Followers

Thursday, May 17, 2012

Umno 'bakal' parah kerana durian runtuh

Kerajaan Umno yang hendak sangat bermain dengan durian runtuh, dan tak habis-habis sebut durian runtuh yang 'diberikan' kepada peneroka Felda, akhirnya bakal luka parah kerana durian runtuh itu. 
 
Peneroka telah mula bising di sana-sini antara bakal menerima durian runtuh dengan syarat-syarat ketat yang dahlah tidak sebesar mana, dengan bakal kehilangan hak sebagai peneroka Felda. Semuanya bercampur baur meninggalkan konflik yang kian mencelarukan fikiran mereka. 

Borang perjanjian dalam Bahasa Inggeris kepada peneroka yang majoriti tak tahu berbahasa Inggeris lebih memeningkan kepala para peneroka sehingga telah ramai yang mula mengesyaki sesama sendiri, pasti 'ada udang disebalik batu' yang bakal dilakukan oleh Isa Samad dan Kerajaan UBN! 

Di kedai-kedai kopi di tanah-tanah rancangan telah ramai peneroka berbisik-bisik sesama sendiri membincangkan makna 'hamramjadah' yang kian popular dalam kalangan mereka dan juga berbisik-bisik kalau pening-pening sangat, mereka tidak teragak-agak menghempapkan kembali durian runtuh ke kepala Umno dalam PRU 13 nanti. 

Hah...mampoh lah Umno!!!


Durian runtuh: Kekalutan mula timbul

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR: Keceriaan peneroka Felda mendapat 'durian runtuh' dalam sekelip mata ditenggelamkan oleh keributan akibat beberapa masalah melibatkan pengagihan wang RM15,000 yang membabitkan tiga fasa.

Pengerusi Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman berkata, masalah timbul apabila RM5,000 yang diberikan kepada peneroka (suami dan bapa) tidak boleh diwakilkan kepada orang lain.

Jika terdapat peneroka yang sudah meninggal dunia, wang itu tidak boleh diambil ahli keluarga yang lain menyebabkan separuh daripada pembayaran tidak berlaku.

Begitu juga kes isteri peneroka yang meninggal dunia, juga tidak boleh menerima RM5,000 itu.

"RM5,000 lagi yang diberikan kepada anak peneroka pula tidak dijelaskan secara spesifik anak mana yang layak menerimanya.

"Masalah timbul apabila anak peneroka tidak dinamakan sebagai pentadbir tanah, jadi siapa yang harus menerima wang itu? Perkara ini menimbulkan pertelingkahan adik-beradik," kata beliau kepada Harakahdaily, hari ini.

Mazlan juga berkata, BN melakukan kesilapan besar apabila 'memperjudi harga diri' peneroka dengan pemberian yang disifatkan sebagai umpan pilihan raya itu.

"Daripada awal lagi saya katakan niat kerajaan biar ikhlas. Apa niat mereka sebenarnya?

"Daripada bagi durian runtuh yang tak seberapa ini, lebih baik selesaikan masalah perumahan Felda, perahan gred, tabung tanam semula dan lain-lain.

"Janganlah mentang-mentang 54 kerusi Parlimen BN bergantung pada Felda, mereka umpan peneroka," katanya.

Jumpa Bank Negara

Sementara itu, Mazlan memberitahu, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SSM) sudah memberi maklum balas berhubung aduan yang dibuat Anak minggu lepas.

Aduan itu berhubung borang tawaran pinjaman bank yang diedarkan kepada peneroka sedangkan SMM belum meluluskan “Prospektus Penyenaraian Felda Global Ventures Holdings Berhad (FGVHB)”.

SMM juga sudah memanjangkan aduan tersebut ke Bank Negara untuk diambil tindakn terhadap bank-bank yang mengeluarkan borang tersebut.

"Anak bercadang bertemu dengan pihak Bank Negara berhubung aduan yang sama.

"Kami beranggapan borang bank itu merupakan satu konspirasi bagaimana nak menjerat peneroka dengan durian runtuh," katanya.

Sumber:harakahdaily

No comments: