Followers

Thursday, November 15, 2012

Kejahatan AES

Sistem Penguatkuasaan Automatik (AES) mempunyai tujuan yang baik iaitu untuk mengatasi kemalangan maut. Namun demikian sukar hendak dinafikan bahawa ia dilaksanakan secara jahat dan rakus!

1. Anak tokoh Umno telah memonopoli saham dalam AES. Sebagai Pengarah salah sebuah syarikat yang mengoperasikan AES anak tokoh Umno ini memiliki saham terbesar bernilai RM5.8 juta....juta ringgit weh! Inilah caranya usaha yang didakwa oleh Umno melahirkan golongan usahawan bumiputra yang sebenarnya hanya melahirkan Umnoputra!

2. Jawatankuasa Anti Kempen Saman Ekor (Kase) mempunyai bukti kukuh terdapatnya penyamaran salah sebuah syarikat yang mengendalikan AES menggunakan logo rasmi JPJ yang ditampal pada kenderaan peronda syarikat itu ketika menjalankan operasi di sebelah utara. (JPJ sebuah agensi kerajaan telah menjadi macam hak mak bapak syarikat pelaksana AES dan parti Umno).

3. Kamera AES tiada info lengkap kesalahan. Tidak memaparkan maklumat kesalahan serta gambar kenderaan yang ditangkap secara terperinci. Konon kamera AES yang berharga sekitar RM130,000 setiap satu amat canggih  sedangkan kamera polis hanya berharga sekitar RM20,000 lebih mampu memberi maklumat kesalahan yang lebih lengkap.

4. Pendapatan saman AES...tuuu dia!!! FASA 1: Sejumlah 5 juta saman pertama, syarikat pengendali AES dapat RM16 setiap saman = RM80 juta. FASA 2: RM540 juta kutipan seterusnya dikongsi 50% antara kerajaan Umno/Bn dengan syarikat = RM270 juta. FASA 3: Kutipan berikutnya  7.5% akan diambil syarikat  dan kerajaan Umno/Bn akan kutip selebihnya. Jika RM5 bilion kutipan setahun, syarikat dapat RM80 juta Fasa 1; RM270 juta Fasa 2; RM350 juta Fasa 3 = RM700 juta setahun.

6. Dalam masa 8 hari kamera AES beroperasi (Sept 2012); 63,558 saman dikeluarkan dengan nilai RM19,067,400 (berdasarkan satu saman RM300). Jika setahun nilai akan mencecah RM870,862,625.

Maka itu usaha Kase memfailkan permohonan semakan kehakiman terhadap perkara tertentu dalam pengoperasian AES adalah amat wajar demi kepentingan rakyat dari penindasan yang mampu mengayakan para kroni dan Umno!

Wednesday, November 14, 2012

1BestariNet bakal mengulangi SchoolNet ?

Peluang untuk 1BestariNet bakal mengulangi permasalahan kritikal yang dicetuskan dari projek SchoolNet begitu cerah sekali. Projek 1BestariNet yang kedengaran gah akan menjadikan para guru terus terkapar dalam arahan kerja membabitkan ICT yang mereka kena lakukan.

Betullah apa yang akan berlaku nanti sudah dapat dijangka, 1BestariNet bakal menjadi seperti projek makmal komputer dan SchoolNet. Guru-guru terus dituntut untuk membayar balik konon insentif dan ganjaran yang begitu banyak dan melimpah-ruah dikurniakan kepada mereka walaupun terpaksa bekerja 24 jam sehari, 7 hari seminggu dengan 1001 arahan dari pelbagai lapisan pentadbiran di KPM!

Tahniah para sahabat ku guru! Sabar....

Berita yang diulas:
 
1BestariNet: Kroni untung masalah meruncing

KUALA LUMPUR: Ketua Pembangkang, Dato' Seri Anwar Ibrahim mempertikai tindakan kerajaan menganugerahkan projek 1BestariNet kepada YTL Communications Sdn Bhd untuk menyediakan akses internet dan pembelajaran maya.

Bercakap di Dewan Rakyat 6 November lalu, Anwar yang juga Ahli Parlimen Permatang Pauh berkata, 1BestariNet ini membabitkan kontrak bernilai di antara RM4.5 bilion hingga RM6 bilion.

Namun terdapat masalah besar penggunaannya seperti yang dirunguti golongan pendidik dan pelajar, katanya.

Namun katanya ia belum mencapai tahap yang memuaskan.

"Kajian kementerian pada tahun 2010 mendapati lebih kurang 80 peratus guru menggunakan ICT kurang daripada satu jam seminggu.

"Satu pertiga murid menyatakan guru mereka menggunakan ICT secara tetap lalu kerajaan bercadang meningkatkan akses internet dan persekitaran pembelajaran maya melalui 1BestariNet bagi kesemua 10,000 sekolah menjelang 2013," katanya semasa berucap dalam perbahasan Rang Undang-undang Perbekalan 2013 peringkat Kementerian Pelajaran di Dewan Rakyat 7 November lalu.

"Kementerian mengumumkan tetapi beberapa jam selepas itu dipadamkan dan ini beberapa soalan yang saya bangkit kerana tender khidmat 1BestariNet dianugerahkan kepada YTL Comunications, disahkan sendiri Pengarah Eksekutifnya Tan Sri Francis Yeoh," katanya.

"Memang di Malaysia ini, kalau tidak Tan Sri Syed Mokhtar, YTL, memang beberapa syarikat terpilih sahaja. Ahli-ahli Yang Berhormat yang lain itu duduk cakap hidup Melayulah," katanya.

Beliau berkata semasa tender 1BestariNet ditutup pada 31 Mei 2011, 19 syarikat telah mengemukakan bidaan dan enam pembida disenaraikan.

Dakwanya senarai pendek yang diketepikan termasuk Celcom Axiata, Jaring Comunications, Maxis Multimedia, Synergy Group, Telekom yang mengemukakan tender bersama TIMEdotCom.

Menurut Anwar lagi sepanjang dekat yang lalu kerajaan membelanjakan lebih dari RM6 bilion untuk teknologi maklumat.

Sumber: Harakah 1791

Tuesday, November 13, 2012

Patutlah Umno selalu sesat barat dalam kerja buat politiknya, rupanya ini sebabnya!


Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor mendedahkan bahawa Umno tidak pernah menggunakan walau sepotong ayat al-Quran pun dalam urusan politiknya.

Katanya seperti dipetik Umno-Online:
“Umno sebagai parti yang menyokong perjuangan kebangsaan Melayu tidak pernah menggunakan walau sepotong ayat al-Quran pun dalam urusan politik kerana apa yang penting adalah asas dan tujuan parti tersebut ditubuhkan selain usaha-usaha untuk terus memelihara akidah umat Islam.”

Jika Umno benar-benar tidak pernah menggunakan panduan ayat-ayat al-Quran dalam kerja buat politiknya bagaimana Umno boleh menjadi betul mengikut landasan Islam? Malah sudah tentu juga asas dan tujuan parti Umno itu boleh menjadi salah kerana bercanggah dengan panduan yang wajib dikuti dan dipatuhi! 

Alahai lagi parah....bagaimana dikatakan mahu menjaga aqidah umat Islam kalau tidak mahu menggunakan walau sepotong pun ayat Al-Quran sebagai panduan? Bukankan al-Quran dan As-Sunnah itu adalah panduan kepada umat Islam termasuk kepada parti Islam dan orang-orang Islam?

Kalau begitulah rupa dan gayanya Umno dalam kerja buat politiknya maka tidak peliklah selama ini Umno sentiasa membuat kerja yang mengarut, melampau, sesat barat yang banyak menyalahi hukum-hakam Islam dalam mentadbir negara!

Nampaknya Setiausaha Agung Umno ini masih berbelit dan dibelit oleh pegangan "Politik Suku Agama Suku" partinya lagi! Kesian!

Berita yang diulas:

Umno: Pembangkang guna agama demi ‘hayat politik’

WARTAWAN SINAR HARIAN

12 November 2012-11-13
KUALA LUMPUR -  Di sebalik polemik dan kontroversi semasa, Setiausaha Agung Umno, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor membidas pembangkang yang menurut beliau menggunakan agama demi memanjangkan jangka hayat politik mereka.

Malah ujarnya, pembangkang di negara ini lebih bertumpu kepada soal politik termasuklah menjadikan agama sebagai modal politik mereka sehingga boleh mengelirukan masyarakat.

Katanya, sewajarnya kaum Melayu menyekat mana-mana pihak yang menjadikan agama sebagai bahan politik termasuklah menggunakan nama Islam dalam parti bagi menarik golongan terbabit menyertai mereka.

“Pas yang bertopengkan agama adalah parti serpihan dari Umno iaitu di dalamnya terdiri dari kalangan orang-orang kecewa, menggunakan agama Islam demi untuk kepentingan peribadi, kedudukan dan pangkat sedangkan dalam masa yang sama mereka gagal mempertahankan akidah umat Islam yang ada di sekeliling mereka.

“Umno sebagai parti yang menyokong perjuangan kebangsaan Melayu tidak pernah menggunakan walau sepotong ayat al-Quran pun dalam urusan politik kerana apa yang penting adalah asas dan tujuan parti tersebut ditubuhkan selain usaha-usaha untuk terus memelihara akidah umat Islam,” katanya dipetik Umno-Online hari ini.

Tengku Adnan yang lebih mesra dengan panggilan Ku Nan  merujuk kepada Fasal 3.3 Perlembagaan Umno iaitu menegak, mempertahan dan mengembangkan Islam, agama rasmi negara serta menghormati prinsip kebebasan beragama.....

Baca selanjutnya kalau nak bacalah....: sinarharian

Monday, November 12, 2012

Menghangatkan isu Nurul Izzah: Umno bagaikan orang terberak cair!

Nampaknya pelbagai isu sedang mencurah-curah menerjah Parti-parti Pakatan Rakyat hasil kerja buat Umno/Bn dengan para pencacai mereka. Semua ini ditimbulkan bukan kerana kesedaran dan keinsafan terhadap isi kandungan isu yang dibangkit dan dikecohkan, melainkan kerana hanya tujuan politik semata-mata. 

PAS, PKR dan DAP sekarang terlalu fokus dan bergerak sederap dalam menghadapi pilihanraya ke 13 dan membangkitkan momentum pergerakan rakyat bagi memenangi pilihanraya dengan begitu kuat sekali. Momentum UBAH KERAJAAN yang amat menggerunkan Umno/Bn, inilah yang mahu dipecah dan dihancurkan oleh Umno/Bn yang sedang kecemasan setelah gagal membawa isu hudud melalui CSL!

Maka dengan sebab itulah tak habis-habis isu dimainkan silih berganti. Terbaru isu Nurul Izzah dalam masalah umat Islam murtad. Kedua isu konon PAS sudah terkeluar dari landasan perjuangan sebenar!

Penulis tidak mahu mengulas isu konon PAS terkeluar dari landasan perjuangan Islam kerana mereka yang berforum itu adalah bekas PAS yang hanya menyebuk! Siapa Hassan Ali hah?

Dalam isu murtad dalam kalangan umat Islam di  negara ini...kalau ada yang atau ramai yang murtad hakikat sebenarnya bukan salah YB Nurul Izzah! Nurul Izzah hanya baru sepenggal menjadi Ahli Parlimen dan hanya baru-baru ini mengulas isu murtad sedangkan kes umat Islam murtad ini tolong tanya Zulkfli Nordin sedikit atau ramai bilangannya, sejak bila? Tanya jugak Tok Harussani Mufti Perak yang mungkin banyak maklumat tentang murtad, sejak bila ianya berlaku?

Adalah tidak munasabah langsung apabila Nurul Izzah mengulas isu murtad seminggu dua ini, Umno menjadi terberak cair dalam tidur dan kelam kabut terjaga mencari taik yang meleleh, sedangkan isu ini telah kedengaran sebelum tahun 1997 lagi yang mana waktu itu rasanya Nurul Izzah masih lagi seorang penuntut!

Ohh....Nurul dilaporkan berkata orang Melayu Islam boleh murtad kalau mereka pilih begitu? (Kalau itulah yang kononnya Nurul Izzah maksudkan). Habis yang beribu-ribu kes murtad seperti yang pernah diumumkan oleh Harussani dahulu, pada waktu itu YB-YB Umno, bapak-bapak menteri Umno dan kerajaan Umno/Bn tak tahukah yang orang Melayu Islam tidak boleh murtad sama ada mengikut hukum dan juga perlembagaan negara? 

Kenapa waktu Harussani dan Zul Nordin sibuk dengan isu murtad dahulu YB-YB Umno, bapak-bapak menteri Umno dan kerajaan Umno tak kecoh malah senyap kelu beribu bahasa? 

Kenapa wakil-wakil rakyat dan bapak-bapak menteri Umno menolak 4 kali usul YB-YB ahli Parlimen PAS dalam parlimen untuk membahas isu dan membentangkan Akta Murtad? Ooo...agaknya waktu itu YB-YB Umno/Bn dan bapak-bapak menteri Umno  tidak tahu kot bahawa orang Islam kalau dah Islam tak boleh murtad dan tak tahu jugak Perlembagaan Malaysia tidak benarkan orang Melayu menjadi bukan Islam?

Hakikat yang sebenarnya ialah Umno Baru yang ada pada hari ini bukan risau sangat dengan pandangan dan pendapat Nurul Izzah itu, cuma mahu memecahkan momentum dan gelombang UBAH KERAJAAN yang berjaya diwujudkan oleh Pakatan Rakyat sekarang! Itu sahaja!

Dan kalau benar mahu mencari salah siapa dalam isu murtad ini sudah tentulah YB-YB Parlimen Umno, Bapak-bapak menteri Umno dan kerajaan Umno lah yang SALAH BESAR dalam kewujudan murtad dalam kalangan orang-orang Melayu di Malaysia hari ini, bukan Nurul Izzah, bukan PAS, bukan PKR, bukan sesiapa. Malah sesiapa yang menjawat jawatan Ketua Agama Islam pun turut SALAH BESAR! Kenapa? Fikirlah sendiri!

Apa sebenarnya yang YB-YB Parlimen Umno, bapak-bapak menteri Umno dan kerajaan Umno buat dalam mengukuhkan dakwah Islamiah dan anutan Islam umat Islam Malaysia? Tak ada!

Yang ada hanyalah:

1. Mematikan dan menyekat bantuan kewangan kepada SAR-SAR tulin.

2. Memperlekehkan Pendidikan Agama Islam kepada sekadar mata pelajaran untuk lulus peperiksaan bukan untuk amalan

3. Memfitnah program-program qiamulail sebagai perosak proses pembelajaran pelajar.

4. Menggalak amalan hidup bebas tanpa mengikut hukum-hakam contoh yang nyata dan terang, isteri Perdana Menteri sendiri boleh memeluk dan dipeluk dikalayak ramai oleh bukan muhrim yang jelas HARAM! Contoh lain Perdana Menteri dengan selamba pernah meraikan K-Pop yang seksi dengan penuh gembira dihadapan ratusan anak-anak muda! Islam benar atau tidak apa yang Perdana Menteri buat semasa K-Pop seksi datang tempoh hari? Islam tidak benarkan, kalau tak percaya tanya Fathul Bahri! Sebenarnya bapak-bapak Menteri Umno ini, tahu atau tidak bahawa ada hukum halal dan haram dalam pergaulan Islam?

5. Menghalang institusi-institusi masjid menjadi institusi pembentukan ilmu dan budaya keimanan dan taqwa umat Islam dengan alasan agama suku, politik suku!

6. Menghalang perbincangan isu dan usul mengenai murtad oleh PAS di parlimen sebanyak 4 kali!

6. Mengatakan ada syaitan baik dan ada malaikat jahat! Na'uzubillah!

Dan banyak lagi yang kerajaan Umno buat dan galakkan kalau nak disenaraikan satu persatu selama 55 tahun memerintah Malaysia, yang bukan ke arah memantapkan aqidah umat sebaliknya menghancurkan aqidah Islam .

Oleh yang demikian sebagai rakyat dan umat Islam yang cerdik kita tidak payahlah melayan Umno dan para NGO mereka yang kecoh siang malam sehari dua ini konon mengutuk YB Nurul Izzah. 

Kalau betul ada yang layak atau patut dikutuk kerana masalah murtad, bukanlah YB Nurul Izzah tetapi YB-YB Umno, bapak-bapak menteri Umno dan kerajaan Umno Baru yang ada kini! Isu murtad adalah masalah lama yang berlaku dalam tempoh Umno memerintah dan akan terus berlaku selagi Umno memerintah! Untuk menyelasaikan masalah murtad dalam kalangan umat Melayu dan Islam dalam negara hanyalah dengan memberi peranan kepada PAS untuk mengganti Umno yang telah tidak relevan lagi buat menjamin survival Islam ditanah air. Wallahuaklam.

Sunday, November 11, 2012

Umno sensitif isu Melayu Islam murtad? Taik ar!!!
MAI BACA!!! Siapa kata UMNO tak lawan yang lawan murtad?


Oleh Penarik Beca

Umno lawan Nurul Izzah Anwar kononnya kerana marah murtad. Siapa kata Umno tak lawan yang lawan murtad? Lihat carian dalam Internet:

Pada 25 Mac 1998, Presiden PAS selaku Ahli Parlimen Marang telah mengemukakan usul untuk membincangkan gejala murtad, tetapi telah ditolak atas alasan tidak perlu disegerakan.

Pada 1 November 1999, usul untuk menangani gejala murtad dari  Ahli Parlimen Marang telah ditolak ke bawah di dalam senarai sehingga beliau tidak mendapat laluan untuk membentang rang undang-undang ahli persendirian untuk mencegah murtad.

Naib Presiden PAS, Salahuddin Ayub selaku Ahli Parlimen Kubang Kerian pernah  mengemukakan rang undang-undang persendirian yang dinamakan Rang Undang-Undang Murtad. Percubaan Salahuddin ditolak mentah-mentah.

Salahuddin juga pernah mengemukakan usul yang juga meminta Dewan Rakyat mewujudkan undang-undang mencegah murtad seperti meminda Perkara 11(1) Perlembagaan Persekutuan dengan memasukkan peruntukan yang jelas menghalang individu Islam daripada secara bebas mengisytiharkan diri keluar daripada agama Islam. Percubaan itu juga ditolak.


Rang Undang-Undang Jenayah Syariah (Hudud dan Qisas) Negeri Terengganu dan Enakmen Kanun Jenayah Syariah (II) Kelantan 1993 termasuk peruntukan menangani murtad. Umno bukan sahaja tak mahu sokong malah memfitnahkan habis-habisan rang undang-undang itu.

# Harakahdaily tidak bertanggungjawab di atas segala info yang ditulis oleh pihak pengendali blog. Pandangan penulis blog tidak mewakili Harakahdaily.