsa-bangsa Bersatu? Kemudian terpulang kepada pihak yang dilobi itu untuk menentu keputusan masing-masing.

18.Kecil hati juga apabila PAS menuntut hak demokrasi buat perjuangan yang diyakininya tiba-tiba ‘dihalau’ agar meninggalkan Pakatan Rakyat. Dalam hal ini tidakkah serupa sikap dan suara pemimpin DAP yang ‘menghalau’ PAS keluar Pakatan dengan pemimpin Umno yang mahu PAS keluar dari Pakatan Rakyat?

19.Bagi saya, PAS yang sudah bersedia melaksanakan Hudud di Kelantan...untuk rakyat Islam dalam negeri Kelantan, PAS harus teruskan usaha membawa usul ini ke Parlimen bagi menguji sikap sistem demokrasi Malaysia yang kononnya dijamin Perlembagaan Malaysia yang sangat disanjungi oleh DAP sebagai prinsip teras partinya.

20.Pada pemerhatian saya, semua pihak sama ada Umno/BN, DAP, PKR dan semua NGO telah memahami hudud yang mahu dibawa oleh PAS ke Parlimen nanti. Dengan sebab itu tak payah semua pihak bersikap hipokrit untuk enggan membenarkan PAS membawa usul itu ke Parlimen, Biarkan PAS membawa usul itu dan kemudian buatlah perbahasan dan penentuan sama ada usul  itu diterima atau ditolak. Habis cerita.

21.DAP jangan bimbang, saya selaku ahli PAS tidak akan terkejut dan marah DAP, kalau waktu mengundi dalam parlimen nanti wakil-wakil DAP menolak usul hudud PAS kerana saya tahu apa pendirian DAP sejak dari dulu lagi walaupun DAP mungkin telah memahami Hudud yang PAS perjuangkan. DAP, saya tidak anggap anda 'bersalah' kerana dalam Pakatan Rakyat bukankah DAP dan PAS telah bersetuju untuk bersetuju untuk tidak bersetuju dalam dalam hal prinsip perjuangan parti masing-masing! Dah tu apa kecohnya?

22.Tetapi saya lebih bimbang wakil-wakil rakyat Umno yang selama ini kelihatan bagai musuh tegar kepada DAP akan turut mengikut langkah DAP untuk menolak usul PAS walaupun dengan berselindung dengan pelbagai alasan mereka sendiri! Malah DAP patut gembira kalau saya katakan mungkin dalam hal ini nanti wakil-wakil Umno akan turut ‘membantu’ menjaya pendirian DAP itu, percayalah!

23.Dengan sebab itu DAP tak perlulah ‘menghalau’ PAS sebegitu rupa sekiranya PAS mahu menggunakan hak-hak demokrasi yang sepatutnya dijamin untuknya, sebagaimana para pemimpin PAS tidak melatah sedikit pun dengan sikap DAP yang tidak bersetuju pelaksanaan hudud di Kelantan kerana demi menunaikan hak-hak demokrasi DAP.

24. Janganlah hendaknya DAP menjadi sebuah parti yang hanya ramai peguam tetapi hingga ke hari ini belum pandai untuk meraikan hak-hak demokrasi pihak lain termasuk dalam bentuk apa juga usul yang mahu dibentangkaan dalam parlimen nanti!

1 comment:

Anonymous said...

DAP kata UMNO ni taiko dalam BN...yg lain2 second fiddle jer...yet smpi giliran mereka...depa nak jadi serupa UMNO plak dalam PR.

Depa kata UMNO politik tak bertamadun..ugut mengugut...yet smpi giliran mereka....depa nak jadi serupa UMNO plak dalam PR.