Followers

Tuesday, October 02, 2012

Alahhh.... naik tarif elektrik pun kecoh, tak bersyukur langsung!


Iyah...kenaikan tarif elektrik tak dapat dielak lagi! Begitulah madah seterusnya oleh seorang lagi menteri Najib, Fah Kui! 

Rakyat baru diberikan macam-macam...BRIM, BROM, BRAM dan bagai-bagai lagi dalan Bajet 2013! Gembiranya rakyat terutama rakyat yang terperangkap dalam program pemandiran Umno/Bn. 

Namun usaha memungut kembali tetap terus berjalan  buat Umno/Bn. Kalau tidak ada usaha pungut kembali bukan Umno/Bn namanya! Buat rakyat marhaen jangan harap segalanya percuma, kerana kalau untuk rakyat segalanya percuma, mengikut Teori Pengurusan Ekonomi Umno/Bn, NEGARA PASTI AKAN BANKRAP TAU!

Oleh yang demikian, buat rakyat, percuma-percuma tak payah kerana tidak mendesak! Apa yang terpaksa dinaikkan jangan merungut kerana TAK DAPAT DIELAKKAN LAGI, SUNGGUH!! Bersyukur sahaja kepada kepimpinan negara yang mantop TAPI tak ada teloq sewaktu perbahasan Bajet oleh Ketua Pembangkang, dan jangan cakap banyak, sampai bill bayar tau!

Yang hanya layak dapat percuma dan mengikut Teori Pemgurusan Ekonomi Umno/Bn dan pasti tidak bankrapkan negara ialah percuma semuanya kepada para pemimpin Umno/Bn dan bailout para kroni! Jangan jadi bodoh mana boleh bankrap negara kalau bill elektrik Seri Perdana hanya RM5,704 sehari dan bil air RM1,092 sehari. Bukannya banyak! Alah setakat hapuskan hutang Tajuddin Ramli Rm500 juta tu, kecoh!

Yang banyak dan mahal penggunaan elektrik ialah oleh orang-orang kampung dan rakyat marhaen, menarik terlalu banyak tenaga eletrik sehingga malap Seri Perdana dan sehingga merugikan Tenaga Nasional! 

Orang kampung dan rakyat dahlah marhaen....mengada-ngada, guna kipaslah, air cond-lah, mandi air panas-lah! Contohilah Rosmah, jimaaat, mandi pun tak banyak, berkipas dengan daun palas je!

Oleh yang demikian perlu sangat ditegaskan di sini bahawa tolak Umno/Bn dalam pilihanraya ke 13  adalah memang tidak dapat dielak lagi. Sahih!

Berita tumpuan:


Menteri: Kenaikan tariff elektrik tak dapat dielak

Menteri Tenaga, Teknologi dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata penyelarasan tarif elektrik pada masa depan tidak dapat dielakkan ekoran peningkatan harga bahan api antarabangsa termasuk arang batu dan gas asli.

 Walau tidak menjelaskan masa dan kuantum kenaikan tersebut, Chin berkata harga tarif yang lebih tinggi akan menggalakkan masyarakat menjimatkan tenaga dan beralih kepada teknologi hijau.

Dalam satu wawancara dengan akhbar berbahasa Cina
Sin Chew Daily, Chin mendedahkan bahawa penggunaan elektrik negara meningkat 3.4 peratus setiap tahun, lebih rendah daripada pertumbuhan KDNK.

Katanya, perkara itu menyebabkan kerajaan meluluskan lebih banyak loji tenaga dan mengambil kira loji tenaga nuklear.


Dengan memberi contoh Denmark, yang merekodkan penggunaan elektrik yang stabil sejak 20 tahun lalu, Chin berkata pertumbuhan ekonomi yang tinggi tidak semestinya melibatkan penggunaan tenaga yang tinggi.


"Mungkin tidak tidak dapat elak peningkatan penggunaan tenaga namun jika kita boleh mengurangkan peningkatan, kita boleh lambatkan pembinaan lebih banyak loji tenaga," katanya.

Beliau turut menekankan kepentingan untuk meningkatkan kesedaran kepada orang ramai dan kanak-kanak untuk menjimatkan tenaga.

Menurut laporan itu, Chin mengakui bahawa kerajaan mengambil kira rancangan untuk membina sekurang-kurang sebuah loji tenaga nuklear pada masa depan, namun tiada keputusan muktamad dibuat, katanya.  

Chin pada minggu lalu enggan mengulas apabila ditanya sama ada kenaikan tarif elektrik itu akan dikuatkuasa pada November.

Sumber:MK 

1 comment:

Anonymous said...

Kenaikan tariff elektrik tak dapat dielak

Menteri Tenaga, Teknologi dan Air Datuk Seri Peter Chin Fah Kui berkata penyelarasan tarif elektrik pada masa depan tidak dapat dielakkan ekoran peningkatan harga bahan api antarabangsa termasuk arang batu dan gas asli. Satu ayat yang biasa di dengar bagi memberi alasan kenapa mesti naik?