Followers

Tuesday, May 29, 2012

Setelah 48 tahun baru rakyat kenal Tuan Sadiq Sigaraga dan Penasihat 20 persen yang sebenarnya!

Ustaz Suhaimi Said, Ketua Penerangan PAS Pahang mengimbas bahawa P Ramlee telah mengarah filem 3 Abdul pada tahun 1964 dengan Ahmad Nisfu memegang watak Tuan Sadiq Sigaraga dan Salleh Kamil memegang watak Penasihat 20 persen!

Orang tidak boleh sahkan yang Allahyarham Ahmad Nisfu itu Tuan Sadiq Sigaraga yang sebenar dan tidak boleh juga mengenali Salleh Kamil sebagai Penasihat 20 persen yang sebenar kerana mereka berdua hanya berlakon dengan memegang watak yang P Ramlee amanahkan. Selesai filem itu maka kembalilah mereka itu menjadi Ahmad Nisfu dan Salleh Kamil! Maknanya mereka hanya melakonkan watak-watak tersebut!

Rupa-rupanya Ustaz Suhaimi yang boleh dianggap antara penganalisis terbaik filem-filem allahyarham P Ramlee telah menarik perhatian kita bahawa Tuan Sadiq Sigaraga yang tamak dan Penasihat 20 persen yang sebenar, benar-benar wujud hari ini. 

Kalau selama ini kita hanya mengenali Tuan Sadiq Sigaraga dan Penasihat 20 persen sebagai watak-watak dalam filem namun pada hari ini, setelah 48 tahun filem itu dibikin, ada sunggguh Tuan Sadiq Sigaraga dan Penasihat 20 persen yang penipu itu! A'ah la Ustaz, hebat ihasil seni Allahyarham P Ramlee ni!

Kerana kehebatan dan pandangan jauh fikiran kritis Allahyarham P Ramlee itu, maka hari ini semua orang kenal sungguh Tuan Sadiq Sigaraga yang tamak dan dan Penasihat 20 persen bapak penipu, yang sebenarnya! Terima kasih Ustaz Suhaimi....kalau yang itu, kami dah kenal dahh...dah lamooo dahh!!!


No comments: