Followers

Thursday, September 12, 2013

Orang dah kata menurun tu ...menurunlah, tak payalah cakap meningkat!
Inilah ulasan yang mampu memanjangkan lagi penurunan ranking institusi berkenaan untuk tahun-tahun akan datang. Ulasan menegakkan benang basah, masuk bakul angkat sendiri. 

Hakikat sebenar penilaian adalah apabila orang lain menilai, rankingnya tetap turun...maka orang ramai akan kata kualiti turun! Penilaian pihak lain lebih mudah diterima umum berbanding, penilaian yang dibuat oleh 'tuan badan' sendiri! Mengaku diri sendiri cantik tapi, orang lain tengok hodoh! Apabila ranking turun nun terlalu jauh ke bawah maknanya ‘many things wrong'-lah tu!

Inilah budaya di Malaysia yang diajar oleh kepimpinan Umno/Bn, puji diri sendiri bagus atau meningkat, walaupun apa orang lain kata dan nilai! 

Muhasabah diri untuk penambah-baikkan tidak sekali-kali, tambah pulak kalau idea penambah-baikkan atau teguran yang didedahkan itu datangnya dari pihak lain yang bertentangan aliran politik atau dari rakyat umum yang tiada Phd!

Sepatut bagilah ulasan untuk penambah-baikan bukan memberi alasan yang mengampu dan yang orang tak mahu tahu! 

Contohnya, sudah-sudahlah buat kursus ijazah yang akhirnya graduan apabila tamat pengajian menjadi penganggur berijazah. Sudah tahu kerajaan Umno/Bn telah berusaha mengurangkan pengambilan pekerja, IPTA berkenaan masih membuat kursus-kursus yang tidak memberi kemahiran kepada para penuntut untuk boleh bekerja sendiri!

Namun demi keuntungan yang dicari, IPTA tak kisahlah pelajar dapat kerja atau tidak bila tamat belajar nanti 'yang penting' pelajar yang seronok dapat masuk universiti akhirnya mempunyai masa depan yang gelap kerana pasaran pekerjaan di sektor kerajaan yang semakin sempit! 

Payah ada VC kang..... macam ni!

Prestasi UM meningkat sejak 5 tahun, kata VC

Hafiz Yatim   12 Sep. 2013.

Naib canselor Universiti Malaya Tan Sri Ghauth Jasmon berkata kedudukan institusi tersebut bertambah baik dalam ranking dunia sejak lima tahun lalu.

Katanya, kedudukan di tangga ke-156 pada tahun lalu adalah pencapaian terbaik universiti tersebut.

Tambahnya, peningkatan dan penurunan dalam ranking dunia adalah normal dan tiada universiti yang dapat terus meningkatkan prestasi, katanya kepada Malaysiakini.

Apa yang penting, universiti tersebut menunjukkan peningkatan secara keseluruhan dalam tempoh berkenaan, tegasnya.

Beliau mengulas prestasi universiti tertua di Malaysia itu yang merosot ke tangga ke-167 dalam senarai dikeluarkan firma Quacquarelly Symonds (QS).

Ghauth berkata institusi berkenaan akan menjalankan usaha bagi memperbaikinya.

Katanya, QS melakukan sedikit perubahan dalam kaedah untuk menilai reputasi akademik universiti dunia – yang didakwa menyumbang kepada kemerosotan ranking UM.

Peningkatan menyeluruh

Prestasi tersebut bagaimanapun menunjukkan peningkatan secara menyeluruh antara 2008 hingga 2013, katanya.

"Untuk makluman semua, kedudukan 156 pada tahun 2012 adalah kedudukan terbaik UM dalam sejarah universiti ini.

"Ada satu ketika dalam masa 8 tahun lepas UM pernah mencatatkan kedudukan ke-89 tetapi itu berlaku sebab terdapat kesilapan dalam data yang dihantar UM kepada QS-THE Ranking pada masa itu," katanya.

Katanya, UM menjalankan usaha untuk memperbaiki prestasi tersebut, antanya:
  • Menjalankan penyelidikan berimpak tinggi secara aktif melalui Geran (HIR) yang diberi oleh Kementerian Pendidikan berjumlah RM590 juta bagi tempoh 5 tahun mulai 2011 sehingga 2015.
  • Keanggotaaan tiga orang Pemenang Hadiah Nobel dan dua orang Felo Terkemuka (bertaraf Highly Cited Researcher) dalam Majlis Penasihat bagi projek HIR.
  • Usaha mencari lebih ramai Academic Icon yang mempunyai latar belakang dan rekod pencapaian penyelidikan yang terkemuka.
  • Usaha membawa masuk seramai 300 orang pelajar yang mempunyai Kepujian Kelas Pertama melalui Program Bright Spark.
  • Kerjasama dengan lebih daripada 300 buah universiti ternama di seluruh dunia, termasuk dari Amerika Selatan dan Afrika. Antaranya dalam bidang Penyelidikan bersama, Pertukaran staf akademik, Joint PhDs dan Pertukaran Pelajar.
Ghauth juga berkata, kemerosotan prestasi UM pada tahun ini adalah kesusutan sebanyak 3.8 peratus dalam pengiraan untuk menilai reputasi akademik.

"Pada tahun ini, pihak QS telah mengubah cara pengiraan reputasi akademik dengan pemberatan dalam ranking mata pelajaran yang memberi impak yang besar terhadap pencapaian UM secara keseluruhannya.

"QS memberitahu pemberatan tersebut adalah bergantung kepada kecemerlangan sesuatu disiplin atau bidang tertentu di dalam sesebuah universiti," kata Ghauth.

Sunday, September 08, 2013

"Ketetapan Allah", redha je lah!

Kerajaan Umno/Bn menaikkan harga minyak :

1. Kos Modal bertambah!

2. Kos pengeluaran ikut naik!


3. Kos penghantaran ikut naik!

4. Kos pengangkutan semua barang (kawal, tak kawal) ikut naik!

5. Kos pengurusan pun naik!

6. Harga barang dari orang tengah dah tentu naik - sebab orang tengah bukan angkut dan edar barang dengan unta atau kuda!

7. Harga diperolehi oleh peniaga, harga naik!

8. Peniaga yang dapat barang harga naik, ikut naikkan harga!

9. Gaji dan upah, tetap tak naik!

10. Yang hampir nak 'mampos' rakyat marhaen! Sebelum ni ikan masin tamban (!) 6 ekor RM2...sekarang 3 ekor RM2!!

Tapi fatwa fathul bahri..."ketetapan Allah!". Redha je lah!