Followers

Monday, December 03, 2012

Payah menjadi Najib sekarang!

Tiga syarat yang TGNA kemukakan kepada Najib cukup mudah sekiranya Najib ikhlas dengan permintaan maafnya. Jika tidak maka TIADA MAAF BAGI MU!

Mungkin Najib akan berkata kepada TGNA, "siapa pula minta maaf dengan awak?".

Kalau Najib bertanya soalan seumpama itu, memang sah Najib jalu ketika memohon maaf! 

Dah tu yang kamu luahkan sewaktu PAU tu benda apanya? Bukankah luahan maaf kamu itu adalah untuk pendengaran seluruh yang  berada dalam dunia, yang mungkin kamu rasa, kamu ada buat salah dengan mereka? Kalau tidak buat jadah apa kamu siarkan dalam TV dan seluruh media?

Itu baru bahagian TGNA, ada 3 syarat!

Bahagian keluarga Althantuya?

Bahagian pengundi rakyat tempatan yang tak redha dengan  kehadiran 18000 pengundi hantu di parlimen Pekan?

Bahagian rakyat tempatan Pekan yang masih miskin dan masih tak dapat air paip  setelah 55 tahun merdeka?

Bahagian keluarga Teo Beng Hock?

Bahagian keluarga Sarbini?

Bahagian rakyat anti-Lynas?

Bahagian rakyat pencinta BERSIH?

Bahagian rakyat peneroka yang kena maki HARAMJADAH?

Bahagian rakyat yang kamu rompak Royalti minyaknya?

Bahagian Deepak taukeh karpet?

Uweh...ramai lagi tu, berderet lagi...lepas ke kamu ni Najib?

Ini bahagian TGNA:

Maaf diterima jika Umno tukar dasar - TGNA

Salmiyah Harun

KUALA LUMPUR: Mursyidul Am PAS Tuan Guru Nik Abdul Aziz berkata, Umno boleh dimaafkan atas segala kesalahannya selama ini dengan syarat Umno harus tukar dasarnya terlebih dahlulu.

Katanya, Umno harus tukar dari dasar berjuang atas nama kebangsaan Melayu kepada Islam yang syumul selari dengan tuntutan biro Ulama Umno tahun 1951 dulu.


Nik Aziz berkata demikian bagi mengulas kenyataan Presiden Umno Datuk Seri Najib Tun Razak meminta maaf atas segala kesalahan dilakukan sebelum ini, dalam Perhimpunan Agung Umno 2012 yang berakhir semalam.


Syarat kedua, jelas Nik Aziz yang juga Menteri Besar Kelantan, kesemua peruntukan pembangunan hendaklah disalurkan kepada kerajaan negeri bukannya Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP).


Dan syarat ketiga, katanya, hak rakyat Kelantan hendaklah ditunaikan dengan membayar royalti kepada kerajaan negeri.


"Jika tidak sanggup buat tiga perkara ini, maka tiada maaf bagimu," katanya dalam satu kenyataan melalui Setiausaha Politiknya Wan Nik Wan Yussof.


Beliau turut menyifatkan Perhimpunan Agung Umno kali ini dijadikan medan memaki hamun apatah lagi ucapan perwakilannya yang bernada permusuhan, kebencian dan mengguris perasaan kaum lain.


"Persidangan kali ini jadi medan segala maki hamun. Lagak dan isi ucapan perwakilannya 'sikit habuk' orang tak boleh tumpang. Apatah lagi masyarakat bukan Islam, lebih-lebih masyarakat Cina, kerana ada ucapan bernada permusuhan, kebencian dan mengguris perasaan kaum lain. Yang pasti akhlak Islam sudah diketepikan," katanya.


Malah dalam ucapan pimpinan Umno sewaktu penggulungan juga mengajak rakyat mengenang jasa-jasa Umno selama ini.


Bagaimanapun soal Nik Aziz, apakah Umno sahaja yang berjasa? Seolah-olah memberi gambaran Umno sahaja yang berjasa.


Katanya, PAS di Kelantan pun banyak berjasa antaranya pengurusan kewangan kerajaan Kelantan yang acap kali mendapat pujian Ketua Audit Negara.


Sekali gus katanya, membuktikan jasa PAS yang mentadbir amanah rakyat tanpa ketirisan, rasuah dan penyelewengan apatah lagi menerusi pendekatan pentadbiran Islam, PAS berjaya mengubah pemikiran rakyat Kelantan berpandukan agama iaitu "orang-orang yang diberi nikmat oleh Allah" (allazina an'am ta'alaihim)


"Kesannya ramai wanita sudah mengamalkan ajaran agama termasuklah Wanita dan Puteri Umno pun sudah ramai bertudung (tutup aurat), berkat jasa Kerajaan Negeri di bawah PAS melaksanakan kempen berpakaian menutup aurat. Seharusnya pemimpin Umno bersikap terbuka, kenanglah juga jasa pihak lain," katanya.

Sumber:harakahdaily

No comments: