Followers

Wednesday, July 10, 2013

Gendang GST makin kuat bagaikan makin dekat !

Menteri Kewangan menafikan GST dalam masa terdekat tetapi bunyi riuh rendah GST kedengaran semakin kuat di mana-mana. 

Rakyat pula terus lelah melihat harga barangan keperluan di pasar, di kedai-kedai runcit, semakin melambung tinggi. Paling sakit hati harga barangan sudah tidak ada pengumuman kenaikan harga dah,  naik senyap-senyap je! Orang yang tak biasa turun membeli keperluan hidup tak tahu, orang yang biasa membeli amat tahu, semuanya mahal hari ini!

Hari-hari rakyat di luar bandar terutama orang Melayu merungut, harga barang makin mahal. Namun pangkah tetap pangkah Umno/Bn! Berpolitik cara tidak cerdik jugak yang dipilih, pilih Umno/Bn sampai ke tua!!

GST kini makin dekat!
Pakar: GST lebih efisien daripada cukai jualan

10 Julai 2013 

KUALA LUMPUR - Cukai barangan dan perkhidmatan (GST) lebih efisien dan menyebabkan kurang herotan ekonomi berbanding cukai jualan yang akan digantikan, kata seorang pakar ekonomi.


Ketua Pakar Ekonomi Malaysian Rating Corp Bhd (MARC) Nor Zahidi Alias berkata struktur GST akan menyediakan insentif kukuh bagi perniagaan untuk berdaftar dengan pihak berkuasa cukai, dan seterusnya menambah baik kecekapan kutipan.

"Salah satu cara ia akan memberi manfaat kepada ekonomi ialah GST adalah neutral berkaitan dengan kuasa pasaran dan perniagaan, tidak seperti cukai jualan," katanya kepada Bernama.

Nor Zahidi berkata cadangan kadar tujuh peratus akan memberi kesan minimum kepada harga dalam tempoh jangka sederhana dan panjang berbanding cukai jualan sekarang antara lima peratus dan 10 peratus.

Beliau berkata terdapat kemungkinan inflasi tinggi dalam fasa-fasa awal, terutamanya sekiranya aktiviti pencatutan tidak dibendung dengan baik.

Sementara itu RHB Research berkata pengenalan GST dijangka membawa kepada kenaikan sekali inflasi, bergantung kepada paras barangan dan perkhidmatan dalam kumpulan indeks harga pengguna (IHP) yang akan terlibat.

Pelaksanaan GST dijangka menambah antara 0.8 dan dua mata peratusan kepada IHP, mengandaikan kira-kira 20 peratus dan 50 peratus barangan dan perkhidmatan dalam kumpulan IHP akan tertakluk kepada empat peratus GST, kata firma penyelidikan itu dalam nota penyelidikannya.

Dalam Bajet 2013, kerajaan menyatakan adalah penting untuk melaksanakan rejim cukai baharu bagi memastikan kewangannya kekal kukuh, kata firma itu.

Ketua Ekonomi Nomura International bagi Asia kecuali Jepun, Rob Subbaraman berkata cukai penggunaan akan meningkatkan hasil kerajaan dan mengurangkan defisit fiskal yang seterusnya juga boleh meningkatkan lebihan akaun semasa.

"Cukai penggunaan boleh berfungsi meningkatkan lebihan akaun semasa kerana ia boleh mengurangkan penggunaan isi rumah berbanding pendapatan, yang seterusnya meningkatkan tabungan peribadi," katanya.

Nomura, dalam laporan 'Asia's Rising Risk Premium' berkata lebihan akaun semasa Malaysia semakin mengecil dalam tempoh dua tahun lepas, mencecah paras rendah dalam tempoh 10 tahun pada 3.7 peratus daripada keluaran dalam negara kasar (KDNK) dalam suku pertama 2013 berbanding 10 peratus daripada KDNK pada 2011.

"Pengurangan lebihan akaun semasa itu adalah disebabkan kombinasi daripada eksport lemah, permintaan domestik kukuh dan harga komoditi rendah," kata firma tersebut. - Bernama


http://www.sinarharian.com.my/pakar-gst-lebih-efisien-daripada-cukai-jualan-1.181091

1 comment:

Anonymous said...

Perlu banyak bersyukur, apa perlu mengeluh.