Followers

Friday, March 23, 2012

Anak kita seorang demi seorang perlu terus bayar hutang PTPTN, hutang RM596 juta Tajuddin seorang dilupuskan. Hidup 1Malaysia.

Setelah satu keluarga dapat RM25o juta untuk bela lembu yang akhirnya turut memiliki kondo lembu dan sebagainya, rakyat marhaen seronok sakan dapat BR1M RM500 yang hari ini wang BR1M itu telah menjadi taik dan dan kian menjadi sejarah lampau yang hanya untuk diceritakan kepada anak-anak cucu!

Kini anak-anak kita di IPT terus terpaksa membayar hutang PTPTN dalam keadaan keluar daripada IPT tanpa ada kemahiran dan jaminan kerja, manakala Tajuddin Ramli seorang taukeh besar yang berhutang RM589 juta, hutangnya itu dilupuskan.

Alahai, malangnya menjadi Tajuddin Ramli! Dan bertuah besar menjadi anak-anak rakyat marhaen yang sedang dan bakal belajar di IPT.

Demi nusa bangsa, negara, para pemimpin Umno dan Rosmah Mansor tercinta, dengan bodoh dan bangangnya marilah terus puak-puak Umno yang lemah otak pangkah Umno untuk terus memelaratkan hidup kita. Tak apalah hidup kita meralat dan terbeban asalkan jangan para pemimpin Umno kita! Sesungguhnya hanya dengan kemelaratan hidup kita barulah para pemimpin yang tercinta boleh terus berkuasa dan Rosmah Mansor tercinta boleh terus berbelanja!! Hidup 1Malaysia! Hidup 1Malaysia!! Hidup 1Malaysia !!! Mampos Rakyat!!! Padan muka kita!!! Tak apa, pangkah Umno lagi!!


Hutang RM589 juta Tajuddin Ramli dilupuskan


Hafiz Yatim


Tan Sri Tajudin Ramli tidak perlu membayar RM589 juta wang yang dihutangnya daripada Pengurusuan Danaharta Nasional Bhd kerana ia sebahagian daripada penyelesaian luar mahkamah yang dicapai dengan beberapa syarikat-syarikat berkaitan kerajaan (GLC) bulan lalu.

Ini disahkan kepada Malaysiakini oleh sumber dalaman selepas ahli parlimen Petaling Jaya Utara Tony Pua pada 15 Februari lalu mendakwa terdapat penyelesaian rahsia yang dicatatkan oleh Mahkamah Rayuan di antara bekas pengerusi Malaysia Airlines (MAS) dan beberapa GLC.

"Daripada sumber saya, saya boleh sahkan bahawa hutang itu telah dlupuskan sepenuhnya sebagai sebahagian daripada penyelesaian itu. Saya tahu tentang ini daripada sumber dalaman. Penyelesaian ini menyebabkan negara serta merta kerugian RM589 juta," kata Pua kepada Malaysiakini bulan lalu.

Penyelesaian itu berikutan persetujuan Tajudin untuk menarik balik rayuannya pada 7 Disember, 2009 di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur terhadap beberapa litigan dan GLC termasuk Telekom Malaysia Bhd, Naluri Corporation, Celcom (M) Bhd, Atlan Holding Bhd dan Kumpulan CIMB Group.

Tiga tahun lalu, Mahkamah Tinggi mengarahkan Tajudin membayar jumlah berkenaan kepada Danaharta, jumlah wang yang beliau berhutang ketika pembelian kontroversi saham MAS pada tahun 1994, yang membuka jalan bagi hartawan untuk memiliki syarikat penerbangan nasional itu.

Pada masa yang sama, mahkamah juga membatalkan tuntutan balas RM13 bilion yang difailkan oleh Tajudin terhadap GLC berkenaan.

Sumber: malaysiakini

No comments: