Followers

Saturday, April 07, 2012

Ingat kerajaan Umno, ingatlah ini....

Ingat kerajaan Umno, ingatlah Laporan Audit Negara 2010:

Ketua Jabatan Audit Negara dalam laporan Ketua Audit negara 2010 mendedahkan beberapa pinjaman yang diluluskan Kumpulan Wang Simpanan pekerja (KWSP) kepada syarikat tertentu dengan status 'meragukan'.

Sehingga 31 Disember 2010, 13 pinjaman tanpa jaminan berjumlah RM55.10 bilion diluluskan KWSP. Menurut Laporan Ketua Audit Negara lagi, RM7.30 bilion diberikan kepada dua piminjam dan RM21.30 bilion kepada satu peminjam yang mana mereka dikecualikan jaminan kerajaan kerana mendapat penarafan kredit dari Agensi Penilaian Malaysia Berhad.

KWSP turut meluluskan 15 pinjaman yang memerlukan jaminan kerajaan berjumlah RM35.69 bilion dan dua pinjaman ke[ada syarikat bukan subsidiari RM6.24 bilion. Sedangkan Manual Operasi untuk lima jabatan yang terlibat dengan pengurusan injaman masih belum diluluskan.

Pinjaman untuk Skim Pinjaman Perumahan Kerajaan berjumlah Rm4 bilion diluluskan Panel Pelaburan pada 3 Julai 2007 tanpa dibentangkan di Mesyuarat Jawatankuasa Pengurusan Pelaburan dan perkara ini sepatunya tidak berlaku.

Dan kini Mat Sabu mendedahkan pula betapa banyaknya projek-projek raksasa yang membabitkan pelbagai bidang ekonomi disua kepada seorang Tan Sri kroni Umno itu sahaja. Iya, memang benar kalau takdirnya lingkuplah Tan Sri itu, lingkuplah kita semua kerana dia 'seorang' kuasai semua sedangkan Tan Sri itu akan tetap mendapat ganti rugi untuk menjadi 'Tajuddin Ramli' yang kedua! Rakyat akan terus mampos ditekan kos kenaikan harga barangan untuk hidup!

ingat kerajaan Umno, ingatlah bagaimana wang titik peluh rakyat diuruskan oleh KWSP dan ingatlah Tan Sri itu yang menjadi 'kesayangan' kerajaan Umno Najib Rosmah!

Jangan lupa BERSIH 3.0 untuk pilihanraya adil dan saksama yang seluruh rakyat Malaysia rindui!

No comments: