Followers

Friday, March 02, 2012

Chandra Muzaffar dah tak ada apa hendak dianalisis, buat lawak jelah!

Antara pencacai utama Umno Najib hari ini ialah Chandra Muzaffar. Hari ini dia buat lawak dalam tulisannya tapi lawak bodoh. Analisis canggihnya berbunyi “Amerika Syarikat sukakan anwar dari Najib”. Dah tu kenapanya?


Agaknya kalaulah Tuan guru Haji Hadi menjadi tokoh paling utama Malaysia yang menentang Umno/Bn, sah penganalisis canggih manggih ini akan mengeluarkan pandadangannya, “Taliban sukakan Haji Hadi bukan Najib”.


Kalau setakat begitulah analisis politik yang dibuat, rasanya ramai orang boleh, tak payahlah Chandra muzaffar!


Nampak sangat Najib didedahkan bersungguh-sungguh mahu berbaik dengan AS tapi tak laku! Walaupun kerajaan Najib berdagang dengan Israel, membenarkan kapal dagang Israel berlabuh dan turunkan barangan di pelabuhan kelang, membawa masuk ahli sukan Israel, m,engupah media asing untuk promosi diri, guna sang Apco penasihat Yahudi, Najib tetap tak laku!


Kesimpulannya kalau lah Chandra dakwa AS lebih sukakan Anwar berbanding Najib, sebenarnya bukanlah sebab Anwar itu selari dengan Amerika Syarikat, tetapi memang dah semua orang di mana-manapun memang tak sukakan Najib….mana nak suka, tak ada karisma, tak ada prinsip, tak ada pendirian, tak ada idea, lemah dan alahai ‘kalah’ dengan orang sebelah kot ?


Dahlah Chandra, tak usah mengarut!


AS lebih sukakan Anwar dari Najib, kata Chandra


Bekas pemimpin PKR, Dr Chandra Muzaffar berkata Amerika Syarikat kini lebih cenderung menyokong ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berbanding perdana menteri Datuk Seri Najib Razak.

Chandra (foto) berkata, keadaan itu berlaku walaupun Najib telah berusaha memperbaiki imej Malaysia di kaca mata AS, malah turut menggunakan khidmat firma perhubungan awam Apco untuk tujuan itu.

"Hubungan peribadi Najib dengan Presiden AS, Barack Obama sepatutnya 'cemerlang', tapi amat sukar difahami apabila kuasa yang membentuk sikap Washington terhadap politik Malaysia dan pemimpin politiknya mungkin lebih menyukai Anwar berbanding Najib atas beberapa sebab," tulisan itu dipetik.

Dalam tulisannya di Malaysiakini hari ini, Chandra berkata salah satu sebab utama ialah "hubungan intim" Anwar dengan jaringan pelobi berpengaruh yang disifatkannya sebagai "deep state" dalam sistem negara AS.

Sedangkan, Najib mungkin hanya mempunyai hubungan secara formal dengan pemimpin dan negara itu, kata Chandra lagi dalam tulisan yang turut mempersoal tumpuan AS dalam "perubahan rejim."

Persoalan itu ditimbulkan dalam satu tulisan blog bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad yang bimbang sekiranya Malaysia turut menjadi sasaran "perubahan rejim" AS, tulisnya.

Chandra juga menyebut, Calon AS untuk mengetuai rejim baru yang menyokong dasar AS itu tidak lain daripada Anwar.


Chandra turut mengaitkan Anwar dengan bekas timbalan setiausaha pertahanan AS, Paul Wolfowitz dan juga jawatan Anwar di Foundation for the Future – pertubuhan yang didakwa ditubuhkan untuk mengukuhkan hegemoni AS-Israel di rantau Asia Barat dan Afrika Utara.

Turut dikaitkannya ialah hubungan Anwar dengan bekas naib presiden negara itu, Al Gore yang antara lainnya turut menulis bersama Wolfowitz di akhbar The Washington Post untuk menuntut supaya kerajaan Malaysia bertindak dengan "cerdik" dalam kes Liwat II yang dihadapi Anwar.

sumber:malaysiakini

1 comment:

Anonymous said...

Dia ni dah jadi "KUPANG TEMBAGA" TAK PAYAH LAYAN SANGAT..!!