Followers

Saturday, December 22, 2012

Berita dan idea yang paling lawak minggu ini.

Cadangan Johan Jaafar yang sespesis dengan Zainuddin Maidin itu begitu kelakar dan paling lawak. Kenapa ianya jadi kelakar dan lawak? Sebab Johan cadang Suruhanjaya Pencegaan Rasuah Malaysia (SPRM).

SPRM DICADANGKAN TAPIS CALON? KAHKAHKAHKAHKAH...macam suruh kera jaga pisang je! Baik tak payah...nanti ada yang terjun tingkap! Elok SPRM dicadangkan selesai dulu penyiasatan dan pendakwaan kes RM40 juta yang membelit Musa di Sabah, komisyen kapal selam dan macam-macam lagi yang begitu banyak dalam kalangan jerung-jerung besar Umno/Bn.

ATAU lebih baik SPRM duduk diam je lah selagi ada Najib dan Rosmah / Umno dan Bn!

Sinarharian melaporkan:

Calon PRU13 ditapis SPRM sukar dilaksana

WARTAWAN SINAR HARIAN 22 Disember 2012

SHAH ALAM – Cadangan agar bakal calon Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU13) ditapis oleh Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sukar dilaksanakan kerana faktor masa dan jumlah nama yang terlalu besar, melibatkan kedua-dua peringkat Parlimen dan Dewan Undangan Negeri.

Pakar Geo Strategis Universiti Teknologi Malaysia, Dr Azmi Hassan berkata, tujuan ke arah itu baik tetapi agar sukar untuk dilaksanakan.

"Kerajaan perlu memikirkan apakah ianya paktikal untuk dilaksanakan atau tidak kerana ia memerlukan kaedah atau tatacara mengikut prosedur operasi standard SPRM,” katanya.

Menurutnya, mungkin SPRM menerima tuduhan sebagai ‘pilih bulu’ walaupun ia badan bebas.

“Tanggungjawab parti memastikan calon yang bertanding adalah bersih daripada rasuah. Pengundi mahu calon bersih,” katanya.

Kelmarin, Pengerusi Panel Perundingan dan Pencegahan Rasuah SPRM, Datuk Johan Jaaffar, mencadangkan pihak kerajaan mewajibkan ahli politik mengemukakan senarai calon PRU13.

Johan berkata, ia antara yang dirangka oleh pihaknya dan dicadangkan berkuat kuasa menjelang PRU13.

Pandangan itu setakat ini menerima reaksi bercampur daripada parti-parti politik dan orang ramai.

www.sinarharian.com.my tidak bertanggungjawab di atas setiap pandangan dan pendapat yang diutarakan melalui laman sosial ini. Ia adalah pandangan peribadi pemilik akaun dan tidak semestinya menggambarkan pandangan dan pendirian kami.

2 comments:

Ikan Masin said...

Semua calon BN mesti ditapis oleh SPRM, TETAPI Najib mesti orang pertama ditapis dahulu..Baca sini;

http://unofficialversion.wordpress.com/2012/12/22/semua-calon-bn-untuk-pru-13-akan-disaring-oleh-sprm-najib-calon-yang-pertama/

Ikan Masin said...

Semua calon BN mesti ditapis..tetapi Najib mesti yang pertama. Baca sini;
http://unofficialversion.wordpress.com/2012/12/22/semua-calon-bn-untuk-pru-13-akan-disaring-oleh-sprm-najib-calon-yang-pertama/