Followers

Tuesday, January 08, 2013

Rosmah berniaga roti??


Lebih kurang tiga minggu lepas aku ke bengkel seorang berbangsa Tionghua. Dalam perbualan politik kami, mekanik Tionghua itu memberi tahu Rosmah sudah 'kuasai' syarikat roti di Malaysia.

"Roti akan naik harga oo!",katanya.

Pada mulanya aku tak beri perhatian sangat tapi bila baca berita di bawah, aku mula terfikir, " betol kot?".

Nampaknya dalam keadaan suaminya bertungkus-lumus nyawa politiknya, sang isteri terus 'berkempen' untuk melariskan roti! Tapi agak malang bagi anak-anak di PERMATA kerana taraf merka hanya layak menerima roti lebihan dari hotel-hotel mewah.

Demikian gaya kebajikan 1 Malaysia ala Rosmah! Malaysia yang kaya dan katanya banyak wang, roti lebihan hotel juga untuk kanak-kanak!

Isunya kini, adakah Rosmah kini beniaga roti pulak?

Malaysiakini melaporkan:

Rosmah mahu Roti 1Malaysia diperluas ke PERMATA

Nigel Aw 3:22PM Jan 7 2013

Isteri perdana menteri Datin Seri Rosmah Mansor mencadangkan agar Program Roti 1Malaysia diperluas untuk meliputi pusat pendidikan awal kanak-kanak PERMATA naungannya.

"Saya ingin merayu dan mencadang untuk pertimbangan program Roti 1Malaysia – mungkin anda boleh pertimbang secara serius untuk memperluas program ini ke semua pusat PERMATA kami di seluruh negara," katanya semasa pelancaran program tersebut di Kuala Lumpur hari ini.

Program Roti 1Malaysia merupakan usaha untuk mengumpul roti lebihan daripada hotel mewah untuk diagihkan ke rumah kebajikan, rumah kebajikan dan golongan memerlukan.

“Pastikan roti dan croissant ini sampai kepada anak-anak ini, sebab saya tidak fikir anak-anak daripada pusat PERMATA pernah mengecapi croissant.

"Jadi tolonglah beri mereka peluang untuk merasai croissant – bukan sahaja anak-anak di rumah (jagaan) tetapi juga di pusat PERMATA," katanya.

Croissant merupakan pastri dengan lapisan mentega berbentuk bulan sabit.

No comments: