Followers

Saturday, June 16, 2012

Masitah geram 'Tongkol Kayu'!


Tulisan Dr Masitah Ibrahim dalam Sinar Harian 15 Jun lalu seolah-olah bagaikan ayam betina hendak bertelur. Riuh dan bersibuk konon bercerita pengalaman pahit Shahnon dalam PAS. Apalah agaknya pengalaman pahit sangat Shahnon dalam PAS yang dimaksudkan itu sehingga menarik simpati teramat sangat Masitah?

Kalau dah Shahnon itu dulu penyokong kuat Pas malah ahli seumur hidup Pas, kini telah telah mengecam Pas, apa yang peliknya? Bagi Pas, biasalah dia dipuji dan dikecam, tak ada yang pelik pun dan bukan masalah langsung!

Yang menjadi masalah ialah Masitah itu sendiri, perlu muhabah diri! Kontang-kanting seorang diri dalam Umno sebagai perhiasan politik parti secular itu sangat merosakkan imej.

Sepatutnya kalau Masitah ahli politik bijak, tidak perlu risau kalau benar konon Pas sudah terpesong dari perjuangan asal. Bukankah itu lebih baik bagi Umno untuk mengambil alih tempat Pas sebagai pejuang Islam?

Eh kalau misi menubuhkan Negara Islam oleh Pas bertukar kepada Negara Berkebajikan dan slogan Membangun Bersama Islam dan Kepimpinan Ulama sekarang ditukar kepada Pas For All, apa pula yang menyebabkan Masitah gatal miang tergaru-garu seluruh anggota badan?

Cepat-cepatlah jumpa Najib Althanthuya Wal Wasatiyyah cadangkan ambil misi Negara Islam, Membangun Bersama Islam dan Kepimpinan Ulama yang begitu disayangi oleh Masitah yang konon Pas telah tinggalkan hingga begitu merisau, menserabut dan mencemaskan Masitah!

Tak payahlah Masitah berlagak cakna kepada perjuangan Pas sedangkan Masitah itu bukannya ahli Pas pun malah penyokong Pas pun jauh sekali, sebaliknya terus menjadi bunga yang dah makin kurang bau buat Umno sekular!

Dalam tulisan itu Masitah ada  menulis, (sama ada Masitah tulis apa yang Shahnon kata atau Masitah kata atau apa Mashitah setuju) Dewan Ulama Pas kini wujud bagai ‘tongkol kayu’. Ulama Pas termasuk Mursyidul Am, kini dibayangi golongan profesional.

Begitulah Masitah, kalau dulu pakat-pakat kata Dewan Ulamak Pas itu ekstreme dan jumud dalam perjuangan mereka kerana mahu menegakkan Negara Islam dan mahu melaksanakan hudud, kini dikatakan pula ‘tongkol kayu’! Galak tangan Masitah!

Kalau Dewan Ulamak Pas itu dikatakan ‘tongkol kayu’ yang mana tongkol kayu itu kalau digunakan untuk pelangkong kepala orang yang mengkhianati Islam, memang cukup padan dan berbaloi, bagaimana pula dengan Ulamak Umno muda dan yang tua dan Ulamak yang pro-Umno?

Perhimpunan Aman Bersih 3.0 haram, kemudian bukan haram cuma nasihat! K-Pop menyanyi sambil tunjuk buntot dan seluar dalam kepada para belia dan Najib Wasatiyyah, ulamak Umno dan Pro-Umno bisu kelu tak mampu nasihat atau keluar fatwa! 

Kes makan kedarah duit lembu tiada nasihat dan fatwa. Kes komisyen Scopene pun tak tergamak ulamak Umno nak nasihat dan keluarkan fatwa. Kes Althantuya hancur kena bom tak ada nasihat dan fatwa. Kes gadai Felda melalui FGVH kepada syarikat Yahudi dan asing jugak tidak ada nasihat dan fatwa. 

Kes Menteri bagi duit berjuta seminggu kepada seorang artis perempuan, pun tiada nasihat dan fatwa! Kes Umno cuba khianati pelajar-pelajar  Universiti Teknikal Selangor (Unisel) dalam isu PTPTN, tiada nasihat dan fatwa. Dan untuk Umno memang tak payah nasihat dan fatwa kerana semua olrait, fatwa dan nasihat hanya untuk PAS sahaja!

Jelas Ulamak Umno dan Ulamak Pro-Umno tidak seperti Ulama Pas yang teruk kerana semuanya ‘tongkol kayu’, kayu pulak kayu cengal! Manakala  Ulamak Umno dan Pro-Umno hanya bagaikan ‘Tongkol Taik’, taik pulak kepala Shit  sahaja! Contoh terbaik ‘mungkin’ Masitah!

Tulisan Masitah: di sini

1 comment:

Anonymous said...

Posting lu terbaeeek la GARAMLADA.
Kalau dah anggap depa tongkol kayu, takpayahlah hang Masitah hoi dok tergedik-gedik meroyan tak tentu hala menggatai nak komen depa.
Kalau setakat nak ampu bodek najib (isteri rosmah)kot kot lah dapat jadi calon PRU 13......lebih baiklah hang dudok diam kat rumah dan muhasabah diri.