Followers

Saturday, November 23, 2013

Menteri Luar Malaysia: Sudah tukar ka?

Sejak akhir-akhir ini bagi kerajaan Malaysia bagaikan ada individu lain yang menjalankan tugas Menteri Luar? Kali ini individu itu mengaku menyampaikan undangan PM Najib kepada pemimpin negara yang individu itu lawati untuk datang melawat Malaysia ! Tugasan rasmi katanya! 

Maka itulah agaknya, baginya, dia wajar gunakan jet kerajaan walaupun tanpa apa-apa jawatan dalam kerajaan, cuma jawatan yang dibubuhnya sendiri kepadanya; FLOM! Heei...perasan!

Nampaknya jika ada menteri-menteri lain yang rasa malas nak bercending dengan dengan mana-mana negara luar atau tidak mahir membuat undangan melawat Malaysia, perlu hanya mengadu kepada PM Najib untuk kemudian ditugaskan kepada seorang 'pakar' membuat undangan melawat Malaysia! Dan ingat, orang ini tak boleh..jangan dikutuk atau dikritik, bimbang PELABUR LARI WOI!!!

Nampaknya Malaysia makin 'mantap' dengan kaedah dan sistem baru yang tak pernah dibuat dek orang! Dengan berjawatan sebagai isteri, boleh pulak buat tugas rasmi kerajaan! Kalau suami demam atau letih atau sibuk kat pejabat, isteri boleh ganti suami, malah boleh lagi guna kenderaan kerajaan untuk tugasan rasmi di luar! 

Hah kelakar oh 1Malaysiaku! Hentamlah mak Labuuu, pengundi-pengundi suami ngko, ibarat dah 'sahkan' ngko yang 'memerintah' Malaysia!!
‘Sejak 2008. PM dan Rosmah tak naik MAS’

Aidila Razak   22 Nov. 2013.

Lawatan ke Qatar-UAE bukan tindakan pertama yang menyaksikan isteri perdana menteri Datin Sri Rosmah Mansor menggunakan jet kerajaan tanpa penyertaan Datuk Seri Najib Razak, dakwa PKR.
"Ini bukan kali pertama beliau lakukannya," kata Timbalan Presiden PKR Azmin Ali, sambil berkata beliau  sedang mendapatkan lebih maklumat berhubung perkara itu.

Azmin (kanan) berkata, sumbernya dalam Sistem Penerbangan Malaysia (MAS) mengesahkan, Rosmah dan Najib tidak pernah terbang menggunakan penerbangan negara sejak mengambil alih pentadbiran pada 2008.

Azmin yang juga anggota Parlimen Gombak berkata, lawatan itu menimbulkan dua persoalan, iaitu kelayakan isteri perdana menteri menggunakan jet kerajaan dan sama ada beliau boleh menggantikan kerajaan dalam urusan rasmi.

Semasa lawatan antara 10 hingga 14 November, Rosmah antaranya bertemu dengan perdana menteri Qatar bagi menyampaikan undangan Najib supaya beliau melawat negara ini semasa program Tahun Melawat Malaysia 2014.

"Ini bukan peranan isteri perdana menteri. Sebarang undangan daripada perdana menteri sekarang?"

Rosmah sebelum ini, apabila ditanya berhubung penerbangannya ke Qatar menggunakan jet yang dibiayai kerajaan, dilaporkan berkata, beliau hanya melakukan kerjanya.

Beliau juga dilapor enggan mengulas lanjut.

Manakala pegawai khasnya Siti Azizah Sheikh Abod berkata, lawatan ke Qatar itu dibuat demi kepentingan negara dan bukan atas sebab-sebab peribadi.

http://www.malaysiakini.com/news/247386

No comments: