Followers

Thursday, July 25, 2013

Aziz dan Wan Ahmad kena ketuk sebaik selesai PRK Kuala Besut!

Semasa hari mengundi PRK Kuala Besut, yang bernama Aziz dan Wan Ahmad di SPR katanya 'berlagak' nak 'ketuk' Rafizi dengan mencabar Rafizi kalau anak jantan ulang dakwaan kedua-dua mereka ada hubungan dengan yang bernama Mohamad Salleh!

Nampak sangat mereka berdua ini tidak mengikut perkembangan semasa. Rafizi dah sebut di luar parlimen pun!

Hari ini sebaik selepas PRK Kuala Besut, Rafizi 'ketuk' dua pencacai itu balik! Padan muka! 

Letak jawatan je lah weh, buat malu Malaysia je!! Cakap pun dah makin merapu, tak tentu hala dah!
Aziz, Wan Ahmad cuba tutup kegagalan SPR – Rafizi.

Harakahdaily 25 Julai 2013.

KUALA LUMPUR: Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mendakwa pengerusi dan timbalan pengerusi SPR, yang mencabarnya mengulangi kenyataan di luar Dewan Rakyat berhubung pembekal dakwat kekal hanya sebagai cubaan menutup kegagalan suruhanjaya itu mengendalikan PRU13 lalu.

Pengarah Strategi PKR itu juga berkata tidak timbul isu mahu mencabarnya mengulangi kenyataan di luar dewan memandangkan beliau sudahpun bercakap tentang isu itu kepada media di luar dewan ketika persidangan parlimen yang berakhir minggu lalu.

"Kenyataan di luar dewan yang telah saya buat adalah mencukupi untuk mereka mengambil tindakan undang-undang.

"Tidak timbul soal mengikut kehendak kedua-dua mereka yang cuba mengelak dari persoalan sebenar dengan menimbulkan perkara cabar mencabar, “siapa lebih anak jantan” seperti yang dimainkan oleh kedua-dua mereka sekarang," katanya.

Apa yang lebih penting ujar Rafizi, adalah jawapan dari kedua-dua pemimpin tertinggi SPR ini berhubung persoalan yang dibangkitkan oleh beliau berhubung kegagalan kedua-dua mereka mengendalikan pilihanraya dengan adil, bebas dan telus.

Kegagalan ini ujarnya dibuktikan dengan pelbagai laporan dan dakwaan terhadap mereka, terutamanya kegagalan pelaksanaan dakwat kekal.

"Apabila diselidiki, didapati bahawa kegagalan dakwat kekal itu berpunca dari kontrak pembekalan yang diberikan secara terus kepada individu tertentu yang turut membolot beberapa kontrak pembekalan lain," jelas Rafizi lagi.

Menurut Rafizi, sebagai pimpinan tertinggi SPR, kedua-dua mereka bertanggungjawab sepenuhnya kepada kesemua perkara ini – dari kegagalan dakwat kekal sehinggalah kepada perlantikan pembekal melalui rundingan terus yang membolot kontrak-kontrak pembekalan tetapi gagal melaksanakannya dengan baik.

Beliau turut mengemukakan beberapa persoalan yang menuntut jawapan konkrit dari kedua-dua bos SPR itu.

1. Kenapa syarikat-syarikat milik Mohamed Salleh Mohamed Alli dipilih secara rundingan terus untuk menjadi pembekal barang-barang pilihanraya SPR termasuk dakwat kekal?

2. Apakah penglibatan Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR dalam urusan perolehan dan pembekalan bahan-bahan pilihanraya, terutamanya dakwat kekal yang menjadi penambahbaikan utama yang diwar-warkan oleh SPR dalam PRU13? Apakah benar kedua-dua mereka lepas tangan sepenuhnya dalam hal ehwal pembekalan sedangkan ia adalah aspek paling utama pelaksanaan dakwat kekal yang diwar-warkan mereka?

3. Apakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR tidak terlibat langsung di dalam sebarang perbincangan mengenai dakwat kekal, termasuk demonstrasi, kandungan kimia, kaedah pelaksanaan dan lain-lain?

4. Semasa Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR menjawab pelbagai pertanyaan media mengenai dakwat kekal, apakah Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR tidak berbincang langsung mengenai perkara ini dengan pegawai-pegawai lain? Mustahil Pengerusi dan Timbalan Pengerusi menjawab media tanpa pengetahuan dan maklumat awal mengenai pelaksanaan dakwat kekal termasuklah hal ehwal logistiknya seperti pembekalan dan lain-lain?

5. Kenapa Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR beriya-iya mahu melindungi dan menyembunyikan identiti pembekal dakwat kekal sedangkan pembekal ini telah merosakkan kredibiliti SPR di mata rakyat?

"Tugas kedua-dua mereka adalah untuk menjawab perkara-perkara ini, bukannya berlagak dengan cabar-mencabar. Jika pendedahan saya itu salah, kenyataan saya di luar dewan sudah cukup untuk mereka mengambil tindakan undang-undang," tegasnya.

Sunday, July 21, 2013

24 Julai 2013 DUN Kuala Besut akan menjadi tempat paling menarik buat pelancong berkunjung!

24 Julai 2013 yang akan tiba tidak berapa lama lagi, akan menjadi hari ini dalam sejarah kepada Dun Kuala Besut. Pada hari tersebut Kuala Besut pasti akan menjadi hari yang akan menjadikan tumpuan para pelancong. 

Para pelancong yang bakal datang untuk melancong di Kuala Besut pastinya akan menaiki berpuluh-puluh kalaupun tidak beratus bas-bas persiaran untuk menikmati keindahan panorama dan kehidupan para nelayan yang sekian lama kekal miskin di Kuala Besut. Pada hari tersebut Kuala Besut adalah tumpuan sibuk para pelancong yang paling mengasyikkan!

Namun demikian tidak dapat dipastikan dengan jelas para pelancong yang bakal datang melancong di Kuala Besut pada hari itu, datang dari mana. Hanya dapat dijangka berdasarkan pengalaman sedia ada, mereka yang akan bertumpu di Kuala Besut untuk 'membeli, membelah, menjilat dan mungkin bakal mencelup jari' adalah para pelancong dari  Siam, Mynmar, Indon, Filipina dan mungkin ada sedikit dari Bangla! 

Malah jangan terkejut kalau ada di antara mereka yang datang pada hari itu ke Kuala Besut adalah para pelancong 'tempatan' dari Pekan Pahang yang mungkin turut serta memeriahkan pesta 'celup jari' DUN Kuala Besut!

Nampaknya walaupun hantu syaitan dan iblis dibelenggu dalam bulan Ramdhan ini, namun hantu-hantu, jembalang dan 'syaitan-syaitan' daftar pemilih SPR masih belum dapat dibelenggukan dan mungkin akan dilepas bebas di DUN Kuala Besut pada hari itu atas nama pelancong! Hati-hati kerana pada hari itu ramai yang berada di luar kawasan sedang bekerja dan memang sukar untuk cuti satu hari di tengah-tengah hari bekerja!
BN tumpu bawa pulang pengundi luar kawasan

21 Julai 2013.

KUALA BESUT - Barisan Nasional (BN) kini memasuki pusingan akhir kempen dengan tumpuan diberikan kepada persiapan bagi membawa pengundi dari luar kawasan balik mengundi, kata Timbalan Pengarah pilihan raya kecil BN bagi pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (Dun) Kuala Besut Datuk Seri Idris Jusoh.
  
Katanya BN juga sedang mempersiapkan jentera untuk menyediakan kenderaan khusus bagi digunakan untuk mengangkut pengundi keluar mengundi pada 24 Julai nanti.
  
"Kempen kita sudah berjalan dengan baik dan tidak banyak usaha tambahan perlu dilakukan kecuali persiapan membawa pengundi luar balik mengundi Rabu ini," katanya ketika ditanya tentang 'usaha tambahan' dilakukan BN sebelum tempoh kempen berakhir empat hari lagi, di sini hari ini.
   
Ketua Umno Bahagian Besut itu berkata jentera kempen bergerak dengan cukup tersusun, malah calon juga telah memasuki semua kawasan mengundi dan menemui hampir setiap pengundi dalam kawasan itu.
  
Dun Kuala Besut mempunyai 17,679 pengundi iaitu sebanyak 93.33 peratus adalah pengundi biasa, 6.67 peratus melibatkan pengundi tentera, polis dan pasangan masing-masing dan seorang pengundi luar negara.

Idris, yang juga Menteri Pendidikan Kedua, berkata pemerhatian terhadap penerimaan masyarakat terhadap calon BN Tengku Zaihan Che Ku Abd Rahman atau lebih mesra dengan panggilan 'Abe Ku' juga semakin baik.
  
"Dulu ada tuduhan mengatakan beliau orang luar tetapi setelah terbukti Abe Ku adalah anak tempatan dan anak seorang ustaz, tahap penerimaan masyarakat terhadap beliau terus memuncak, malah ramai yang mula bersalam dan mengerumuninya, sekali gus menyerlahkan auranya sebagai seorang calon," katanya.
 
Idris juga menzahirkan terima kasih kepada Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Ahmad Said yang bekerja keras di Kuala Besut bagi mengekalkan kemenangan BN dengan memastikan semua wakil rakyat terlibat dalam kempen yang sedang berlangsung.
 
Pilihan kecil raya itu menyaksikan Tengku Zaihan ditentang calon Pas Endot@Azlan Yusof diadakan berikutan kematian penyandangnya Dr A Rahman Mokhtar dari BN pada 26 Jun lepas.  - Bernama