Followers

Friday, August 30, 2013

Malaysia diserang murai hitam!

Nampaknya pentadbiran negara ini masih tidak serik. Tidak mahu belajar dari apa yang berlaku di Sabah yang dicetuskan oleh pendatang Sulu. 

Kini negara 'diserang' pula oleh sang murai hitam dari Bangladesh! Serangan yang sengaja diprojekkan untuk kepentingan politik jangka panjang pihak tertentu yang tidak bertangungjawab. Bila nanti negara ini kelam dengan murai hitam ini, barulah pihak pemerintah dan pihak keselamatan konon kelam kabut.

Memang dasar pemerintah Umno/Bn, tak ada penyakit cari penyakit! Yang bakal susah dan terancam nanti rakyat sendiri!
PKR dakwa komplot bawa masuk warga Bangladesh

Ahmad Fadli KC   30 Ogos 2013.

PKR mendakwa pegawai kerajaan Malaysia di Bangladesh terlibat dalam pengeluaran visa pelancong untuk membolehkan ribuan warga negara itu masuk dan bekerja di Malaysia dengan cara meragukan.

Ahli Parlimen Subang Sivarasa Rasiah mendakwa, tindakan itu dilakukan dengan kerjasama Jabatan Imigresen di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) dan sebuah agensi pelancongan.

Wakil rakyat PKR itu berkata, beliau mengesan terdapat warga Bangladesh masuk ke Malaysia menggunakan 'visa pelancong' dengan dokumen sokongan palsu yang diuruskan syarikat terbabit.

Jumlahnya, dakwa Sivarasa lagi mencecah angka seribu orang setiap hari di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur menerusi enam penerbangan terus Dhaka-Kuala Lumpur.

Modus operandinya, dakwa Sivarasa, kakitangan Suruhanjaya Tinggi Malaysia di Dhaka mengeluarkan visa yang dimudah cara syarikat pelancongan itu dengan menggunakan dokumen palsu dengan bayaran 32,000 Taka (RM1,300).

Bayaran rasmi visa hanya 500 Taka (RM20) sahaja beserta caj yang dibenarkan sehingga 1,000 Taka (RM40).

"Maklumat ini mencadangkan bayaran rasuah digunakan untuk melicinkan proses mengeluarkan visa di Pesuruhjaya Tinggi dan juga untuk memastikan tiada masalah sewaktu pemeriksaan masuk di Dhaka.

"Pada masa sama, kakitangan Imigresen di KLIA juga tidak mencegah kemasukan lebih kurang 1,000 'pelancong' Bangladesh yang tiba setiap hari di KLIA ini," katanya.

Sivarasa membuat laporan polis berhubung perkara sama di balai polis Tropicana dekat Petaling Jaya hari ini. Beliau juga berkata akan memajukan dokumen berkaitan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM)

Turut disertakan dalam laporan polis, nama dan nombor pasport lima warganegara Bangladesh yang didakwa memperoleh visa pelancong mereka dengan cara yang meragukan, katanya.

Malaysiakini sudah menghubungi pihak imigresen dan Pesuruhjaya Tinggi Malaysia di Dhaka dan masih menunggu reaksi daripada pihak terbabit.