Followers

Thursday, February 07, 2013

Kakitangan awam dah mula menjenguk kepala melihat keliling!

Dah...dah tuan-tuan dan puan-puan semua menjadi pemenuh kerusi majlis  sambutan dan ucapan para pemimpin Umno. Membazir, banyak masa terbuang dan kerja pun banyak terbengkalai kerananya! 

Kerana Umno ramai kakitangan stess katanya terbuang ke serata ceruk pendalaman terutama para guru!

Kerana Umno ramai kakitangan awam stress dengan kerja yang bukan sepatutnya mereka lakukan.

Kerana Umno ramai kakitangan awam asyik menjadi pemenuh kerusi  ceramah Umno.

Kerana Umno ramai kakitangan awam yang menjadi tidak kreatif dan buntu!

Kerana Umno ramai kakitangan awam dikenakan tindakan dan hukuman kerana kesalahan konon menentanng kerajaan atau konon pecah amanah walaupun berjumlah RM50, sedangkan ramai para pemimpin atau parajerung Umno yang makan besar, terlepas dan terus ke sana ke mari dengan anak bini dan makwe!

Maka itu:

Tuan-tuan puan-puan yang cerdik cerdik belaka, buatlah perubahan dan yang paling penting tuan-tuan puan-puan perlu menjadi agen perubahan ke arah kerajaan baru yang lebih menghormati kredibiliti kakitangan awam.

Demi integriti dan kebebasan.... PRU 13, jom ABU!!


Kakitangan awam diajak tukar ke kebebasan dan integrity
 
Harakahdaily  07 Feb 2013.


KUALA LUMPUR: Kakitangan perkhidmatan awam, termasuk polis dan tentera yang bosan dengan  tekanan politik dalam kerja seharian mereka kini mempunyai jalan keluar daripada kemelut tersebut menuju kebebasan dan intergriti.


“PAS mengingatkan bahawa perkara ini boleh dihentikan dengan para kakitangan perkhidmatan awam, termasuk polis dan tentera membuat perubahan dalam pilihanraya ke-13,” kata Ketua Penerangan PAS Pusat Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man dalam satu kenyataan.


Menurut beliau, pelbagai tekanan dan paksaan yang dikenakan ke atas kakitangan-kakitangan bagi menyokong program dan agenda Umno dan pelbagai  surat tunjuk sebab dikeluarkan yang langsung tidak berkaitan dengan tugas rasmi.


“Campur tangan melampau Umno juga menyebabkan ramai kakitangan ditukar, diberi amaran dan ditahan kenaikan gaji dan pangkat, semata-mata dilihat tidak menyokong Umno,” tambahnya.


Selagi Umno BN terus berkuasa, kata Pesuruhjaya PAS Pahang itu, para kakitangan perkhidmatan awam akan terus ditekan dan dibuli bagi menghadiri pelbagai program Umno dan melakukan perkara-perkara untuk agenda Umno, walaupun perkara itu bertentangan dengan naluri dan sifat mereka untuk kekal berdikari dan hak membuat pilihan sendiri.


Tuan Ibrahim turut mengesa seluruh kakitangan awam bertindak dengan bijak bagi menghentikan campur tangan melampau ini, dan bertindak keluar dari tekanan dan paksaan politik ini dengan memberi mandat kepada PAS dan Pakatan Rakyat pada PRU13. 


PAS, katanya bersama Pakatan Rakyat memberikan jaminan perkhidmatan awam akan dibiarkan bebas dan berdikari daripada cengkaman dan tekanan politik jika diberi mandat nanti.


“Para kakitangan awam tidak lagi perlu risau dan takut untuk melakukan perkara yang betul yang tidak disukai parti pemerintah sehingga menyebabkan mereka ditukar dan dipisahkan daripada keluar dan kesan kepada gaji, pangkat dan masa depan mereka di bawah pemerintahan Pakatan Rakyat yang menjunjung konsep kerajaan bermoral dan adil seperti yang dituntut Islam,” tegas beliau.


No comments: