Followers

Saturday, December 17, 2011

Akhbar umno dan pelukis kartun 'menghina' Tok Guru Nik Aziz buta mata hati!

Penyiaran kartun dalam akhbar Umno yang menghina Tok Guru Nik Aziz adalah gambaran sikap buta hati media dan orang Umno itu sendiri.

Pertama, menghina orang tua yang baik, pendakwah yang hidup sederhana walaupun berpangkat besar, awal-awal sudah bersikap kurang ajar. Apa salah Tok Guru, sehingga dilukis gambar kartun orang tua yang tidak seperti itu? Boleh melukis gambar kartun menggambarkan keadaan orang tua tetapi biarlah benar dengan hakikat orang yang mahu dilukiskan itu. Soalnya benarkah Tok Guru seperti yang pelukis kartun kurang ajar itu maksudkan?

Walaupun hakikatnya Tok Guru memang tua tetapi beliau masih sibuk ke sana ke mari melaksanakan tugasnya sebagai Tok Guru dan pemimpin umat yang mungkin tidak mampu dilakukan oleh pelukis kartun itu sendiri atau mana-mana para pemimpin Umno. Inilah yang maksudkan betapa buta hatinya pelukis kartun akhbar Umno itu, kesian dia kerana sampai bilakah dia akan berkeadaan buta begitu selagi dia terus berhasrat menjadi Tukang cuci Umno melalui akhbar Umno yang hampas itu?

Kedua, tidak buta mata hatikah apabila seorang pemimpin yang diakui baik dan berkualiti oleh bukan seorang manusia malah orang rakyat satu negeri dan negara, didesak agar berhenti berkhidmat atas alasan semata-mata tua? Umur tua sahaja mungkin boleh didesakk berhenti, tetapi Tok Guru seorang tua yang kreatif, istiqamah dan berkesan dalam kepimpinan dan tindakannya, wajarkah pemimpin seperti ini didesak berhenti bertanding pilihan raya?

Bertanding pilihan raya bukan boleh suka-suka sendiri kerana dalam pilihan raya orang itu akan dipilih rakyat. Hingga ke setakat dan saat ini semua orang yakin Tok Guru akan terus dipilih lagi walaupun Umno tak mahu Tok Guru!

Dalam soal ini siapakah akhbar Umno itu yang menyebuk urusan pemilihan calon PAS? Bagaimana kalau orang PAS kata tak mahu lagi Najib kerana zaman pemerintahnya rasuah terlalu teruk dan memalukan Malaysia di mata dunia?

Inilah yang dimaksudkan betapa buta hatinya akhbar Umno dan pelukis kartun itu? Apa tidak buta hatinya, seorang tua yang masih sanggup bertanding dan masih terlalu dikehendaki rakyat kerana bersih dan berkesan, diperli-perli suruh berhenti berkhidmat! Ini bukan buta mata hati lagi malah sangat berniat jahat, bodoh dan tongong caranya!


Ketiga, tidak buta hatikah seorang pemimpin PAS yang masih relevan dalam kalangan rakyat dan partinya, mungkin konon disuruh contohi langkah Dr Mahathir yang berhenti kerana didesak oleh rakyat dan orang-orang Umno sendiri. Woi Mahathir berhenti kerana dia tua tetapi orang sudah tak ingin dia, walaupun dia mungkin masih ingin, sedangkan Tok Guru tak kisah dia dipilih bertanding atau tidak dalam keadaan rakyat Kelantan serta orang PAS masih inginkan dia...lagi pun Tok Guru tidak pernah pun kata dalam muktamar PAS, 'dah lama dahhh!!!'....kan berbeza tu dengan Mahathir! Tidakkah buta mata hatinya pelukis kartun itu seolah-olah mahu mendesak Tok Guru untuk ikut langkah Mahathir yang bagai langit dengan bumi itu? Dasar penghasut yang buta hati!

Kesimpulannya, tak payahlah akhbar Umno dan pelukis kartun buta mata hati yang cuba menghina Tok Guru Nik Aziz itu, berangan-angan bahawa Umno akan selamat dengan tiadanya Tok Guru Nik Aziz dalam politik PAS dan Malaysia kerana orang tua yang kamu gambarkan terbongkok-bongkok itu masih sangat berkesan untuk 'membalo' lumpuh Umno dengan tongkatnya. Umno akan buat apa sahaja kerana kian hampir terkencing sekarang ini kerana penangan politik Tok Guru! Jom ABU - Asalkan Bukan Umno!!
Friday, December 16, 2011

Jika Umno Najib terus menang, 8.3 juta rakyat miskin pada 2020!

Anwar musnah ETP Najib, 8.3 juta rakyat miskin pada 2020

Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Datuk Seri Anwar Ibrahim 'memusnahkan' Program Transformasi Ekonomi (ETP) Datuk Seri Najib Tun Razak malam tadi dengan memberikan amaran, lebih daripada 8.3 juta rakyat Malaysia akan tergolong sebagai miskin menjelang 2020 jika ETP berterusan.

Anwar menyatakan bahawa tanggapan ETP bahawa pendapatan rakyat Malaysia akan berkembang pada 3.6 peratus dan inflasi akan berada pada tahap 2.8 peratus setahun untuk satu dekad akan datang (2010-2020) adalah tidak benar sama sekali.

Ini kerana berdasarkan statistik satu dekad yang lepas (2001-2010), pendapatan rakyat Malaysia hanyalah sekadar 2.6 peratus berdasarkan data Kementerian Sumber Manusia dan inflasi adalah jauh lebih tinggi, 4.4 peratus pada 2001-2005 dan 6.6 peratus pada 2005-2009.

“Jika pendapatan turut naik pada kadar 3.6 peratus setiap tahun seperti jangkaan ETP, menjelang 2020, masih terdapat 7.6 juta orang yang berpendapatan kurang daripada RM1,500 setahun,” kata Anwar dalam satu ucapan di Westin Hotel semalam bertajuk ‘Debunking ETP: Widening Income Gap’.

Analisa tersebut, kata Anwar diperkuatkan lagi dengan data daripada National Employment Return Study 2009 (Penyelidikan Guna Tenaga Kebangsaan 2009) yang melibatkan sampel 24,000 pekerja dan 1.3 juta pekerja di mana ia mendapati sebanyak 33.8 peratus pekerja mendapat gaji di bawah RM700 sebulan.

“Jika ini diekstrapolasikan di peringkat nasional, ia menjangkakan 34 peratus tenaga kerja negara kita berada di bawah paras kemiskinan (RM700),” kata beliau.

ETP sebelum ini menjangkakan bahawa lebih daripada 2.8 juta rakyat Malaysia akan mempunyai pendapatan RM4,000 sebulan menjelang 2020. Namun, kata Anwar, semua angka di atas telah membongkar dakwaan Najib bahawa Malaysia bakal menikmati jumlah pendapatan kasar berkapita (GNI) RM48,000 setahun adalah palsu.

“Jika inflasi, sebagaimana yang kita lihat pada tahun-tahun kebelakangan yang lepas, bertambah lebih daripada 2.8 peratus untuk tahun-tahun akan datang, pendapatan akan berkurangan dan sasaran GNI RM48,000 setahun hanya sekadar angka penyeri di atas risalah ETP,” kata Anwar, yang juga bekas menteri kewangan.

Mengenai tahap kemiskinan negara yang masih berada di paras RM700, Anwar berkata angka tersebut adalah ketinggalan zaman kerana rakyat kini yang berpendapatan RM1,500 sebulan sudah menghadapi kesusahan hidup yang perit.

“Rakyat Malaysia inginkan pendapatan lebih tinggi. Tapi ETP memberikan mereka nilai ekonomi yang semakin kecil. Dalam analisis terakhir, ETP hanyalah satu unjuran kepada model ekonomi yang gagal dan dicemari rasuah dan budaya cepat kaya yang mengkayakan pemerintahan dengan mengorbankan majoriti,” kata Anwar.

Anwar turut menambah ETP hanya mengkayakan golongan yang sedia kaya dan keuntungan ekonomi hanya akan menguntungkan syarikat-syarikat di bawah ETP.

“Jadi, janji ETP membawa Malaysia ke negara berpendapatan tinggi adalah palsu,” tegas Anwar.

Sumber:harakahdaily

Wednesday, December 14, 2011

Mahathir mendedahkan 3 'kejayaan' Umno: Guna bomoh, Melayu penakut dan karut marut

Sedar atau tidak Dr Mahathir yang canggih, penuh lagak dan gaya luaran yang moden dan kota, yang tewas berpolitik melawan seorang Tok Guru yang simple dan gaya luaran yang hanya kampungan, telah mendedahkan kepada umum akan tiga ‘kejayaan’ Umno membentuk bangsa Melayu selama 54 tahun memerintah negara ini.

‘Kejayaan’ Umno yang pertama melahirkan ahli-ahli politik parti bangsa Melayu, Umno SUKA BOMOH POLITIK. Tidak semena-mena dalam keadaan orang ramai tidak memberi perhatian pun mengenai hal itu, Dr Mahathir dengan rajinnya telah memberi nasihat agar ahli-ahli poltik tidak menggunakan bomoh untuk mencapai kemenangan. Kini ramai orang melihat, nasihat Dr Mahathir itu adalah dituju kepada para ahli politik dalam parti Dr Mahathir sendiri ia itu Umno, kerana dalam parti itulah ramai ahli politik berbangsa Melayu yang berpengangan, jangan campur aduk politik dengan agama atau politik suku agama suku! Kalau benar begitu maka Dr Mahahtir telah mengumumkan kejayaan umno melahirkan ramai ahli politik bangsa Melayu dari Umno, yang percaya kepada khurafat, tahyul dan boleh menjurus kepada syirik yang nyata. Dan rupanya sangkaan umum selama ini yang ahli-ahli politik Umno menggunakan bomoh adalah kemungkinan besar benar! Tidak benarkah sangkaan umum yang telah terpahat dalam ingatan, antaranya kes yang membabitkan bomoh Mona Fandey dan laporan media mengenai keterjumpaan satu bungkusan kecil yang terselit di bawah meja di bilik mesyuarat MKT Umno di saat akhir pemerintahan Abdullah Badawi?

Lagi pun siapa yang lebih tahu dari Dr Mahathir dalam hal-hal penggunaan bomoh oleh ahli-ahli politik ini kerana setakat hari ini Mahathir adalah orang yang pernah menjadi Presiden dan PM terlama dalam sejarah negara ini dan dalam kedudukannya hari ini Mahathir boleh bercakap apa sahaja tanpa terjejas apa-apa berbanding ahli-ahli politik Umno yang lain!

‘Kejayaan’ kedua Umno melahirkan BANGSA MELAYU PENAKUT. Dr Mahathir juga berkata bahawa orang Melayu tidak wajar menjadi bangsa penakut kerana ia juga menjadi penghalang kepada kejayaan mereka.

Benar sekali kenyataan Mahathir itu tetapi hakikat sebenarnya melahirkan bangsa Melayu penakut adalah usaha-usaha serius yang sering dilakukan oleh Umno dulu, kini dan mungkin selamanya jika Umno masih memerintah negara ini. Contoh, sejak 54 tahun merdeka, banyak akta-akta yang digubal oleh kerajaan Umno dengan 1001 alasan, yang berusaha menakut-nakutkan rakyat khususnya bangsa Melayu. Akta ISAnya, Aukunya, Akta rahsia rasminya, Akta cetak dan penerbitan dan sebagainya. Sekarang ini pula sibuk mahu menggubal akta-akta baru konon untuk mengganti ISA dan RUU Perhimpunan Aman yang tidak langsung menjadikan rakyat khususnya bangsa Melayu menjadi lebih berani memberi pendapat dan pandangan terutama yang bertentangan dengan pendapat Umno/Bn! Serangan terhadap parti-parti sah undang-undang PAS, PKR dan DAP dengan memainkan isu perkauman Melayu dalam perhimpunan Umno baru-baru ini satu lagi usaha Umno mahu melahirkan bangsa Melayu penakut malangnya takut kepada bayang-bayang sendiri, tanpa asas!

Hakikat sebenarnya bermula zaman Dr Mahathir hingga kini, banyak usaha menjadikan bangsa Melayu bangsa penakut. Jadi sebenarnya Dr Mahathir hanyalah sekadar seronok bercakap kerana sudah tidak ada kerja lain yang hendak dibuat. Daripada duduk diam lebih baik merapu, itulah Dr Mahathir hari demi hari!

‘Kejayaan’ ketiga Umno ialah melahirkan BANGSA MELAYU YANG PERCAYA KEPADA KARUT-MARUT. Dr Mahathir berkata Melayu mempunyai banyak sebab yang menghalang kejayaan mereka dan katanya lagi ‘tidaklah perlu kita tambah halangan terhadap kejayaan mereka dengan kepercayaan kepada yang karut-karut’.

Benar sekali nasihat Mahathir itu tetapi malangnya Mahathir dan para pemimpin Umnonya bagaikan ketam mengajar anaknya berjalan betul. Apakah dakyah para pemimpin Umno agar tertanam dalam minda rakyat khususnya orang Melayu, usaha ikhlas PAS mahu menerangkan hudud yang sebenar dan berazam melaksanakan hudud dikatakan ‘Hudud Pas’, bukan kepercayaan yang karut-marut? Menabur fitnah yang tidak logik, konon jika Pakatan Rakyat menang DAP akan memerintah sedangkan DAP hanya bertanding 60 kerusi parlimen, bukan kepercayaan yang karut marut? Tidakkah dakwaan konon Umno masih berkedudukan dan sentiasa berkedudukan menjamin kuasa bangsa Melayu dan Islam dalam Barian Nasional hari ini, bukan satu kerpecayaan yang karut-marut? Bukankah dakwaan konon ‘Umno selamat, Islam selamat’ bukan sahaja karut marut malah sesat? Tidakkah dakyah PAS lawan Umno, DAP yang menang, satu kepercayaan yang karut marut?

Apakah tujuan Umno mencipta perkara yang karut marut itu? Tidak lain tidak bukan untuk menakut-nakutkan bangsa Melayu! Hakikat yang sebenarnya parti Umno sejak dari zaman Mahathir hingga kini sentiasa menanamkan dalam minda bangsa Melayu perkara-perkara karut-marut untuk menjadikan bangsa Melayu terserkup dalam minda yang penuh dengan ketakutan yang tidak berpijak dibumi nyata malah semakin melemahkan bangsa Melayu itu sendiri.

Kesimpulan yang nyata, bukan hanya penggunaan bomoh oleh ahli-ahli politik Umno yang karut-marut, malah perjuangan politik pecah dan perintah, pecah amanah, talam dua muka, fitnah, politik porno dan perkauman Umno itu sendiri adalah karut-marut, yang terlalu merugikan bangsa Melayu yang menjadikan bangsa Melayu penakut dan terus terserkup!

Tiga perkara itulah ‘kejayaan’ Umno selama ini sebenarnya, tiada lain!Tuesday, December 13, 2011

Isu Felda: Sudah-sudahlah sangkakan taik ayam itu bunga!


Inilah orang yang ‘beraja’ dalam Felda sekarang. Dia akan buat apa yang dia mahu. Dia hampir-hampir nak tempeleng dan lutu Ketua Peneroka Felda. Nasib baik tak bertemu, kalau tidak memang boleh sakitlah Ketua kepada peneroka-peneroka itu!


Dengar cerita, Pengarah Besar Felda pun ‘diterajangnya’ agar pergi belajar, selama 9 bulan Pengarah itu tak boleh duduk dekat dengannya. 9 bulan tempoh yang agak panjang, lebih kurang sama panjang dengan tempoh orang mengandung iaitu sembilan bulan 10 hari. Maka dalam tempoh-tempoh akhir 9 bulan itu apakah akan lahirlah ‘kandungan’ hasil nafsu kuat orang itu ia itu FGVH akan terpacul di Bursa Saham ?


Kini, dia bukan sahaja sedang berusaha nak jual harta Felda kepada puak-puak kapitalis dan para cukong malah mungkin makcik-pakcik dan putera-puteri Felda yang tak tahu apa-apa itu, akan turut ‘dijualnya’! Siaplah para peneroka Felda, kerana kisah para peneroka Felda Labu Senayan Negeri Sembilan zaman orang pendek ini memerintah dahulu masih tak luput dari ingatan semua!


Bagaimanakah nasib para peneroka di Felda tersebut hari ini kerana dahulu mereka itu dipujuk, dipaksa lalu mendengar sahaja guruh di langit, air dalam tempayan mereka curahkan sedangkan redup berlalu hujan tak jadi! Apakah nanti akan pisang berbuah dua kali kerana keinginan dan nafsu rakus orang pendek ini? Kita lihatlah nanti, jika para peneroka Felda masih sayangkan ‘taik ayam’ yang disangkakan bunga itu!


Isa sendiri mahu Dzulkifli cuti 9 bulan ?

Khairi Abdul Rahim


KUALA LUMPUR, 12 Dis: Seorang ‘orang dalam' Felda mendakwa, Pengerusi Felda Tan Sri Isa Samad sendiri yang mahukan Pengarah Besar Felda, Datuk Dzulkifli Wahab bercuti selama sembilan bulan.

Menurut surat bertarikh 21 November yang diemel kepada Harakahdaily, Isa mahukan Dzulkifli diberi cuti sambil belajar selama 6 hingga 9 bulan bagi mengikuti Kursus Pengurusan lanjutan kononnya bagi meningkatkan lagi prestasi beliau.

Surat Isa kepada Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak itu turut menyebut ia sebagai program Transformasi Felda.

Cadangan Isa itu diluluskan oleh Najib pada 26 November.

Menurut maklumat itu lagi, hari ini barang-barang di pejabat Dzulkifli sudah dikemaskan tetapi sebelum ini beliau sudah tidak dibenarkan memasuki pejabatnya.

Sebelum ini Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda kebangsaan (Anak), Mazlan Aliman mendedahkan, kemelut dalaman pengurusan tertinggi Felda semakin kritikal apabila Dzulkifli menerima surat arahan bercuti daripada Setiausaha Sulit Kanan Perdana Menteri.

Arahan itu dikeluarkan selepas Najib menerima surat daripada Isa, 21 November lalu, meminta beliau mengeluarkan arahan tersebut dengan alasan memberi peluang kepada Zulkifli menyambung pengajian.

Arahan itu berkuatkuasa 25 November lalu sehingga Ogos tahun hadapan.

Sebelum ini juga terdapat beberapa desakan daripada pemimpin Umno supaya menyingkirkan pemimpin tertentu dalam Felda yang didakwa menjadi ‘duri dalam daging’ sejak Isa menjadi Pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) dan hasrat membawa Felda ke bursa saham melalui Felda Global Ventures (FGV).


sumber: harakahdaily

Sunday, December 11, 2011

Isa Samad antara tikus baiki labu dan kera mendapat bunga atau penyamun tarbus?

Para peneroka Felda serta genarasi kedua dan mungkin ketiga Felda yang majoritinya orang Melayu wajib mempunyai kesedaran yang mendalam akan implikasi terhadap masa depan mereka dengan apa yang dilakukan oleh Isa Samad yang merupakan salah seorang orang Umno yang begitu rapat dengan Najib Razak.


Apakah tindakan penyenaraiaan FGVH yang akan menghilangkan begitu banyak aset asal Felda dan meletakkan masa depan Felda terbuka kepada kapitalis rakus, merupakan satu tindakan bijak atau sebenarnya tindakan itu bagaikan tikus membaiki labu atau Isa Samad dan para pemimin Umno zaman Najib bagaikan kera menmdapat bunga?

Semoga orang-orang Felda bukan seperti orang-orang Umno yang bagaikan lembu dicucuk hidung, keterlaluan membiarkan para pemimpin Umno/Bn 'menghilangkan' begitu banyak tanah rezab Melayu selama ini kepada para kapitalis sama ada kroni atau sahabat karib paraa pemimpin. Fikirkanlah sebelum nasi menjadi bubur!.


PM arah Pengaarah Felda bercuti ?

Hazayani Zakaria

KUALA LUMPUR, 10 Dis: Kemelut dalaman pengurusan tertinggi Felda dilihat semakin krtikal selepas pelantikan Tan Sri Isa Samad sebagai Pengerusi Felda yang didakwa melalui 'pintu belakang'.

Terbaru, Pengarah Besar Felda, Datuk Zulkifli Wahab dikhabarkan menerima surat arahan bercuti oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak selama sembilan bulan.

Presiden Anak, Mazlan Aliman memberitahu, menurut sumber daripada Felda sendiri, Zulkifli menerima surat arahan bercuti itu daripada Setiausaha Sulit Kanan Perdana Menteri semalam.

Arahan itu dikeluarkan selepas Najib menerima surat daripada Isa, 21 November lalu, meminta beliau mengeluarkan arahan tersebut dengan alasan memberi peluang kepada Zulkifli menyambung pengajian.

Arahan itu berkuatkuasa 25 November lalu sehingga Ogos tahun hadapan.

"Datuk Zulkifli sekarang tidak dibenarkan memasuki pejabat," kata Mazlan ketika dihubungi Harakahdaily hari ini.

Menurut Mazlan, beliau yakin arahan itu atas pengaruh Isa yang tidak senang dengan Zulkifli kerana mempunyai pandangan berbeza mengenai penyenaraian Felda Global Ventures Holdings (FGVH) ke Bursa Malaysia.

"Datuk Zul mempunyai pandangan terbuka terhadap cadangan penyenaraian yang meliibatkan aset warga Felda kerana beliau sangat faham kerana mula berkhidmat dari bawah.

"Datuk Zul mungkin tak boleh beri sokongan kepada Isa untuk usaha penyenaraian ini dan mungkin Isa menganggap Datuk Zul sebagai penghalang kepada cita-cita peribadi beliau," katanya yang juga Pengerusi Lajnah Tanah dan Pembangunan Wilayah PAS Pusat.

Tambah beliau lagi, arahan menyambung pengajian itu dilihat secara tiba-tiba dan tidak ada keperluan yang mendesak.

"Kalau dikatakan beri peluang Datuk Zul sambung belajar, belajar apa? Nak sambung belajar di mana?" soalnya.

Kesal dengan tindakan yang disifatkan sebagai usaha penyiingkiran secara halus itu, Anak kata Mazlan, akan menyerahkan memorandum sokongan terhadap Zulkifli di Ibu Pejabat Felda, Jalan Gurney, dekat sini pada 13 Disember ini, jam 2.30 petang.

"Anak menentang keras usaha-usaha yang tidak demokratik dan tidak menghormati kakitangan Felda dan warga Felda yang mempunyai hubungan yang baik dengan Datuk Zul.

"Oleh itu, kita akan serahkan memorandum sokongan sebagai tanda Anak sentiasa di belakang Datuk Zul.

"Anak juga minta semua pihak termasuk keluarga Datuk Zul bertenang dan bersabar dengan keadaan ini," katanya.

Ujar beliau juga, tindakan susulan akan diambil dari semasa ke semasa selepas penyerahan memorandum tersebut sehingga Najib menarik balik arahan tersebut.

"Tindakan ini sangat malang bagi seorang pengarah yang berkhidmat dengan cemerlang.

"Ada tindakan susulan sehingga Perdana Menteri menarik balik arahan tersebut dan Datuk Zul boleh masuk pejabat seperti biasa," katanya sambil menyeru semua warga Felda tanpa mengira fahaman politik bersatu menyatakan sokongan kepada Zulkifli.


sumber:harakahdaily