Followers

Monday, September 03, 2012

Aku ingat Mahathir bergurau je, rupanya ya sungguh!!

Mahathir kata lebih baik sokong 'syaitan yang dikenali daripada malaikat yang tidak dikenali'. Apa yang berlaku kepada Anwar Ibrahim di Masjid Seberang Pumpong benar-benar mengesahkan bahawa 'syaitan yang dikenali' memang wujud rupanya! Aku ingat Mahathir bergurau, rupanya ya sungguh memang ada puak-puak dan syaitan seumpama itu!

Apa tidak syaitan kalau dah majlis tazkirah pun tidak dihormati. Pelbagai kelakuan biadap yang dilakukan. Yang jantan dengan kelakuan jantannya dan yang betina  dengan kelakuan meroyan betinanya. Terpekik terlolong macam orang gila!

Dahsyat....begitu rupanya orang Melayu bila jahil agama Islam, buruk dan hodoh kelakuan macam orang tak ada agama! Kalau ya pun nak halang Anwar kerana tak ada tauliah, tak ada peraturan yang bertamadun ke untuk digunakan daripada menggunakan peraturan hutan rimba beruk kera? 

Bodoh memang bodoh kalau menjadi pencacai kepada 'syaitan yang dikenali' ini. 

Nampaknya orang Melayu seumpama ini selagi Umno/Bn memerintah akan terus menjadi bodoh, hodoh dan tidak berkembang kepala hotak mereka serta tak akan kental emosi dan jiwa untuk melakukan kerja-kerja yang lebih berfaedah daripada mengganggu tazkirah agama!

Berita dipetik:Serang masjid tak hormat majlis agama

Hazayani Zakaria 03 Sept 2012.

KUALA LUMPUR: Tindakan sekumpulan samseng menyerang majlis tazkirah maghrib di sebuah masjid di Seberang Pumpong, Alor Star, Kedah suatu penghinaan kepada rumah ibadah.

Samseng yang dipercayai ahli Perkasa itu menyerang Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim ketika Anwar hendak menyampaikan tazkirah di dalam Masjid Al Husin.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar berkata, insiden itu sangat memalukan dan menunjukkan sikap mereka yang tidak menghormati majlis agama.

"Perbuatan ini sangat memalukan dan merupakan penghinaan kepada rumah Allah, tempat ibadat dibaling kasut ketika orang ramai sedang mengimarah masjid dengan mendengar tazkirah.

"Mereka yang diupah tak hormat imam masjid walaupun berkali-kali imam memberitahu bahawa beliau yang memberi kebenaran untuk majlis tazkirah itu," kata beliau kepada Harakahdaily hari ini.

Mahfuz yang turut berada berada dalam majlis tersebut turut menjadi sasaran apabila kasut yang dibaling hampir-hampir mengenai beliau.

Beliau juga melahirkan rasa sedih dengan sikap biadab orang Islam sedangkan orang bukan Islam turut berada di luar masjid dan mendengar tazkirah yang disampaikan.

"Tapi ada orang Islam yang menggunakan Perkasa, yang bukan qariah tempatan melakukan perkara yang memalukan.

"Inilah kejayaan 55 tahun Umno menternak rakyat untuk menjaga kepentingan mereka. Umno gagal mendidik rakyat, tapi mereka ternak rakyat untuk bersikap biadab," katanya yang juga Ahli Parlimen Pokok Sena.

1 comment:

Anonymous said...

Kesian sungguh kepada Tun Mahathir.. apakah beliau tidak percaya kepada Malaikat?.. ini adalah soal rukun Iman.. bukan soal politik. Saya sungguh sedih mendengar pandangan seorang yang mungkin sudah mula hilang ingatan terhadap apa2 yg pernah beliau belajar ketika belajar rukun iman dahulu. MasyaAllah..