Followers

Wednesday, December 12, 2012

Projek 'menzombiekan' rakyat Malaysia khususnya rakyat Pahang makin mendapat sambutan!

Pemikiran haprak seorang lagi menteri kabinet Najib - 'meradiasikan' rakyat Malaysia menjelang tahun-tahun mendatang. 

Bagus...negara luar semua tak nak beli, buat produk dari sisa Lynas jual kepada rakyat sendiri yang dirasakan bodoh-bodoh belaka, maka selesai masalah sisa ber-radiasi yang menjadi isu utama daripada projek tersebut! Cukup mudah dan begitu 'smart' sekali kabinet Najib selesai masalah yang ditentang rakyat.

Pemikiran celaru sebuah kabinet yang sedang tertekan akibat perangai bodoh sombong dan ego dapat dilihat dari kenyataan menteri ini. Kecelaruan dan kesesatan - kalau ada syarikat tempatan nak beli, sisa dari kilang Lynas itu akan dipasarkan, kalau tak ada, akan diekport! Wau!!

Wey mangkuk...negara mana yang bodoh sangat tu nak beli sisa Lynas untuk 'menzombiekan' rakyat sendiri selain negara di bawah pemerintahan Umno/Bn?

Aku bimbang kalau-kalau tak ada syarikat atau negara luar nak beli, UBN akan paksa syarikat GLC atau agensi-agensi dana rakyat yang beli! Ambik engkau padan muka...sokong lagi UBN!

Rasanya kalau di Pahang tempat yang selamat untuk simpanan sisa Lynas agaknya kalau di Pekan, di sekitar Padang Polo, kalau di Kuantan di sekitar Taman Gelora...rasanyalah! Itupun kalau orang-orang tinggal di situ tak ada masalahlah! Kan? Di Bentong pun boleh, sebab di situ dekat dengan kawasan Menteri Besar. Menteri Besar tentu tak ada masalah, sebab kalau potong telinga pun berani tak kan sisa radiasi Lynas pun takut!

Berita yang diulas:

Produk sisa Lynas boleh dipasarkan di M'sia jika...

Hazlan Zakaria

Menteri sains teknologi dan inovasi Datuk Seri Maximus Johnity Ongkili berkata sisa daripada operasi Lynas Advanced Materials Plant (Lamp) boleh dipasarkan di Malaysia sekiranya ia ditukar kepada produk sintetik yang hanya mengeluarkan radiasi rendah.

Sisa itu juga boleh dipasarkan sekiranya syarikat berkenaan berjaya mendapatkan pembeli, katanya dalam satu sidang media di Putrajaya hari ini.

Sekiranya tiada pembeli, Lynas perlu mengeksport bahan tersebut katanya lagi.

Beliau menjelaskan, hasil produk itu tidak berbahaya kerana hanya akan mengeluarkan radiasi pada skala 1 Becquerel setiap gram – jauh lebih rendah daripada had 5 Becquerel setiap gram seperti ditetapkan oleh piawai antarabangsa untuk bahan yang dikira berbahaya.

Namun, beliau menjelaskan bahawa bahan berkenaan termaktub bahawa bidang kuasa Akta Kualiti Alam Sekitar dan perlu mematuhi keperluan akta berkenaan sebelum dipasarkan.

Maximus juga menegaskan bahawa ia perlu dieksport keluar daripada negara, mengikut syarat yang ditetapkan, sekiranya ia dalam bentuk sisa mentah.

Sumber: Malaysiakini

1 comment:

Anonymous said...

sisa lynas bolih le dijual kepada ahli umno bn mca mic dan semua ahli sekutu mereka dijadikan makanan ataupun baja.Selesai masaalah kan,tanya najib