Followers

Thursday, January 31, 2013

Nak tunjuk baik tapi masih kekal jahat!

SPR cuba nak tunjuk baik apabila mengumumkan tempahan dakwat kekal sudah dilaksana tapi hakikat sebenarnya masih jahat! Apa tak jahatnya, orang nak celup dakwat, dia buat calit dakwat! Celup dengan calit mana serupa oi! Bapak punya auta!

Heboh sangatlah SPR pasal dah tempah dakwat kekal tapi terus membisu mengenai 8 tuntutan BERSIH yang lain. Yang paling utama daftar pemilih, masih penuh dengan najis dan kurap Umno/BN sehingga daftar pemilih SPR menjadi begitu kotor dan membusuk. Ada SPR kisah?

Hati jahat untuk menjadi pengadil yang berat sebelah masih membusung dalam perut 'dua ekor' pentadbir utama SPR itu. Bercakap kalau tidak untuk menyedia ruang kemenangan kotor buat Umno, tak sah!

Maka itu SPR jangan jadi pekak dan buta kerana tuntutan rakyat bukan sekadar calit dakwat kekal tetapi termasuk juga 7 tuntutan yang lain yang umum telah maklum. Jangan jadi tolol SPR, kerana kamu dibayar gaji dari duit cukai rakyat!

Sinar melaporkan:

SPR: tempahan dakwat kekal sudah dilaksana
 
30 Januari 2013

PUTRAJAYA - Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) telah membuat tempahan dakwat kekal yang akan digunakan dalam pilihan raya umum (PRU) akan datang, kata Pengerusi SPR Tan Sri Abdul Aziz Mohd Yusof.

Beliau bagaimanapun enggan mengulas lanjut mengenai tarikh tempahan serta tarikh penghantaran akan dilakukan.

"Untuk persediaan bagi proses tempahan sehinggalah penghantaran memerlukan kira-kira dua atau tiga bulan dan dakwat itu boleh tahan untuk digunakan selama enam bulan," katanya kepada pemberita selepas melancarkan laman web khas untuk PRU ke-13 di sini, hari ini.

Penggunaan dakwat kekal antara cadangan yang dikemukakan Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen Berhubung Dengan Penambahbaikan Proses Pilihan Raya dan dakwat akan dicalit di jari telunjuk kiri pengundi.

Mengenai pengundi luar negara, beliau berkata sehingga hari ini sejumlah 1,000 permohonan pengundi luar negara telah diterima oleh SPR dan setakat ini tiada sebarang rungutan diterima berhubung perkara itu.

"Sekurang-kurangnya 100 permohonan diterima SPR setiap hari dan permohonan daripada rakyat Malaysia yang menetap di Australia paling ramai diikuti United Kingdom, Qatar, Amerika Syarikat dan China," katanya.
Tempoh memohon kemudahan mengundi secara pos dibuka SPR sejak 21 Jan lepas sehingga 12 tengah malam hari Parlimen dibubar kelak.- Bernama

1 comment:

Anonymous said...

Dengar lh cakap pengerusi SPR smlm dlm TV3,bongkak smcm.Kerajaan Selangor blh bubar kn DUN Selangor,tp yg menentu kn pilihanraya ada lh SPR!Haram jadah punya pengerusi.Dia fikir SPR tu lebih tinggi dr Perlembagaan Malaysia.