Followers

Wednesday, January 16, 2013

Seripah Listen binti syed apa entah, dapat gang!


Nampaknya penyakit yang menghinggapi Saripoh Listen telah dideritai juga oleh Bank Islam. Kalau Pah Listen 'membelasah' Biwani kerana berhujah kontra dengan pendapatnya, Bank Islam pula 'menggantung' Azrul pakar ekonominya kerana hanya pendapat Azrul yang belum tentu betul itu sebagai melanggar polisi bank. Polisi 'taik kucing' kalau bagi pendapt Bn akan kalah Pru 13 dianggap langgar polisi.

Inilah padah yang dideritai oleh rakyat Malaysia akibat terlalu lama dikongkong oleh Umno/Bn. Kongkongan yang dibuat oleh kerajaan Umno/Bn merupakan acuan menjadikan rakyat Malaysia ke arah menjadi bodoh macam taik sepertimana terbentuknya segelintir pelajar UUM yang bertepuk tangan 'menyokong'Seripah Listen masa Seripah Listen  dengan rakus membaham mangsanya 'like crazy'!

Malang apabila sebuah Institusi Islamik seperti Bank Islam yang sepatut turut bersikap meraikan kepelbagaian pandangan,turut mahu menjadi macai kepada kerajaan UBN yang kian tidak relevan, jumud dan kolot! Apalah sangat pandangan Azrul itu, yang hanya pandangan seorang profesional biasa, hingga sampai perlu digantung tugas!  Tapi nak buat macammana kerana itu adalah latihan mengampu paling tinggi yang mampu dibuat bagi menggambarkan betapa tebalnya tahap kongkongan yang ada di malaysia selagi UBN bermaharajalela memerintah.

Cukuplah kita mempunyai individu dan organisasi seperti Pah Listen dan Bank  Islam. Sebelum kedua-duanya punah, elok kita 'bungkuskan' UBN dalam Pru 13 nanti!

Bank Islam pula percaya Azrul 'langgar polisi bank'

8:46PM Jan 16 2013

Bank Islam hari ini menegaskan institusi kewangan itu mempunyai asas untuk percaya bahawa pakar ekonominya Azrul Azwar Ahmad Tajudin melanggar polisi dalaman bank.

Satu kenyataan yang dikeluarkan Bank Islam lewat petang ini juga menyebut, tindakan berkenaan "tidak ada kaitan dengan tindakan menyuarakan pandangan politik peribadinya".

"Bank Islam Malaysia Bhd ingin menegaskan bahawa ketua ekonomisnya, Azrul Azwa Ahmad Tajudin digantung daripada tugas kerana kami memiliki asas munasabah untuk percaya bahawa beliau melanggar polisi dalaman bank.

"Bentuk pelanggaran itu akan dikenalpasti apabila selesai siasatan kami," kenyataan itu dipetik.

Kenyataan itu bagi mengulas laporan Malaysiakini semalam berhubung penggantungan tugas Azrul susulan pembentangan pakar ekonomi itu di Singapura pada 10 Januari lalu berhubung senario pilihan raya umum di negara ini.

Ia bagaimanapun tidak menyatakan tempoh siasatan yang akan dijalankan pihak bank ke atas Azrul.

Azrul yang mengesahkan menerima surat penggantungannya kelmarin, juga tidak menyatakan tempoh pergantungan tugas berkenaan.

Pakar ekonomi itu mendakwa ketuanya menerima tekanan daripada "pemimpin atasan BN" sehingga bertindak demikian ke atasnya.

Tindakan penggantungan Azrul mendapat perhatian naib presiden PAS Datuk Mahfuz Omar yang juga percaya kerajaan BN memberi tekanan politik ke atas Bank Islam untuk menggantung tugas Azrul.

No comments: