Followers

Thursday, December 20, 2012

Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB) nak berdrama macam SPR dan SPRM jugak?

Beginilah cara kerajaan Umno/Bn menyelesaikan masalah isu yang membahayakan rakyatnya. Tunggu ada sisa radioaktif dahulu barulah boleh diuji! Satu sikap yang amat sambil lewa dan terlalu pandir bunyinya.

Sedangkan insustri yang sama ada di negeri Cina. Pergi sahaja ke sana dapatkan maklumat! Inisiatif tersebut lebih praktikal dan tidak berisiko daripada nanti menghabiskan wang rakyat untuk membuat kajian sisa radioaktif Lynas di Gebeng!  

Semua negara luar tak mahu menerima sisa daripada pemprosesan nadir bumi itu. Sikap ini sudah tentulah kerana ianya mempunyai kesan-kesan tertentu yang begitu memberi risiko kepada rakyat mereka. Bagaimana kerajaan Umno/Bn begitu tergamak untuk tidak memikirkan keselamatan dan kesihatan rakyat sedangkan negara lain begitu mengambil berat?

Nampaknya begitu bangsat cara Umno/Bn memerintah dan menguruskan kebajikan serta keselamatan rakyat sendiri! Kalau kerajaan Umno/Bn ikhlas tutup sahaja kilang Lynas itu, tapi malang buat rakyat Malaysia, kerana kerajaan Umno/Bn memang jelas tidak ikhlas demi keuntungan buat kroni dan laba poket para cukong kesayangan!
 
Ketua Pengarah AELB kata, AELB bersungguh-sungguh akan memantau loji pemprosesan itu. Dalam situasi tahap rasuah negara Malaysia masih corot dalam senarai dunia, aku tak percaya dan tak harap langsung!!!! Boleh harapkah?

Lebih baik AELB tak payah berdrama, bagi sahaja nasihat dan fakta yang benar mengenai sisa pemprosesan nadir bumi yang sudah dimaklumi! Jangan pertaruhkan keselamatan dan kesihatan rakyat yang berada dalam lingkungan 40 kilometer dari kilang tersebut sebelum penduduk dalam kawasan berkenaan menjadi zombie ciptaan kerajaan Umno/Bn!!AELB belum boleh uji pelan rawatan sisa

Hazlan zakaria

Proses rawatan sisa yang dicadangkan oleh Lynas Corporation dari loji penapisannya di Gebeng, Kuantan masih belum diberi kelulusan oleh Lembaga Perlesenan Tenaga Atom (AELB).

Ketua Pengarahnya, Datuk Raja Abdul Aziz Raja Adnan (kiri) berkata proses itu masih belum diuji kerana tidak ada apa yang hendak diuji.

Ketika ditemui di luar bengkel keselamatan nuklear Agensi Tenaga Atom Antarabangsa di Kuala Lumpur hari ini, beliau berkata kitaran (pengeluaran) loji itu belum lagi selesai, maka belum ada sisa untuk diproses.

Oleh itu, katanya, AELB masih belum untuk mengesahkan bahawa proses tersebut adalah selamat atau ia benar-benar akan mengurangkan sisa radioaktif dari loji berkenaan kepada bahan radiasi paras rendah yang selamat untuk diangkut dan dikendalikan sebagai produk komersial. 

Bagaimanapun, Raja Aziz memberi jaminan bahawa AELB bersungguh-sungguh memantau loji pemprosesan tersebut.
Beliau berkata pengawal selia akan menggunakan operasi loji Lynas sepanjang tempoh TOL untuk menilai dan memantau keadaan. 

Ini termasuk menentukan sama ada pemprosesan sisa itu benar-benar berfungsi dan sama ada produk sampingannya akan selamat untuk kegunaan komersial.

No comments: