Followers

Monday, February 24, 2014

Imej TGHH tercakar teruk kerana penasihat-penasihat yang tidak cerdik politik?

Walaupun musuh-musuh  PAS berusaha keras untuk mencalar-balarkan imej baik Presiden PAS namun tidak berjaya, sebaliknya penasihat-penasihat Presiden pula telah berjaya melakukannya dengan memberi nasihat yang tidak cerdik sehingga Presiden yang sentiasa sibuk itu diperintah mahkamah membayar ganti rugi RM2 juta kepada perkara yang sebenarnya tidak perlu dan tidak sepatutnya berbangkit!

Sekarang itulah hakikatnya dan para penasihat Presiden yang bodoh sombong mahu salahkan siapa lagi?

Isunya mengapa isu pil kuda mesti berbangkit tanpa bukti? Dalam hal menghadapi kes saman itu, apakah para penasihat undang-undang Presiden tidur?

Kecewa melihat perkara yang seumpama ini boleh berlaku ke atas TGHH.


Abdul Hadi diperintah bayar saman RM2juta

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang diperintah membayar ganti rugi RM2 juta kepada Ketua Angkatan Muda PKR Mohd Shamsul Mat Amin - yang menjadi calon PKR DUN Bukit Besi pada pilihan raya umum lalu - berhubung kes saman fitnah.

Perintah penghakiman ingkar itu dikeluarkan semalam selepas Abdul Hadi gagal memasukkan kehadiran bagi menjawab saman yang difailkan pada 5 Disember lalu, lapor Berita Harian hari ini.

Peguam kepada Mohd Shamsul, A Vasudevan berkata mahkamah turut memerintahkan Abdul Hadi membayar faedah lima peratus setahun ke atas jumlah ganti rugi itu dari tarikh writ difailkan sehingga penyelesaian penuh dan kos tindakan sebanyak RM1,500.

Laporan itu menyebut, Vasudevan berkata Abdul Hadi gagal hadir sepanjang tiga kali kes itu disebut di mahkamah dan tidak mengemukakan sebarang memorandum ketidakhadiran atau pembelaan terhadap tuntutan itu.

Mohd Shamsul (plaintif) memfailkan saman itu bagi membersihkan namanya, susulan ceramah Abdul Hadi (defenden) di Kampung Tebakang, Alor Limbat pada pilihan raya umum itu.

Mohd Shamsul mendakwa ceramah itu mengaitkan calon PKR dengan pil kuda sekaligus menjatuhkan maruahnya dan keluarga serta menjejaskan reputasinya sebagai calon PKR dan ahli perniagaan.

Dalam laporan harian itu juga, plaintif menghantar surat kepada Abdul Hadi menuntut permohonan maaf secara terbuka, tetapi dalam  surat balasnya, ahli parlimen Marang itu menafikan pernah mengaitkan plaIntif dengan kegiatan penagihan pil kuda.

Dalam penyataan tuntutan, Mohd Shamsul mendakwa fitnah Hadi menyebabkan beliau berdepan dengan tekanan emosi dan mental berpanjangan serta menerima cemuhan, penghinaan serta dipandang serong oleh masyarakat.

Katanya, Abdul Hadi membuat tuduhan itu sebagai penjelasan kepada tindakan meletakkan calon PAS di tempat yang ditandingi calon PKR, sehingga berlaku pertindihan calon pembangkang.

No comments: