Followers

Monday, May 27, 2013

Nampaknya untuk melihat Pilihanraya yang adil dan bersih di Malaysia hanyalah angan-angan kosong.

Dari kenyataan Najib Razak sewaktu merasmikan Festival Belia 2013 semalam, nampak jelas bahawa pilihanraya di Malaysia yang dikendalikan oleh SPR seperti mana yang ada pada hari ini, akan terus dipenuhi dengan hal-hal yang mencurigakan, pengkhianatan, penipuan dan helah tegar dalam pelbagai cara dan bentuk pada masa-masa akan datang.

Kerajaan Najib Umno/Bn masih membutakan mata dengan mencari-cari mana Mat Bangla yang jadi pengundi? Bangla turun lapangan terbang mana?

Semua persoalan yang diajukan Najib di atas adalah penyerlahan sikap tidak ikhlas kepada segala aduan, rungutan dan bangkangan rakyat!

Rakyat ada bukti, daripada daftar pemilih PRU yang kotor dengan maklumat salah dan penipuan, kad pengenalan palsu, undi pos dan undi awal yang mencelarukan, tangkapan pengundi hantu, PR tambah pengundi baru BN tambah pengundi hantu, dakwat tidak kekal, lampu padam sewaktu kira undi, jumlah kertas undi lebih daripada jumlah pengundi, rasuah pilihanraya, penggunaan jentera kerajaan, tekanan dan ancaman kepada kakitangan kerajaan dan macam-macam lagi. 

Semua bukti boleh dikemukakan. Masalahnya ke mana rakyat nak tonyohkan bukti-bukti ini untuk dipertimbangkan secara adil, berintegriti dan waras? 

Kepada Pengerusi dan Timbalan Pengerusi SPR yang lebih Umno dari Umno itu? Yang hari-hari 'berperang' dengan pembangkang kepada Umno/Bn? Yang hanya berani bertemu Ahmad Maslan Umno tapi kecut telur bertemu dengan para pemimpin PR? Yang berlagak macam Setiausaha Agung Umno itu? Kahkahkahkahkahkah......

Kepada PDRM? Apa kesudahannya? Apakah rakyat akan terima begitu sahaja dan berpuashati hasil penyiasatan PDRM yang rakyat amat maklum sangat gaya dan lenggoknya buat masa ini?

Tonyohkan segala bukti kepada Peguam Negara? Kahkahkahkahkahkah...Gani Patail? Baik cari Gani Patail lain!

Bawa segala kes penipuan pilihanraya ke mahkamah? Inilah agaknya sedikit sebanyak ruang yang ada, namun minta sisih dari bertemu mahkamah "h..... gula hacks" atau "h........ tak relevan" seperti yang dulu-dulu tu! Jika tidak, hancur harapan rakyat. Namun demikian kita tengok lah nanti bagaimana petisyen pilihanraya diuruskan mahkamah!

Jadi isunya, Najib tak payahlah cuba memperbodohkan rakyat dan berlagak konon bertanya soalan mana mat bangla yang mengundi, lapangan terbang mana mat Bangla turun.... cukuplah Najib berlapang dada, bersikap ikhlas menubuhkan tribunal atau suruhanjaya bebas penyiasatan penipuan PRU 13 yang lebih menyakinkan sebilangan besar rakyat yang merasa tertipu dan kecewa. 

Atau Najib akan terus membiarkan rakyat menggelegak panas?

Berita dipetik:

Najib: Mana mat Bangla yang jadi pengundi?

Bernama   1:37PM  Mei 26 2013

BN tidak pernah mencuri kemenangan daripada pembangkang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 baru-baru ini, kata Datuk Seri Najib Tun Razak. 

Perdana Menteri berkata Malaysia mengamalkan sistem demokrasi berparlimen seperti termaktub dalam perlembagaan negara dan BN memenangi pilihan raya berdasarkan kelebihan jumlah kerusi untuk membentuk kerajaan dan bukan berdasarkan undi popular seperti sistem presiden yang diamalkan di Amerika Syarikat.

"Dakwaan kita mencuri kemenangan parti pembangkang adalah satu kepalsuan sebab kita tidak melakukan penipuan dalam PRU13.

"Tunjukkan kepada saya di mana mat Bangla yang menjadi pengundi? Mereka (pembangkang) mendakwa 40,000 mat Bangla turun lapangan terbang, tunjukkan lapangan terbang mana? Jangan heret orang kerana rupa gelap sikit itu mat Bangla," katanya pada majlis pelancaran Festival Belia 2013 di sini hari ini.

Hadir sama ialah bekas Perdana Menteri Tun Abdullah Ahmad Badawi, Menteri Belia dan Sukan Khairy Jamaluddin dan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek.

Najib berkata keluhuran dan ketinggian perlembagaan adalah tiang seri negara namun begitu rakyat mempunyai ruang untuk menyuarakan pendapat masing-masing selaras dengan amalan demokrasi berparlimen.

"Apa sahaja yang kita nak suarakan mesti berpaksikan kepada perlembagaan dan tidak boleh pilih di tepi jalan dengan mendesak dan membuat huru-hara sehingga menimbulkan keadaan tidak tenteram yang tidak selaras dengan perlembagaan.

"Sebagai generasi muda, kita mesti faham tuntutan perubahan mesti berpandukan kepada perlembagaan dan Kedaulatan Undang-undang. Kalau tidak akan berlaku undang-undang rimba dalam negara kita," katanya.

Najib menyarankan generasi muda agar berfikiran waras dan rasional serta tidak termakan hasutan dan penipuan khususnya dalam ruang siber.

Beliau berkata keutamaan dalam membina sebuah negara dan masa depan mesti berdasarkan kepada akal fikiran, yakni memilih yang kebenaran atas kepalsuan serta memilih hak daripada batil.

"Kalau ini dapat disemai, kalau ini dapat dipupuk di kalangan belia, Insya-Allah masa depan kita, masa depan belia dan negara yang tercinta akan terus bersinar dengan harapan untuk masa depan kita," katanya.

Najib juga memberi jaminan kerajaan mampu melakukan segala perubahan bukan sahaja untuk golongan belia bahkan masa depan negara.

"Percayalah kalau nakkan perubahan kepada negara kita tidak semestinya terlibat dalam himpunan jalanan atau pun meruntuhkan apa yang ada hari ini.

"Yang penting kita mesti faham apa kehendak belia dan suara belia itu dan kita menyediakan kaedah pentadbiran negara yang sesuai kepada golongan belia," katanya.

Pada majlis itu, Najib turut menyampaikan tiga kategori Anugerah Perdana Belia Negara 2013, yang diperkenalkan pada 1988, bagi mengiktiraf belia dan pertubuhan belia yang banyak menyumbang kepada pembangunan belia negara.

Kategori Pertubuhan Belia dimenangi Kelab Belia Malaysia (MAYC) Simpang Bekoh, Melaka yang menerima wang tunai RM50,000, piala iringan dan sijil penghargaan.

Selain itu kategori Lelaki dimenangi Naib Presiden Majlis Belia Malaysia, Manndzri Nasib manakala kategori Wanita diraih Halimah Abd Rahman daripada Persatuan Puteri Islam Malaysia, Sabah dengan masing-masing membawa pulang wang tunai RM20,000, piala iringan dan sijil penghargaan.

- Bernama

No comments: