Followers

Saturday, June 16, 2012

Antara jasa Najib di Kementerian Pertahanan

Malaysia terdedah ancaman udara?

Oleh WAN NORDIN WAN YAACOB

KUALA LUMPUR: Malaysia berdepan situasi sukar jika berlaku sebarang ancaman pencerobohan termasuk di ruang udara berikutan sejak dahulu lagi tidak mempunyai Radar Avionics.

Radar yang dimiliki Malaysia hanyalah boleh mengawal dan menentukan penerbangan pesawat dalam negeri sahaja iaitu di Semenanjung hingga ke Sabah dan Sarawak.
Mendedahkan isu ini Pengarah Strategik KeADILan, Rafizi Ramli berkata, jika penerbangan melintasi Laut Cina Selatan, Malaysia perlu melaporkan kepada negara jiran Singapura.

"Tahap pertahanan negara iaitu dalam aspek ruang udara, kita memandangkan dalam moden warfare ini, udara adalah sangat penting. Saya baru tahu seminggu dua the moment kita punya take off, Singapura akan tahu. Kita perlu report kepada Singapura," katanya kepada Harakah semasa satu wawancara eksklusif di Plaza Peransang dekat Shah Alam 7 Jun lalu. (gambar hanya sebagai hiasan)

Beliau berkata, seluruh rakyat tidak tahu mengenai perkara bahawa Malaysia tiada kawalan ruang udara. Katanya lagi, Malaysia hanya ada kawalan bagi sekitar Semenanjung, Sabah dan Sarawak.

"Jadi katakanlah kita sedang berperang di udara, perangnya di Sabahlah sebagai contoh, bila berlepas dari Kerteh nak melintasi kawasan ke Sabah, kita perlu buat laporan kepada Singapura.

"Masuk sahaja Laut Cina Selatan, undang-undang antarabangsanya kita kena lapor kepada Singapura, sebab hanya Singapura sahaja yang ada sistem Radar Avionics yang mematuhi International System Of Aviations, jadi seluruh radar kawasan ini Singapura yang kawal," dakwanya.

Beliau mendapat maklumat itu daripada seorang yang pernah menjadi antara orang yang terpenting dalam Tentera Udara Diraja Malaysia (TUDM).

Ditanya sama ada Malaysia pernah membina sistem radar tersebut, Rafizi mendedahkan bahawa sejak 50 tahun lalu, kerajaan gagal untuk membina sistem radar avionics yang memaksa Malaysia bergantung kepada Singapura.

Malah katanya dalam satu penyelidikannya mendapati, seorang kontraktor bumiputra pernah diberikan dana berbilion ringgit daripada kerajaan bagi membangunkan sistem tersebut.

Malangnya, kata Rafizi kontraktor yang dikatakan berasal dari Trengganu itu akhirnya  gagal menyiapkan walaupun kontrak itu diberikan atas asas keselamatan negara.

Bukan tidak pernah buat, dia dah bagi kontrak besar kepada satu syarikat atas dasar keselamatan negara, satu syarikat milik orang Trengganu yang dapat kontrak ini.

"Duit telah dilaburkan berbilon ringgit untuk sistem ini , namun produknya tiada hingga kini. Dari tahun ke tahun, radar Malaysia tidak boleh padankan. Saya tanya kepada bekas orang kuat TUDM, jika kita berperang bagaimana keadaannya, dia jawab....Matilah kita....," dakwanya lagi.

Beliau juga mendedahkan bahawa kecelaruan dalam sistem pertahanan negara ini berlaku akibat tiadanya satu dasar jelas pertahanan negara walaupun Perdana Menteri Dato Seri Najib Tun Razak menjadi Menteri Petahanan paling lama.

"Sekarang ini isu penjualan rahsia pertahanan negara. Bila saya kaji dan menyelidik mengenai Scopene ini dan melihat kepada persoalan keselamatan negara, rupa-rupanya negara kita tiada Dasar Keselamatan Negara, satu blueprint pun tiada.

"Bila tiada blueprint ini, procument peralatan adalah mengikut citarasa kontraktor yang rasuah kepada Najib dan kata beli Scopene, walaupun tiada dalam strategi," dakwanya lagi. 

Sumber: Harakah

1 comment:

Anonymous said...

negara koboi......

kah kah kah