Followers

Sunday, August 11, 2013

Pasukan bolasepak kebangsaan: Saya bersetuju dengan penulisan ini

Saya bersetuju sangat dengan penulisan ini, "Demi sukan bola sepak, FAM perlu dirombak". Zaman Tan Sri Hamzah Abu Samah dahulu kita merasa juga dua kali bermain di Sukan Olimpik dan pasukan bolasepak kebangsaan antara 5 pasukan yang terbaik di benua Asia. 

Hari ini pasukan bola sepak kebangsaan Malaysia telah merudum setaraf Maldive, Filipina, Papua dan entah apa-apa negara lagi untuk berada di peringkat hampas dan kehabisan idea.

Wajarkah pasukan kebangsaan dipuji dalam keadaan kalah lawan Barcelona dan bertimbun-timbun kekalahan sebelum ini? Kalah, bukan menang. Kalah bertimbun-timbun pun puji? 

Nampaknya pemikiran dan pendapat yang sentiasa memuji permainan pasukan kebangsaan konon semakin mantap, sudah pasti tidak akan mampu untuk terus menaikkan tahap permainan pasukan tersebut kerana piawai tahap permainan terbaik bagi mereka (FAM?); kalah pun tak apa, asal main bagus atau pasukan kita mantap tapi kita kalah kerana Ramadhan atau alah ranking tak penting!

Oleh yang demikian saya bersetuju FAM perlu dirombak.

Berita dipetik:Demi sukan bola sepak, FAM perlu dirombak


Harakahdaily 11 Ogos 2013.


KUALA LUMPUR: Tidak dinafikan dalam perihal bola sepak, ia perlu rombakan bukan saja dalam pasukan atau jurulatih tetapi organisasi FAM itu sendiri.

Bagi Penyelaras SAMM Melaka, Zuraidi Abdullah, cukuplah puluhan tahun tanpa kejayaan bermakna, tiada konsistensi maka sampai masanya bola sepak negara diberi nafas baru.

“Jika dilihat pada sejarah, sejak tahun 1980-an bola sepak kita merundum, tidakkah terfikir apakah sebabnya?” tanya beliau dalam satu kenyataan, seperti di bawah.

Kehadiran kelab bintang ternama dunia Barcelona semalam mengundang perhatian dalam dan luar negara. Banyak pihak lontar perbagai bentuk komen selepas perlawanan semalam.

Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) menghormati usaha gigih pasukan Malaysia dalam aksi semalam, namun SAMM tetap berpendapat aksi tersebut diumpamakan sebagai pertunjukkan ‘sarkis’. Tidak banyak faedah yang diperolehi dari perlawanan ini, tiada markah untuk perbaiki kedudukan pasukan kebangsaan dan hanya membiarkan kejatuhan moral pasukan apabila dibuli sedemikian.

Tidak dinafikan dalam perihal bola sepak ini ia perlu rombakan bukan saja dalam pasukan atau jurulatih tetapi organisasi FAM itu sendiri. Cukuplah puluhan tahun tanpa kejayaan bermakna, tiada konsistensi maka sampai masanya bolasepak negara diberi nafas baru. Jika dilihat pada sejarah, sejak tahun 1980-an bolasepak kita merundum, tidakkah terfikir apakah sebabnya?

SAMM tidak hanya komen berdasarkan prestasi pasukan Harimau Malaya tetapi ingin mengajak seluruh rakyat Malaysia melihat di satu sudut, bagaimana regim penguasa ini kalau mahu mudah boleh dipermudah tetapi kalau mahu susah ia cukup menyusahkan. Perubahan venue ini cukup memudahkan bagi mereka yang berkepentingan apabila jualan tiket tiada sambutan maka diubah ke Stadium Shah Alam. Dari jumlah kehadiran semalam, sepatutnya perlawanan berlangsung di Stadium Darul Makmur sudah memadai.

SAMM juga mengajak rakyat berfikir beberapa persoalan yang tidak terjawab, yang perlu kita ungkit apabila perubahan venue berlaku dan soal kebenaran menggunakan Stadium Shah Alam:

1. Siapa yang beri kelulusan? MBSA cuti, bila boleh keluar surat kebenaran?
2. Adakah permit/lesen dikeluarkan? Bila permohonan dibuat?
3. Akta Perhimpunan Aman, bila dimaklumkan kepada Polis? Apakah notis 10 hari diberi?
4. Siapa yang bertanggungjawab jaga keselamatan stadium. Siapa yang nak bayar gaji kakitangan yang bertugas?
5. Apa kerajaan Selangor dimaklumkan?
6. Apakah FAS yang pegang kunci stadium bukan MBSA? Presiden FAS kena jawab isu ini.

Jika akta perhimpunan aman terpakai, maka Presiden dan Timbalan Presiden FAM perlu didakwa kerana tidak memberi notis 10 hari lebih awal?

Akhir sekali, apakah negara ini mungkin ‘mereka’ yang punya maka boleh buat sesuka hati hingga merundumnya sukan bola sepak negara.


No comments: