Followers

Monday, November 04, 2013

Menang dengan kelebihan 1 undi pun tetap dikira menang... Umno ta payah cakap banyak!

PAS menang di PRK Dun Sungai Limau Kedah. Maknanya kerusi yang dimenangi oleh Almarhum Ustaz Azizan berjaya dipertahankan oleh PAS dengan bantuan mantap rakan-rakan anggota Pakatan Rakyat.

Walaupun PAS menang, perkara yang menjadi utama dalam berita dan hebohan ialah PAS menang dengan majoriti merosot!

Tak kiralah majoriti merosotkah, majoriti berkurangankah, majoriti kuruskah dan sebagainya, yang penting parti yang mendapat lebih undi berbanding parti lawannya ia tetap dirasmikan sebagai pemenang. Dalam hal ini diumumkan oleh SPR bahawa calon PAS adalah pemenang dan calon Umno/Bn kalah!

Yang sah menang dengan kelebihan 1 undi pun tetap akan dianggap pemenang yang hebat apatah lagi dalam keadaan PAS dan rakan-rakannya bukan sahaja menentang Umno/Bn tetapi PAS terpaksa  berdepan dan bergomo dengan seluruh bala tentera Umno/Bn dan yang paling dahsyat lagi  dengan seluruh jentera dan perkakas Umno/Bn yang digunakan sama ada secara halal mahu pun haram. Menang dalam keadaan peperangan yang berat sebelah begini dalam sebuah PRK, memang kemenangan yang hebat!

Namun begitu, semua para pemimpin PAS terutama yang mahu bertanding dalam Muktamar Agung parti nanti perlu menjadikan kemenangan di DUN Sungai Limau itu sebagai pemangkin kepada usaha menyatupadukan fikrah antara golongan agawaman dan bukan agawaman. Sudah-sudah bertengkar dan bertaki pasal ulamak lawan profesional atau profesional lawan ulamak.

Usaha menambah undi dan sokongan Melayu kepada PAS dalam PRU 14 nanti perlu dijalankan segera dan secara jamaei bukan secara individu atau dalam keadaan pelbagai kenyataan dibuat yang mampu melemahkan parti, dilontar di sana sini! 

Para pemimpin PAS yang berada di atas sana, bukan hendaknya asyik bertengkar macam kucing dengan anjing terutama apabila semakin hampir dengan Muktamar pemilihan parti.

Sudah-sudahlah membangkit atau menanam persepsi konon kewujudan ulamak lawan profesional dalam PAS atau sebaliknya. Akur sahaja pandangan, bimbingan, nasihat, tafsiran dan arahan Mutsyidul Am PAS TGNA. Habis cerita.

TGNA mendidik dann menafsir PAS bahawa sesiapa sahaja berugama Islam, asalkan arif pasal Islam boleh menduduki kerusi Presiden, Timbalan dan Naib2 Presiden dan jawatan-jawatan lain yang lebih bawah dari itu kecuali menjadi anggota Majlis Syura ulamak! Ada faham?So jangan buat degil atau babil!!

No comments: