Followers

Saturday, January 26, 2013

Nak kenal menteri yang cuba menjadi pakar tafsir nafsu tapi malas membaca?

Hari ini menteri anak Yatim cuba menjadi pakar dalam bidang mentafsir nafsu orang. Maklumlah Rais merasakan dirinya adalah 'pakar nafsu yang banyak pengalaman'. Dia kata pembangkang maksudnya PR-lah tu bernafsu besar tapi tiada tenaga!

Dalam pada nak menjadi pakar nasfu Rais sebaliknya tanpa disedari menonjolkan dirinya sebagai antara menteri Umno yang  malas membaca tapi cukup pandai merapu atau mungkin juga menipu! Anak Yatim itu cuba tunjuk cerdik dihadapan orang asli yang nampaknya lebih cerdik dari Rais. Rais yang malas membaca kata Pakatan Rakyat tiada dasar mengenai orang asli dan orang Melayu. Itulah, jadi lagi menteri Umno, dah dijangkiti penyakit malas membaca dan rajin merapu!

Kalau Rais yang malas membaca, nak tahu Pakatan Rakyat ada dasar atau tidak mengenai membela nasib orang asal dan orang Melayu, cuba tanya Ahmad Maslan yang pernah membuang buku Jingga dalam tong sampai di atas sebuah pentas politiknya.

Penulis sangat yakin Ahmad Maslan mesti telah membaca buku Jingga sebelum membuangnya ke dalam tong sampah.  Jika tidak ada apa-apa dasar dalam buku itu yang boleh mengancam dasar-dasar tak masak Umno, masa-kan Ahmad Maslan membuang buku jingga dalam tong  sampah dengan penuh kegeraman!

Walau bagaimanapun sekurang-kurangnya Ahmad Maslan membaca juga dasar-dasar Pakatan Rakyat dalam buku jingga berbanding Rais yang pemalas taik membacanya! Sudahnya banyak perkara yang Rais tolol tentang  Pakatan Rakyat!

Cukuplah Rais daripada merapu, dan tak payahlah pulak nak jadi pakar nafsu walaupun kamu berpengalamn luas dalam bidang itu! Orang dah tahu siapa kami!

Sinarharian online melaporkan:

Rais: Pembangkang bernafsu besar tapi tenaga tiada.

JEMPOL - Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) akan menentukan masa depan negara yang lebih baik dan rakyat diingatkan untuk memilih parti yang benar-benar mampu mentadbir negara.

Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim berkata, pihak pembangkang amat mudah menyatakan pelbagai janji untuk meraih sokongan, namun sebenarnya mereka tidak mampu mentadbir negara.

"Mudah bagi pemimpin pembangkang seperti Lim Kit Siang, Datuk Seri Anwar Ibrahim dan Datuk Abdul Hadi Awang untuk berkata itu dan ini tapi mereka tidak mempunyai kemampuan.

"Boleh kita katakan bahawa mereka ini seperti bernafsu besar tapi tenaga tidak ada," katanya semasa berucap menyempurnakan majlis pelancaran program perluasan siaran Radio Televisyen Malaysia (RTM), Kementerian Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan - Astro Njoi ke perkampungan Orang Asli peringkat Dewan Undangan Negeri (Dun) Sungai Lui, di Kampung Sungai Sampo, di sini semalam.

Katanya, pihak pembangkang sering mengutarakan untuk mengubah kerajaan bagi mentadbir negara, namun mereka tidak pernah menyatakan dasar mengenai hak Orang Asli dan hak orang Melayu seperti yang diperjuangkan kerajaan Barisan Nasional (BN).

Rais berkata, jika semua perkara ini tidak disebut dalam perjuangan pembangkang, adakah cukup bagi rakyat untuk mengikut mereka menukar kerajaan sedangkan kerajaan sedia ada sentiasa memperjuangkan kebajikan seluruh rakyat.

Justeru, katanya rakyat seharusnya bijak menilai dan diingatkan untuk menganggap pilihan raya akan datang sebagai satu perkara serius yang menentukan nasib dan masa depan bangsa, rakyat dan negara.

"Pilihan raya tidak boleh dianggap main-main, bukan seperti tukar baju, ini mengenai masa depan negara. Ia juga mengenai masa depan dan hak anak-anak kita dan hak semua masyarakat," katanya.

Dalam ucapannya Rais berkata, program perluasan siaran RTM dengan kerjasama Astro itu akan membolehkan masyarakat Orang Asli menikmati kemudahan siaran televisyen yang lebih baik.

"Dengan adanya perkhidmatan siaran televisyen dengan saluran daripada Astro Njoi ini masyarakat Orang Asli akan dapat menonton siaran televisyen dan mengemaskini pengetahuan mereka mengenai hal-hal semasa menerusi berita-berita terbaru," katanya.

Pada majlis itu Rais yang juga Ahli Parlimen Jelebu menyampaikan set televisyen dan dekoder Astro Njoi percuma kepada beberapa pemimpin masyarakat Orang Asli mewakili 267 Orang Asli.

4 comments:

Anonymous said...

pasal bertenagalah tu yang memanjat pembantu rumahnya.

Anonymous said...

Yelah dia sahaja yang tidak bernafsu, namun mempunyai tenaga yang kuat.

angtuah said...

Senangle rais tipu orang asli

lord ried said...

nafsu tapi tak bertenaga tak boleh juga huhu ^^

KLIK jom turun himpunan 19 feb