Followers

Tuesday, April 01, 2014

Hai, dah berapa hari dah ni...tak ingat-ingat lagi?
Mahathir yang mudah lupa atau Mahathir dah mula lupa?Kalau Mahathir mudah lupa maknanya Mahathir tak usahlah nak hina orang melayu kununnya orang melayu mudah lupa, kerana rupanya Mahathir lebih teruk daripada orang Melayu yang dihinanya. Peristiwa Memali yang sebesar itu senang-senang je dia jadi pelupa!Kalau Mahathir dah mula lupa sejak akhir-akhir ini maka kita faham-faham jelah. Usia pun dah terlalu lebih! Dalam keadaan dah mula lupa begitu agaknya kalau berak pun boleh jadi dia akan kata ‘ taak...aku tak beraklah!’Dah berapa hari dah ni masih lagi tak ingat-ingat di Malaysia atau di Cina? Kesiannya! Namun sepatah kata Hisham, "sejarah akan menilai..."

Dipetik dari Malaysia kini:Memali: Dr M tak ingat sama ada berada di KLBekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata beliau 'tidak ingat' sama ada beliau ada di negara ini ketika peristiwa Memali berlaku pada 1985.

Katanya, beliau perlu mengkaji kembali perkara tersebut.

"Saya sedang kaji kebenaran tentang apa yang disebut oleh beliau (Tun Musa Hitam).

"Pasal ini berlaku sudah begitu lama saya kena semak baliklah apa yang dia kata betul ataupun tidak," kata Dr Mahathir ketika ditemui pemberita di sesi minum petang bersama Alumni Universiti Utara Malaysia (UUM) di Hotel Istana hari ini.

Semalam, Timbalan Perdana Menteri ketika itu, Tun Musa Hitam mendakwa Dr Mahathir berada di ibunegara ketika kereta perisai menuju ke kampung terpencil di Baling, Kedah itu untuk melumpuhkan satu kumpulan agama yang diketuai oleh Ibrahim Mahmud, yang lebih dikenali sebagai Ibrahim Libya.

Malah, Musa dilaporkan memberitahu satu forum di Kota Bharu semalam dan petikannya dimuat naik di Youtube, bahawa Dr Mahathir masih berada di Kuala Lumpur pada hari kedua, ketiga dan keempat selepas peristiwa tersebut.

Peristiwa bersarah Memali berlaku apabila kira-kira 400 anggota polis menyerbu kampung itu pada 19 November 1985 selepas berdepan dengan penduduk kampung yang enggan menyerahkan seorang pendakwah, Ibrahim Libya kepada pihak berkuasa yang menuduhnya sesat.

Serbuan itu mengakibatkan 14 penduduk kampung dan empat anggota polis terbunuh.

No comments: