Followers

Tuesday, May 29, 2012

Sebab sebenar Najib tak mahu berdebat dengan Anwar


Apabila Najib PM dicabar berdebat dengan Anwar Ibrahim Bakal PM, maka ramailah pahlawan cangkul muncul member alas an untuk Najib tidak berdebat! Ada yang kata debat Najib dengan Anwar tidak perlu kerana konon akan mencetus keadaan untuk mendapat ‘mileage’ politik-lah! Ada yang kata debat yang sangat ingin dilihat rakyat itu akan mendorong kepada perbuatan tuduh menuduh dan kata-kata nista-lah!

Alahai pahlawan cangkul Umno, Najib kelu tak berkata, kamu pula yang menyibuk memberi  alasan itu ini, macamlah kamu itu Najib Razak!

Amat diyakini sebenarnya kalau Najib Razak itu Sabri Chek dah lama debat itu menjadi kenyataan! Amat diyakini juga kalaulah Najib Razak itu Chua Soi Lek dah dua kali agaknya debat itu berlangsung! Dan amat diyakini juga kalaulah Najib Razak itu KJ dah lama dah debat itu disiar secara langsung di Astro  dan dianjur oleh Sinar Harian! 

Masalahnya sekarang ialah Najib Razak itu adalah tetap Najib Razak yang  kata Tukar Tiub, "Najib bini Rosmah"! Pahlawan-pahlawan cangkul tak payahlah memberi alasan yang bukan-bukan kerana hakikat sebenarnya kenapa debat itu tidak menjadi kenyataan ialah kerana:

Najib Razak yang itu tidak pandai berdebat!
Najib Razak yang itu tidak cekap berdebat!
Najib Razak yang itu gagap bila berdebat!
Najib Razak yang itu tidak berfikiran ilmiah untuk berdebat!
Najib Razak yang itu lemah fikiran untuk berdebat!

Itulah alasan yang sebenar-benarnya, tiada alasan-alasan lain....tiada...tiada...tiada!!!

Berita dipetik:

Mengapa Najib dan Umno takut debat dengan Anwar?

Riduan Mohd Nor 29 Mei 2012

Di saat budaya debat mula diterima rakyat negara ini sebagai medium membuat penialaian terhadap sesuatu isu, namun masih ada lagi yang melihat debat tidak mendatangkan apa-apa faedah.

Malangnya, kenyataan 'memperlekeh' debat itu yang seolah-olah dilihat hanya mendatangkan keburukan, datang dari pemimpin negara sendiri.

Terbaru, Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan Datuk Seri Utama Dr Rais Yatim yang menyifatkan debat tidak menguntungkan mana-mana pihak sebaliknya mendorong kepada perbuatan tuduh menuduh dan kata-kata nista.

Beliau merujuk kepada keperluan debat antara Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dicadangkan banyak pihak.

Sebelum ini, Setiausaha Agung BN, Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor juga mengeluarkan pandangan serupa bahawa, debat di antara Najib dengan Anwar tidak perlu.

Beliau memberi alasan pembangkang khususnya Anwar akan mencetuskan suatu keadaan untuk mendapatkan 'mileage' politik dalam debat itu.

Apa yang menjadi persoalan kini, adakah pemimpin Umno ini tidak melihat contoh depan mata debat antara Ketua Pemuda Umno, Khairy Jamaluddin dan Pengarah Strategik PKR, Rafizi Ramli berhubung Pemansuhan PTPTN pada 22 April lalu?

Rata-rata melihatnya sebagai sesuatu yang positif, dan langsung tidak timbul persoalan siapa menang siapa kalah antara mereka.

Bagaimana pula debat antara Anwar dengan Datuk Ahmad Shabery Cheek pada Julai 2008 untuk menurunkan harga minyak. Adakah debat tersebut mendatangkan keburukan?

Terbaru sebuah NGO Asli sekali lagi mahu menganjurkan debat antara Presiden MCA, Datuk Seri Dr Chua Soi Lek dengan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng selepas debat serupa dianjurkan mereka Februari lalu.

Malah Guan Eng yang Ketua Menteri Pulau Pinang dengan hati terbuka menerima tawaran debat itu hari ini.

Jika benar budaya debat tidak membawa kebaikan, patut hapuskan sahaja pertandingan debat di sekolah mahupun di universiti yang sudah diamal sejak sekian lama.

Dalam isu debat Najib-Anwar ini, saya tidak tahu kenapa Najib dan Umno perlu mengelak sampai rapat ke dindidng.

Kenyataan dari pemimpin Umno yang mewakili suara Najib menolak debat ini hanya akan dilihat sebagai 'mengampu' bos sahaja.

Manakala sikap sepi perdana menteri menyahut debat ini hanya mengesahkan pandangan rakyat bahawa Najib sememangnya takut untuk berhadapan dengan Anwar.

Sumber:harakahdaily

No comments: