Followers

Sunday, June 02, 2013

Parti pembangkang akan terus kena tipu?

Cadangan terbaru Najib Razak konon mahu meletakkan SPR di bawah Jawatankuasa Khas Parlimen kelihatan bagai seperti satu usaha yang menarik.

Namun melihat kepada latar belakang tindakan kerajaan Umno/Bn selama ini, usaha yang berbunyi positif seumpama ini akan mengakibatkan parti-parti pembangkang kepada Umno/Bn mungkin ditipu lagi!

Pengalaman lepas banyak membuktikannya. Konon sebagai penambahbaikkan PRU  13, akwat kekal dilaksanakan, yang akhirnya menjadi dakwat haramjadah yang mengakibatkan parti-parti pembangkang kepada Umno/Bn terus berputih mata.

Konon demi penambahbaikkan pilihanraya maka undi pos tentera dan polis menjadi undi awal, namun akhirnya apa yang menjadi realiti, undi awal dimanipulasi dan undi pos pula yang semakin bertambah dari sebelumnya. Daftar pemilih pula penuh dengan 'kuman dan kutu' CIMB!

Kali ini berbunyi pulak nak letak SPR  konon dibawah Jawatan kuasa Parlimen!  Maka nanti, jadi pulaklah jawatankuasa ini seperti Jawatankuasa penambahbaikkan PRu yang lalu, yang tak memberi apa-apa faedahpun kepada tuntutan Pilihanraya Adil dan Bersih! Yang kini kedengaran hanyalah 'auta dan putar belit' Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR dan pilihanraya Malaysia semakin kotor dan busuk.

Sebenarnya apalagi yang boleh diharapkan kepada kerajaan minoriti Umno/Bn ini selain usaha mereka 'mengotorkan' terus negara ini? Manakalah parti-parti pembangkang kepada Umno/Bn tetus akan ditipu!

No comments: