Followers

Saturday, November 19, 2011

Kalahkan Umno/Bn, jika tak mahu ramai rakyat sakit jiwa!

Inilah antara ‘kejayaan cemerlang’ pemerintahan secular Umno/Bn, melahirkan ramai rakyat gila dalam tempoh 5 tahun akan datang! Kajian ini membuktikan betapa gagal dasar pemerintahan Mahathir, Abdullah Badawi dan Rosmah Mansur selaku orang yang berkuasa dalam pemerintahan Malaysia pada waktu masing-masing.

Antara sakit mental atau gila yang paling besar ialah Najib kata ISA dimansuhkan, Hishamuddin kata tak mansuh lagi! Ini bukan sahaja gila malah gila babi sebenarnya!


Gila yang kedua ialah ’bela’ lembu dalam kondo! Gila yang ketiga Muhyiddin kata graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan cari kerja sendiri macam suruh para graduan itu buat sekolah sendirlah! Gila yang keempat guru-guru berkerja 9 jam untuk menggilakan lagi para guru yang merupakan antara kakitangan kerajaan yang paling kuat sokong Umno! Dan banyak lagi ‘kerja-kerja gila’ lain yang dilakukan oleh para pemimpin Umno/Bn.


Jangan pandang remeh rakyat alami masalah mental

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 19 Nov: Lebih 5 juta rakyat Malaysia dijangka mengalami masalah mental atau gila dalam jangka 5 tahun lagi disebabkan pelbagai faktor.

Kajian tersebut dibuat oleh Bahagian Kawalan Penyakit Kementerian Kesihatan yang turut disiarkan di dalam blog kementerian terbabit dan beberapa blog media tempatan.

Bendahari PAS Pusat, Datuk Abdul Halim Abdul Rahman berkata, kajian bahagian itu menunjukkan mereka yang berpotensi menjadi gila dalam jangka masa itu terdiri daripada golongan remaja dan kanak-kanak yang dianggarkan 20 peratus termasuk lelaki dan perempuan.

Menurut beliau, manakala selebihnya terdiri daripada golongan dewasa yang dianggarkan sebanyak 11.2 peratus iaitu 3.3 juta orang termasuk lelaki dan wanita.

Katanya, kajian tersebut dikeluarkan pada 14 November lalu dan berdasarkan kajian itu jelas menunjukkan Malaysia sedang menuju keadaan yang tidak rasional menjelang tahun 2020.

"Tetapi kita amat kesal kerana pihak Kerajaan BN sehingga kini masih memandang sebelah mata perkara itu dengan tidak melakukan langkah-langkah yang komprehensif dan konkrit bagi mengatasinya," katanya ketika dihubungi Harakahdaily, hari ini.

Berdasarkan laporan Bahagian Kawalan Penyakit kementerian itu, menurut beliau, bilangan rakyat Malaysia yang telah menjadi gila sehingga akhir tahun 2010 berjumlah 2,220 orang.

Katanya, jumlah tersebut sepatutnya semakin berkurangan, tetapi anggaran kajian itu menjelang tahun 2020 ternyata semakin meningkat dengan angka yang amat membimbangkan.

"Menyedari perkara itulah saya telah membangkitkan persoalan mengenainya pada persidangan Dewan Rakyat pada 15 November lalu, tetapi jawapan yang diberikan oleh Timbalan Menteri Kesihatan ternyata jauh menyimpang," katanya.

Pada persidangan Dewan Rakyat 15 November lalu, pertanyaan lisan yang dikemukakan oleh beliau meminta Menteri Kesihatan menyatakan penyelesaian pihak kementerian bagi menangani gejala pembunuhan secara kejam yang berlaku dalam negara.

"Antara faktor yang boleh dikenalpasti ialah ia mempunyai kaitan dengan kesihatan mental (mental health) anggota masyarakat. Jadi apakah kementerian mempunyai rancangan mental untuk diperkenalkan kepada anggota masyarakat yang telah dikenalpasti berisiko tinggi?" katanya.

Timbalan Menteri Kesihatan, jelasnya, tidak pun menjawab pertanyaan beliau itu, sebaliknya mengatakan mereka yang menjadi gila disebabkan pengambilan alkohol, manakala orang gila terbabit dengan pembunuhan dikatakan amat kecil disebabkan berjaya dikawal dengan rawatan dan perubatan, berbanding penagih alkohol.

Menurutnya, berdasar jawapan itu jelas menunjukkan pihak Kerajaan BN atau Kementerian Kesihatan tidak mempunyai perancangan yang komprehensif atau menyeluruh dan konkrit atau kemas bagi mengatasai masalah itu.

"Sedangkan menurut kajian pelbagai pihak, seseorang yang berisiko menjadi gila itu bukan sahaja kerana faktor keturunan, tetapi juga stress yang berpunca dari pelbagai faktor termasuk kegagalan dalam peperiksaan, rumah tangga dan dalam hidup," katanya yang juga Ahli Parlimen Pengkalan Chepa.

Untuk mengatasi masalah itu, pihak Kementerian Kesihatan, tambahnya, sepatutnya mengambil langkah-langkah yang komprehensif dan secara bersepadu dengan turut melibatkan beberapa kementerian lain termasuk Kementerian Dalam Negeri (KDN), Kementerian Kebudayaan, Kesenian dan Pelancongan dan Kementerian Wanita, Masyarakat dan Keluarga.

Katanya, selain itu, pihak Kerajaan BN juga sepatutnya turut menubuhkan Jawatankuasa Khas bagi mencegah dan merawat mereka yang berisiko menjadi gila, termasuk menerusi kaedah-kaedah lebih berkesan terutama melibatkan aspek agama.

"Namun kesemua itu ternyata tidak dilakukan bagi mengatasinya. Malah setelah dikenalpasti berpunca dari alkohol, tidak pula dilakukan langkah yang sepatutnya bagi mengatasinya," tegasnya.

Beliau juga kesal kerana pegawai-pegawai yang bertanggungjawab bagi memberikan khidmat kaunseling kepada mereka yang berisiko menjadi gila sehingga kini tidak ditambah dan hanya berjumlah 0.08 peratus atau 228 orang sahaja.

"Dengan langkah-langkah pencegahannya yang tidak komprehensif dan tidak konkrit, apakah yang mampu diharapkan oleh rakyat negara ini kepada pihak Kerajaan BN bagi mengatasi masalah itu," ujar beliau kesal.

Sumber:harakahdaily

Tukar kerajaan , cara mansuh segera PPSMI

Sebenarnya kalau hendak ikutkan kurang ajar, dasar PPSMI ini adalah dasar paling kurang ajar terhadap Bahasa Melayu yang juga Bahasa Malaysia yang pernah dilakukan oleh para pemimpin Umno Baru iaitu Umno Mahathir!

Umno asal dahulu bersusah-payah dan beriya-iya memperjuangkan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu dan pembelajaran baik dari peringkat sekolah hingga ke peringkat Universiti. Namun sebaik datang Perdana Menteri mamak pertama Malaysia, manusia yang dianggap sebagai pemimpin teladan mengikut kajian UIA itu, telah melancarkan dasar kurang ajar teradap bahasa Melayu dengan 'mencampakkan' bahasa Melayu ke kaki lima tamadun moden.

Namun apa boleh buat sebilangan orang Melayu yang mudah diperbodohkan oleh Umno Baru atau Umno Mahathir, mereka turut menyokong dasar PPSMI yang menghancurkan keperkasaan bahasa Melayu yang juga Bahasa Malaysia itu.

Memang susah jika masih ada dalam kalangan bangsa Melayu sendiri, orang yang masih bodoh dan begitu mudah diperbodohkan. Diperbodohkan hanya oleh seorang mamak dengan dasar PPSMInya! Wahai orang Melayu berubah menjadi bangsa yang berjati diri dan cerdik!


Tukar pemerintah, mansuh PPSMI

Golongan pejuang bahasa dan budayawan semakin tidak senang dengan langkah Kementerian Pelajaran yang tidak konsisten dalam menetapkan tarikh mengembalikan Pengajaran dan Pembelajaran Matematik dan Sains dalam bahasa Melayu. Tarikh yang dianjak dari 2012 kepada sedekad selepas itu, dikritik oleh tokoh Sasterawan Negara Datuk A Samad Said. Katanya, langkah kementerian tidak lebih daripada bermain politik tanpa mengambil kira kepentingan masa depan pendidikan negara.

"Pada saya pengumuman Menteri pelajaran itu adalah langkah ke belakang. Dikatakan langkah yang diambil merupakan jalan tengah (antara pihak yang menyokong dan penentang PPSMI). Saya katakan apa yang berlaku ini penangguhan bukannya mansuh (seperti yang dituntut).

"Tempoh waktunya juga amat lam
a, 2021. Boleh jadi waktu itu bukan BN yang memerintah. Jadi semua ini bagi saya hanyalah permainan siasah (politik) untuk meneruskan kuasa.

Dalam hal ini Menteri Pelajaran kelihatannya amat lemah. Tindakannya sekejap ke hadapan dan sekejap berundur ke belakang. Tindakan yang dibuat hanya untuk melestarikan kuasa, bukannya memikirkan masa hadapan pendidikan anak bangsa," katanya.

Samad menggesa agar Gerakan Mansuhkan PPSMI (GMP) perlu digerakkan semula bagi menyedarkan rakyat terhadap langkah yang membelakangkan Perlembagaan Persekutuan, Perkara 152 dalam isu pendidikan bahasa pengantar Melayu.


"Saya mengharapkan akan berlaku regime change (pertukaran pemerintah) yang akan menukar dasar.


"Mengekalkan PPSMI melanggar Perlembagaan Persekutuan. Kita perlu kembali kepada perlembagaan yang cukup menegaskan Bahasa Melayu menjadi bahasa induk, iaitu bahasa pengantar kepada semua pembelajaran. Apabila kita melanggar perlembagaan maka masa hadapan kita sendiri akan menjadi kucar-kacir," ujarnya.


Sumber: Suara Keadilan 41

Friday, November 18, 2011

Mahathir pemimpin teladan?


Kajian UIA? Najib mantap popular!!! Hah....macam peserta maharaja lawak ! KAHKAHKAHKAHKAH! KAH! Biarkan siluncai itu......biarkan...biarkan...biarkan!!

Kajian UIA? Mahathir pemimpin teladan!?? Mahathir?? Carilah orang lain!

Ada juga rupanya orang melayu terbodoh, menjadikan orang itu sebagai teladan!

Kajian UIA: Populariti Najib naik dengan mantap


Populariti Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak meningkat dengan mantap sejak 2009 tetapi yang sebaliknya berlaku kepada tiga pemimpin utama pembangkang, demikian menurut kajian oleh Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIA).


Selain daripada Najib, kajian terhadap populariti lima personaliti kepimpinan di Malaysia yang dijalankan oleh Unit Kajian Media dan Pilihan Raya UIA menunjukkan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad terus kekal popular walaupun berundur pada 2003 manakala Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim, Menteri Besar Kelantan Datuk Nik Aziz Nik Mat dan Ketua Menteri Pulau Pinang Lim Guan Eng, menyaksikan populariti mereka merosot.


Prof Datuk Syed Arabi Idid daripada Jabatan Pengajian Komunikasi UIAM, mengetuai kajian itu dari Mac 2008 hingga Julai 2011 bersama penyelaras penyelidikan, Azrul Hisyam Wakichan.


Satu sampel rambang purata 1,500 responden terdiri pengundi Melayu, Cina dan India dari seluruh negara ditanya mengenai kepuasan mereka terhadap kualiti kepimpinan kelima-lima pemimpin itu


Kajian itu menunjukkan peningkatan dalam populariti Najib adalah hasil usaha berterusan beliau untuk mendekati hati rakyat dan memimpin negara ke arah masa depan yang lebih cerah.


"Kajian ini dengan jelas menunjukkan responden Melayu, Cina dan India kini menerima Datuk Seri Najib," katanya.


Pada Okt 2008, 35 peratus responden Melayu, 33 peratus Cina dan 41 peratus India menunjukkan yang mereka puas hati atau sangat puas hati dengan Najib tetapi menjelang Julai 2011, penerimaan masing-masing meningkat kepada 59 peratus, 45 peratus dan 62 peratus.


"Hakikatnya rakyat kini lebih bersedia menerima Datuk Seri Najib sebagai pemimpin mereka," kata Syed Arabi yang menjalankan kajian mengenai populariti pemimpin-pemimpin sejak 1989.


Mengenai punca kemerosotan populariti Anwar, Nik Aziz dan Lim, beliau berkata ia banyak berpunca kerana isu-isu semasa dan kegagalan untuk mencapai kata sepakat dalam banyak hal.


Azrul Hisyam, yang menyelaras kajian itu, berkata kajian yang sama mendapati rakyat Malaysia masih memandang tinggi Dr Mahathir dan segala sumbangannya.


Purata 74 peratus daripada responden dalam soal selidik itu menunjukkan mereka menyanjungi Dr Mahathir sepanjang kajian empat tahun itu.


Azrul Hisyam berkata rakyat Malaysia melihat Dr Mahathir sebagai pemimpin yang telah membuktikan kebolehannya dan masih lantang bersuara.


"Mereka melihat beliau sebagai pemimpin teladan," katanya.


Sumber:malaysiakini.com

Thursday, November 17, 2011

Gamis: Kegagalan penempatan graduan ISMP, Muhyiddin perlu letak jawatan

KUALA LUMPUR, 17 Nov: Gabungan Ikatan Islam Se-Malaysia (Gamis) menasihatkan Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletakkan jawatan ekoran kegagalannya menangani masalah penempatan guru graduan pendidikan.

Dalam satu kenyataan kepada Harakahdaily hari ini, presidennya Ahmad Syazwan Muhammad Hasan berkata Muhyiddin yang juga Timbalan Perdana Menteri itu sehingga kini masih gagal memberi jaminan 'posting' kepada graduan Ijazah Sarjana Muda Pendidikan (ISMP).

"Graduan dalam bidang pendidikan ini memerlukan jawapan daripada pihak Kementerian Pelajaran Malaysia khususnya oleh Tan Sri Muhyidin untuk memastikan mereka boleh mengatur masa depan yang baik kerana pengangguran dikalangan graduan bakal guru ini semakin teruk ditambah pula kenyataan yang tidak cermat dan mengguriskan hati mahasiswa oleh menteri berkenaan supaya graduan bidang pendidikan ini mencari kerja lain selain dari guru," katanya.

Selain itu beliau juga mempersoalkan nasib graduan ISMP yang dianak tiri, dalam masa yang sama sejumlah 13000 guru Guru Sandaran Tidak Terlatih (GSTT) diserap ke jawatan tetap melalui Kursus Dalam Cuti (KDC) dan Kursus Perguruan Lepasan Ijazah (KPLI) yang sepatutnya diisi oleh graduan bidang pendidikan yang tamat pengajiannya pada 2011 ini.

Menurutnya, pengumuman pada bajet 2012 untuk melanjutkan umur bersara penjawat awam daripada 58 tahun kepada 60 tahun juga turut memberi kesan berantai kepada pengangguran graduan yang terpaksa menunggu dua tahun lagi untuk mengisi ruang dalam penjawat awam dan juga terpaksa bersaing dengan graduan baru pada masa tersebut.

"Lebih mengecewakan ialah bangsa asing lebih diutamakan untuk menjadi pendidik kepada anak bangsa kita setelah pengumuman kerajaan untuk membawa masuk 300 orang guru bahasa inggeris dari Amerika Syarikat yang menelan belanja RM18 juta sedangkan dalam masa yang sama ramai graduan anak watan yang menganggur.

"Soalnya, siapa yang lebih diutamakan untuk mendidik generasi bangsa kita," soal Syazwan.

Tambahnya lagi, kegagalan garaduan ditempatkan juga menyebabkan mereka terus terbeban untuk membayar wang pinjaman PTPTN.

Tekanan ini katanya, sepatutnya diselesaikan dengan bijak oleh seorang Menteri Pelajaran dengan memberikan ruang dan jalan yang sesuai, bukannya lari dari tanggungjawab dengan menyuruh bakal guru untuk bekerja di sektor lain.

"Sesunggunya amat songsang dengan falsafah pendidikan apabila seorang bakal guru disaran untuk bekerja diladang ternakan lembu.

"Maka pihak Gamis merasakan Tan Sri Muhyidin Yasin perlu meletakkan jawatan atas kegagalan menguruskan graduan dan bakal guru ini disamping dasar pendidikan yang tidak konsisten dan menyusahkan rakyat termasuk juga dalam isu PPSMI.

"Jawatan ini perlu diberi kepada yang layak dan mampu berfikir untuk mencari jalan penyelesaian, bukan helah untuk selamatkan diri dan kepentingan," tegasnya.

Sumber: harakahdaily

Wednesday, November 16, 2011

Dasar taik kucing, busuknya terlalu kuat dan berak kencingnya merata!

Muhyiddin yang tegur Bung Mokhtar, yang mendesak Sharizat letak jawatan kerana Shahrizat 'orang sendiri' membuktikan berapa hodohnya perangai para pemimpin Umno. Ahli Umno tidak boleh menegur seorang menteri Umno, agar meletak jawatan, kerana satu isu yang besar kerana konon 'orang sendiri'!

Siapa ajar Muhyiddin Yassin bahawa 'orang sendiri' yang salah urus duit rakyat tak boleh digesa letak jawatan oleh orang-orang Umno sendiri, kerana faktor 'orang sendiri'? Sesungguhnya desakan Bung itu wajar kerana peruntukan untuk NFC itu adalah wang rakyat!

Jika projek NFC itu menggunakan duit hak mak bapak Umno, mungkin sesuailah agaknya para pemimpin Umno menggunakan dasar jangan desak letak jawatan kerana itu 'orang sendiri'! Eh duit Umno sendiri, belasah je lah! Tapi masalahnya NFC itu guna duit para pemimpin Umno ke? Duit Shahrizat?

Patutlah berbagai-bagai projek oleh kontraktor-kontraktor Umno dari peruntukan wang cukai rakyat, yang rosak, roboh, bocor, retak dan runtuh begitu banyak, kerana jangan ditegur sebab kontraktor-kontraktor Umno yang mendapat projek-projek itu 'orang sendiri'!

Bina stadium, stadium runtuh! Bina sekolah, sekolah retak! Bina asrama pelajar, asrama asrama bocor! Bina hospital, siling melayang! Maka macam-macam terjadi oleh kerana dasar jangan tegur 'orang sendiri' para pemimpin Umno!

Agaknya, bagi para pemimpin Umno, makna integriti, ketelusan dan amanah hanya untuk orang lain atau musuh politik Umno sahaja. Untuk 'orang sendiri' tak payah, lahap sahajalah sesama sendiri sampai kenyang tembolok asalkan orang ramai tidak tahu dan tidak ambil kisah!

Dasar para pemimpin Umno sebegini, betul-betul dasar taik kucing, busuknya terlalu kuat dan berak kencingnya merata! Cheh!


NFC: Mahfuz bidas Muhyiddin masih membisu

Abdl Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 15 Nov: Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin perlu menjelaskan adakah keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil dipilih mengendalikan Pusat Fidlot Kebangsaan (NFC) kerana mereka adalah 'orang sendiri'.

Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar juga membidas Muhyiddin yang membisu terhadap peranannya sebagai Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani ketika itu dalam memberikan projek tersebut kepada keluarga Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat itu.

"Dalam tegurannya kepada (Ahli Parlimen Kinabatangan, Datuk) Bung Moktar (Radin), Muhyiddin menyifatkan tuntutan timbalan pengerusi BNBBC (Kelab Penyokong Kerajaan Barisan Nasional) itu supaya Shahrizat meletak jawatan sebagai sesuatu yang tidak perlu di kalangan 'orang sendiri'.

"Persoalannya, adakah keluarga Ketua Wanita Umno itu dipilih mengendalikan NFC kerana mereka juga adalah 'orang sendiri'?" Ahli Parlimen Pokok Sena itu mempersoalkan.

Mahfuz juga mempersoalkan sikap Muhyiddin yang hanya bersuara apabila Shahrizat dituntut supaya meletak jawatan.

"Saya tidak mahu mempersoalkan keghairahan Muhyiddin membela rakannya dalam kabinet dan kepimpinan Umno serta menolak tuntutan Bung Moktar supaya Shahrizat meletak jawatan.

"Memang Shahrizat patut meletak jawatan jika beliau mementingkan maruah tetapi yang lebih penting ialah apakah peranan Muhyiddin, Shahrizat sendiri dan bekas Perdana Menteri (Tun Abdullah Ahmad Badawi) sehingga keluarga Shahrizat dipilih mengendalikan NFC?

"Rakyat berhak mendapat jawapan yang jelas tanpa sebarang keraguan mengenai peranan mereka. Bagaimana syarikat tidak ada pengalaman boleh diluluskan?" katanya sambil menekankan bahawa projek kontroversi yang diuruskan oleh anggota keluarga Shahrizat itu diperolehi mereka ketika Abdullah menjadi Perdana Menteri.

Muhyiddin hari ini menegaskan Shahrizat tidak terlibat secara langsung dalam NFC dan tidak perlu meletakkan jawatan sebagai anggota kabinet dan parti.

Dalam kenyataannya, Abdullah pula meminta Shahrizat supaya jangan melayan tuntutan supaya beliau meletakkan jawatan.

Sumber:harakahdaily

Ha? Orang kuat Umno 'ikut pintu belakang' ?

Anak ada bukti Isa dilantik 'ikut pintu belakang'

Nazri Abdullah


KUALA LUMPUR, 15 Nov: Pengerusi Persatuan Anak-anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) mendakwa mempunyai bukti perlantikan Tan Sri Isa Abdul Samad sebagai Pengerusi Koperasi Permodalan Felda (KPF) lalu dibuat secara tidak sah dan 'ikut pintu belakang'.

Mendedahkan hal itu, Mazlan yang juga AJK PAS Pusat mendakwa, beliau mempunyai maklumat satu surat melalui setiausaha sulit kanan Perdana Menteri telah dihantar kepada Isa sebagai mengesahkan perlantikan tersebut.

"Kita ada bukti melalui satu surat yang dihantar melalui setiausaha sulit kanan perdana menteri yang mengesahkan perlantikan beliau (Isa) sebagai pengerusi koperasi walhal mesyuarat agung KPF melantik dan memilih Datuk Dzulkifli Wahab sebagai pengerusi," katanya pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Menurut Mazlan lagi, Isa sebenarnya tidak layak menjadi ahli koperasi kerana beliau bukanlah seorang peneroka dan bukan kakitangan Felda, apatah lagi untuk menjadi pengerusi KPF.

"Kalau sekalipun dia guna seksyen dibawah menteri koperasi bertanggungjawab, sekurang-kurangnya dia perlu menjadi ahli koperasi selama dua tahun baru boleh dilantik sebagai pengerusi KPF," katanya.

Turut serta pada sidang media itu, dua Naib Presiden PAS, Salahudin Ayub dan Datuk Mahfuz Omar.

Pada 25 Oktober lalu, Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Ahmad Maslan dalam satu kenyataan di Dewan Rakyat memberitahu, Isa yang juga Pengerusi Felda Holdings Bhd, secara rasminya masih belum dilantik sebagai pengerusi KPF.

Ahmad Maslan berkata pelantikan Isa sebagai Pengerusi KPF akan diputuskan oleh Lembaga Pengarah Felda mengikut undang-undang yang diperuntukkan dalam Akta Koperasi 1993 dan undang-undang kecil KPF.

Sumber:harakahdaily