Followers

Saturday, January 07, 2012

Fatwa dan pandangan Tokoh: Fitnah terhadap Anwar Ibrahim

Fatwa Yusuf Al-Qaradawi, Ketua Majlis Fatwa dan Penyelidikan Eropah dan Presiden Persatuan Ilmuwan Islam Antarabangsa, yang dikeluarkan pada Mac 2010:

"Al-Quran menegaskan dalam surah An-Nur, ayat 15:" Ketika kamu menyambut fitnah tersebut dengan lidah kamu dan kamu menyambungnya dengan pertuturan kamu. Kamu beberkan sesuatu yang kamu sendiri tidak tahu. Malah kamu menyangkanya perkara yang kecil pada hal di sisi Allah perkara yang serius dan sesuatu yang amat besar dosanya'.

"Tidak seorang pun berani berbuat demikian kecuali orang yang fasiq.

"Saya nasihatkan agar kalian janganlah mudah menceroboh maruah orang Islam lain. Lebih-lebih lagi orang yang terkenal baik dan dihormati, berakhlak mulia, luhur, golongan pendakwah dan berbudi pekerti yang tinggi di dunia Islam seperti Anwar Ibrahim".

Oleh Dr Wahbah Az-Zuhaili, Ahli Jawatankuasa Majlis Fatwa Antarabangsa, dekan Fakulti Fiqh dan Mazhab Islam dari Universiti Damsyik Syria:

"Tidak semua yang dipenjara itu bersalah.Nabi Yusuf a.s. walaupun telah ada keterangan yang jelas (iaitu) kesan koyakan baju di bahagian belakang menunjukkan Yusof cuba melarikan diri daripada fitnah, tetapi dia tetap dipenjarakan disebabkan muslihat musuh".

"Saya amat serius bahawa cabaran yang dihadapi Anwar ini menyusahkan hati saya. semoga allah akan menaikkan darjatnya seperti Nabi Yusuf a.s. Beliau (Anwar) akan dapat kedudukan yang lebih baik daripapa yang telahpun didapati sebelum ini.

" Bagi kita semua, menjadi tanggungjawab bersama (dan) ini adalah ujian bagi beliau dan dunia Islam yang sedang disaksikan dunia Barat."

Oleh Syeikh Tahar Jabir, Presiden Universiti Cordoba:

"Imam Ibnu Qayyim dalam kitabnya Turuq al-Hikmiyah serta ramai para ulama menolak pendakwaan orang yang tidak adil dandiragui perangai dan pernyataannya. Sesiapa yang menuduh terutama terhadap orang yang penting dalam pemerintahan dan masyarakat dihukum qazaf (pertuduhan yang mseti mengemukakan empat orang saksi dan sekiranya gagal penuduh akan dianggap sebagai fasiq).

"Sejarah pergerakan Komunis di dunia Arab sering melemparkan tuduhan keji kepada pemimpin-pemimpin berkahlak mulia dan berpegang teguh dengan Islam.

"Kami merasa terkilan dengan pihak yang bertanggungjawab terutama dalam bidang kehakiman di Malaysia. Proses penghakiman telah direndahkan martabat sehingga menjadi medan persaingan politik".

Oleh Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang, Presiden PAS


No comments: