Followers

Wednesday, January 18, 2012

Perubahan, mananya perubahan?

Inilah seorang menteri yang mengigau. Bercakap macam orang mabuk. Kalau dah mahu laksanakan pembaharuan atau transformasi , buatlah hari ini, tak payahlah konon rakyat sanggup tunggu. Sikit-sikit tunggu, nak tunggu sampai bila?


Setakat hari ini rakyat tidak nampakpun adanya perubahan ke arah yang positif. Kaedah pelaksanaan pilihanraya yang dicadang oleh rakyat masih tidak mendapat respon segera sepenuhnya. Daftar pemilihan masih banyak haramjadah di dalamnya. Tempoh berkempen dan penggunaan media masih seperti mahu dimonopoli terus. Kehakiman kalau setakat pembebasan Anwar Ibrahim masih belum membuktikan apa yang diharapkan oleh rakyat.


Kes lembu NFC masih memperlihatkan tahap integrity kerajaan Umno/Bn ditakuk lama. Duit berjuta telah pulun untuk beli tanah, kereta mewah kondo dank ad kredit,, tindakan kepada yang menyapu duit masih terhegeh-hegeh. Kalau setakat bagi cuti kepada Sharizat, tranformasi apa kejadahnya begitu.


Transformasi PDRM di bawah menteri mengigau ini? Kalau dengar dari percakapan dan kenyataan-kenyataan bos-bos besar PDRM dalam menguruskan isu-isu NFC, Himpunan 901, Mahasiswa, rasanya macam zaman Mahathir juga, malah mungkin lebih teruk!


Apa lagi transformasi? Transformasi FELDA? Hah sikit lagi kalau rakyat tidak menentang FGV ke Bursa saham, Felda akan senasib malah lebih teruk dari BERNAS. Peneroka Felda akan menang sorak Felda tergadai. Harap Isa Samad nak buat transformasi Felda? Macam bagi bunga kepada kera!


Apa lagi perubahan Najib? Ekonomi? Woi nasi sepinggan sekarang pun dah dekat rm8 sepinggan. Barang makan dan pasar seperta keperluan hidup makin mahal. Keperluan anak-anak semakin naik harga. Kos tanggung anak-anak di IPTA dan IPTS naik mendadak, PTPTN pirah mabuk- tak boleh harap! Kos pembinaan rumah tak usah cakap, harga jualan rumah apalah lagi. Bila siap, kualiti rumah macam haram jadah, apa lagi kalau rumah-rumah Syariakt Perumahan Negara yang kontraktor orang-orang Umnongok, betul-betul menyudsahkan rakyat.


Lagi apa? Tranformasi lebih hebat dan ketara kalau UMNO/Bn terus menang PRU ke13? Memang betul, kalau UMNO/Bn menang, harga minyak jangan cakap akan turun naik lagi mungkin, Cukai Perkhidmatan dan Barangan sudah pasti. Rakyat akan mati beragan, Sahrizat juga dapat cuti panjang!!


Transformasi pendidikan? Entahlah setakat hari ini tak nampak pun tranformasinya. Sistem pendidikan semakin sesak dan kelam-kabut ya. PPSMI terus menelan bahasa melayu Bahasa kebangsaan. Transformasi taik kucing apa kalau Adam Adli turunkan kain yang ada gambar Najib pun digantung pengajian! Kalau turun bendera Malaysia munasabahlah juga! Memang mabuk!


Transformasi perkhidmatan awam? Kahkahkahkah….malaslah nak komen!


Masalah kekayaan Taib Mahmud dan keluarga masih lagi terlalu sukar untuk disiasat. Tak ada perubahan integrity pun dalam masalah ini.


Jadi kalau menteri mengigau ini cakap pasal rakyat sanggup tunggu demi perubahan, sebenarnya rakyat dah meluat, menyampah, getik akan perubahan yang dijanjikan tapi nothing! Perubahan bukan cakap tapi laksanakan sesuatu perancangan yang rakyat gembira dengannya! Angkat jari telunjuk tercokeng, rakyat gembira ke? Angkat jari hantu kang!


Hisham: Rakyat sanggup tunggu demi pembaharuan

Nigel Aw


Pembaharuan kebebasan sivil di negara ini akan mengambil masa tetapi kebanyakan rakyat sanggup menunggu kerajaan melaksanakannya, kata Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hishammuddin Hussein.


"Jika kita bercakap tentang undang-undang baru yang kita kemukakan, transformasi yang cuba dibawa oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Abdul Razak, kita perlu imbangi antara kepentingan negara dan keselamatan negara, hak dan kebebasan.

"Ini mengambil masa, dan saya percaya majoriti rakyat Malaysia sanggup memberikan kita masa," katanya pada sidang media selepas Persidangan Antarabangsa Pergerakan Moderat Global di Kuala Lumpur, petang semalam.

"Tujuannya adalah melakukan apa yang betul dan rakyat tidak perlu membayar kos seperti yang terpaksa dilalui oleh Jepun adalah sesuatu yang bernilai dan usaha yang baik," katanya.

Hishammuddin merujuk kepada pertumpahan darah yang terpaksa dilalui Jepun semasa Perang Dunia Kedua sebelum negara itu berjaya beralih menjadi masyarakat moden.

Walaupun negara sedang dalam peralihan, Hishammuddin berkata Malaysia tidak menyaksikan sebarang pertumpahan darah mahupun rusuhan di jalanan.

"Kita beri ruang kepada diri kita untuk menyesuaikan diri dengan peralihan tetapi saya percaya ia memerlukan banyak kesabaran dan juga keberanian."


Sumber:malaysiakini

No comments: