Followers

Saturday, November 05, 2011

PM bubar parlimen minggu depan?

SAMM dakwa PM akan bubar parlimen bulan ini

Aziz Muda


KUALA LUMPUR, 5 Nov:
Sebuah NGO, Solidariti Anak Muda Malaysia (SAMM) mendakwa Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak akan membubarkan Parlimen pada bulan ini (November 2011), bagi membolehkan Pilihan Raya Umum (PRU) Ke-13 diadakan dalam masa terdekat.


Pengerusi Kebangsaan SAMM, Badrul Hisham Shaharin berkata, berdasarkan maklumat terkini yang diterima oleh pihaknya, pembubaran Parlimen dijangka akan dilakukan oleh Perdana Menteri sekitar 11 November ini.


Menurut beliau, tindakan tersebut sememangnya di luar jangkaan orang ramai, tetapi maklumat terkini mengenai perkembangan itu diperolehi oleh pihaknya daripada sumber-sumber dalaman yang boleh dipercayai.


Katanya, pembubaran Parlimen dalam masa terdekat pasti akan menambahkan lagi kepincangan proses pilihanraya di tanah air kerana ia diadakan ketika tuntutan rakyat bagi proses pilihanraya yang bersih dan adil belum dilaksanakan oleh kerajaan.


"Jika pilihanraya dipanggil dalam masa terdekat (paling tidak) sebelum menunggu jawatankuasa khas membuat keputusan, maka sudah tentu satu pilihanraya paling kotor dalam sejarah sedang dijanjikan oleh Kerajaan BN.


"Sekiranya ini tetap dilakukan, maka tidak dapat dielakkan persepsi pilihanraya kali ini hanyalah proses 'palsu' bagi menghalalkan regim Umno BN terus berkuasa," katanya pada sidang media di Dewan Perhimpunan Cina Kuala Lumpur dan Selangor, di sini, hari ini.


Sehubungan itu, menurut beliau, SAMM bersama dengan teman-teman organisasi massa lain yang mewakili rakyat Malaysia keseluruhannya memberi amaran kepada Perdana Menteri bahawa pilihanraya umum hanya boleh dipanggil setelah proses penambahbaikan proses pilihanraya dilakukan.


Katanya, proses penambahbaikan yang dituntut itu juga seharusnya satu proses 'reformasi' serius yang memberi jawapan kepada kelemahan-kelemahan yang sering dipergunakan oleh pihak tertentu dan bukan hanya perubahan kosmetik semata-mata.


Beliau yang turut dikenali sebagai Cikgu Bard menambah, yakinlah, rakyat sudah mula hilang kesabaran kerana negara sedang berdepan dengan krisis kepercayaan proses demokrasi pilihanraya paling teruk sekarang.


"Jika pilihanraya umum masih berlaku sebelum proses penambahbaikan pilihanraya yang menyakinkan, kami berjanji akan menggerakkan mobilisasi rakyat terbesar," tegasnya.


Beliau tidak menolak kemungkinan kali ini rakyat akan turun bukan sahaja untuk melakukan protes, tetapi benar-benar untuk menukar regim yang sekian lama gagal menjamin hak rakyat untuk mendapatkan proses demokrasi pilihanraya yang bersih dan adil.Di serata dunia kebelakangan ini, katanya, pelbagai pihak dapat melihat kebangkitan kuasa rakyat menundukkan pemerintahan diktator di beberapa buah negara.


Menurutnya, di Malaysia pada 9 Julai lalu, ribuan rakyat telah memilih jalan raya untuk mendesak penambahbaikan proses pilihanraya negara yang terbukti dicemari pelbagai kecacatan yang sering dinafikan pihak pemerintah.


"Kepincangan proses pilihanraya telah diakui oleh Datuk Seri Najib dengan mengumumkan penubuhan Jawatankuasa Pilihan Khas Berhubung Dengan Proses Penambahbaikan Proses Pilihan Raya (Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen)," katanya.


Bercanggah dengan pengakuan betapa perlunya proses penambahbaikan proses pilihanraya, tegasnya, kenyataan umum terus dikeluarkan oleh pimpinan BN dan Perdana Menteri sendiri yang mencadangkan bahawa PRU Ke-13 diadakan tidak lama lagi dan tidak perlu menunggu proses reformasi proses pilihanraya selesai.


"Malah lebih menggusarkan dan lebih bercanggah dengan jaminan untuk menambahbaik proses pilihanraya, timbul pula pelbagai perkembangan negatif seperti pemberian taraf warganegara kepada rakyat asing secara 'istimewa' untuk tujuan mengundi (khususnya bagi pihak BN)" ujar beliau.


Turut hadir pada sidang media itu, Pengerusi Malaysian Civil Liberties Movement (MCLM), Haris Ibrahim; Pengerusi League Unemployed Graduates, Devadas Silvaraju; Presiden Parti Rakyat Malaysia (PRM), Dr Rohana Ariffin dan Pengerusi India Justice Party (IJP), PS Jenapala.


Sumber:harakahdaily

Para pemimpin Umno suka 'gali lubang'!

Kerajaan bersetuju membenarkan murid kohort Pengajaran dan Pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) untuk meneruskan pembelajaran kedua-dua mata pelajaran itu dalam bahasa Inggeris sehingga Tingkatan Lima.

Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin berkata ini bermakna murid kohort PPSMI boleh memilih sama ada untuk meneruskan Sains dan Matematik dalam bahasa Inggeris, bahasa Malaysia atau dalam kedua-dua bahasa apabila mereka memasuki Tingkatan 1 bermula tahun depan.

"Jadi pengajaran dan pembelajaran matematik dan sains di sekolah rendah hanya akan dilaksanakan sepenuhnya dalam bahasa Malaysia pada 2016 manakala di sekolah menengah adalah pada 2021.

Nampak gaya Bahasa Melayu bahasa kebangsaan negara juga sebagai bahasa ilmu akan terus terumbang-ambing dalam pemerintahan lemah Umno/BN. Entah apa pula yang akan diucapkan oleh Menteri Pelajaran Umno pada 2016 jika Umno/Bn masih memerintah pada waktu itu? Kelemahan Umno yang banyak menipu dan berdolak-dalih telah menghampakan rakyat Malaysia yang cintakan Bahasa Melayu dan ini telah menjadi titik tolak kepada kelemahan Bahasa Melayu kini.

Dengan datangnya yang bernama Mahathir sebagai Perdana Menteri maka Bahasa Melayu telah ‘dikurungnya’ dalam negara sendiri. Inilah bapak yang ‘mengurung’ Bahasa Melayu secara jahat, yang pada waktu itu Bahasa Melayu sedang mendaki tahap yang amat istimewa!

Namun diwaktu itu juga parti Umno yang katanya pejuang ketuanan Melayu menjadi lembik bagaikan cendul masam, membiarkan Mahathir melaksanakan idea ‘gilanya’ menghapuskan Bahasa Melayu dengan melaksanakan Bahasa Inggeris dalam pengajaran Sains dan Matematik untuk para pelajar Malaysia.

Dulu Bahasa Melayu tidak ditentang sebagai bahasa ilmu sehingga ke peringkat Universiti tapi dengan usaha haramjadah Mahathir, kini telah wujud segelintir rakyat yang mempertikai keupayaan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu. Inilah yang dikatakan bahawa parti Umno ini sebenarnya bertindak ‘tiada beban batu digalas’, iaitu secara bodh mencari masalah! Tiada lubang, Umno buat lubang yang menyusahkan diri sendiri dan bangsa Melayu sebagai rakyat bumiputra negara ini.

Telah banyak lubang yang para pemimpin Umno gali kerana dasarnya pemimpin Umno suka 'menggali lubang' dan lubang-lubang ini walaupun menyedapkan para pemimpin Umno untuk kesinambungan kuasa politik rakus mereka namun ianya bakal menjerumuskan orang Melayu dalam kehinaan dan dilemma kehilangan jati diri, jika orang Melayu terus berpihak kepada politik bodoh dan lemah Umno.

Lubang apa lagikah yang akan digali oleh Umno untuk memerangkap terus orang Melayu dalam usaha mengekalkan kuasa politiknya? Iya...jika Umno terus dibiarkan berkuasa kita bakal melihat lubang-lubang yang lebih dalam dan berbahaya hadiah Umno buat bangsa ini di tanah air sendiri!

Friday, November 04, 2011

Padah dari kesilapan selama Umno 54 tahun!

Nampaknya ancaman kepada aqidah dan budaya Islam umat Islam di negara ini kian terancam dengan pelbagai aktiviti atau tuntutan yang bertentangan dengan hukum Allah dari bukan Islam dan segelintir golongan beragama Islam yang jahil dan yang berfahaman konon liberal agama.


Apa yang berlaku ini adalah kesalahan pemerintah sendiri dan dalam soal ini kesilapannya adalah dilakukan oleh Umno yang selama ini, konon katanya menjadi teras kekuatan kepada pemerintahan negara ini! Teras pemerintahan taik kucing!


Kelemahan kefahaman Islam dalam kalangan rakyat dalam tempoh 54 tahun Umno memerintah menjadi lubang dalam yang mampu menjerat aqidah dan budaya luhur umat! Kelemahan yang sengaja dibina oleh Umno kerana pegangan secular yang tegar anutan mereka, memberi cerun dalam untuk pihak bukan Islam yang tertentu untuk menggasak umat Islam di negara ini sehingga ke tebing cerun! Sepatutnya atas alasan menghormati agama Islam sebagai agama rasmi negara, Institusi raja-raja Melayu dan budaya hidup rakyat tempatan, perkara seumpama Pesta Seksualiti Merdeka tidak wujud!


Tapi apa yang boleh dikatakan kerana kelemahan dan kegagalan Umno mendidik rakyat dengan ajaran agama Islam yang sebenar dan kelemahan serta sikpa lalai pihak yang konon menjaga agama maka pelbagai percikan ‘bunga api ‘ dipercikkan dalam masyarakat yang menyajung nilai budaya murni dan luhur rakyat tempatan!


Inilah akibatnya dari dasar nak berpesta sakan, bagi! Nak berkelab malam sampai pagi, bagi! Nak tak nak belajar agama, bagi! Nak tangkap pendakwah yang berdakwah di masjid-masjid, bagi! Rakyat asing nak kerakyatan, bagi! Nak hapuskan Bahasa Melayu sebagai bahasa ilmu yang utama dalam negara, bagi! Nak teruskan PPSMI, bagi! Nak konsert gay, bagi!


Semua ini hakikatnya adalah salah Umno!! Tengok Brunei yang tak rela buat salah dari awal segera dengan keazamannya mahukan Islam memerintah negara mereka! Pemerintahan Umno hakikatnya bodoh lagi cuai dulu kini dan boleh jadi selepas ini jika terus menang PRU!


PAS sokong tuntutan Bersih bukan Ambiga

Aziz Muda

KUALA LUMPUR, 3 Nov: PAS menegaskan sokongan parti itu terhadap Datuk S Ambiga hanyalah terhadap isu yang dibawanya terutama mengenai tuntutan Bersih baru-baru ini, tetapi bukanlah sokongan ke atas batang tubuhnya.


Oleh itu, PAS tetap tidak bersetuju malah menentang keras pendirian Ambiga terhadap hak asasi manusia yang diperjuangkannya mengenai seksualiti termasuk sokongannya terhadap program Seksualiti Merdeka yang dianjurkan oleh pihak-pihak terbabit baru-baru ini.


Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud berkata, perkara itu perlu difahami oleh kesemua pihak dan tidak sepatutnya disalah anggap sejajar dengan dasar perjuangan PAS sejak ditubuhkan untuk menegakkan Islam di tanah air.


"Dalam hubungan ini, saya sememangnya bersetuju dengan kenyataan dan pendirian Dewan Ulamak PAS yang menentang penganjuran Pesta Seksualiti Merdeka dan sebarang aktiviti seks luar tabie melibatkan lesbian dan gay," katanya.


Beliau menjelaskan demikian ketika menjawab pertanyaan kontroversi Ahli Parlimen Kulim Bandar Bharu (Bebas), Zulkifli Noordin mengenai sokongan PAS ke atas Ambiga, sedangkan Ambiga jelas menyokong Pesta Seksualiti Merdeka atas alasan hak asasi manusia.


Menjawab pertanyaan yang dikemukakan oleh Zulkifli ketika mencelah ucapannya pada persidangan Dewan Rakyat hari ini, beliau berkata, sejak dulu sokongan PAS terhadap seseorang bergantung kepada isu, bukan ke atas batang tubuh seseorang dan ia tidak terkecuali dengan Ambiga.


Menurutnya, sokongan PAS dalam isu Bersih yang dibawa oleh Ambiga sesuai dengan tuntutannya yang selaras dengan perjuangan PAS, tetapi dalam isu seksualiti yang membawa sokongan Ambiga terhadap Pesta Seksualiti Merdeka berbeza sama sekali.


"Dalam isu Pesta Seksualiti Merdeka, PAS tidak menyokong Ambiga kerana isu tersebut ternyata bertentangan dengan perjuangan PAS," tegasnya yang juga AJK PAS Pusat.


Sebelum itu, beliau menjelaskan, dalam perkara perjuangan hak asasi manusia oleh pihak-pihak terbabit, ada perkara yang diterima oleh PAS dan ada pula yang ditolak oleh parti itu.

Katanya, penolakan PAS terhadap sesuatu perkara melibatkan hak asasi manusia itu berdasarkan sebab-sebab tertentu selaras dengan dasar perjuangannya dan parti itu tetap mempunyai hujah mengenai perkara itu.

Begitu juga, tegasnya, dengan penolakan PAS terhadap aktiviti seks luar tabie dan perzinaan tetap mempunyai hujahnya kerana ia diharamkan dalam Islam dan amalan itu bertentangan dengan norma-norma kemanusiaan serta mengundang kemusnahan individu terbabit, keluarga dan masyarakat

Sungguhpun begitu, beliau menyarankan agar pihak-pihak terbabit mengambil langkah lunak terhadap mereka yang terlibat dengan aktiviti haram itu untuk menyedarkan mereka supaya kembali menjalani hidup dengan cara normal.

"Tapi kalau kita guna undang-undang sahaja ke atas mereka, takut nanti mereka akan menjalani aktiviti bawah tanah. Ini pasti lebih merumitkan untuk diatasi," katanya.


Sumber:harakahdaily

Wednesday, November 02, 2011

Bekas kepada Anwar dan tentang Anwar akan dapat...

Sejak akhir-akhir ini ramai dalam kalalangan yang menjadi bekas kepada Anwar Ibrahim mendapat anugerah dan gelaran yang menakjubkan. Bekas setiausaha Anwar katanya bakal menjadi Menteri Besar! Bekas Penguam Anwar telah pun dapapt Datuk dan Naib Presiden lagi! Bekas pembancuh kopi Anwar bagaikan mendapat pembelaan kelas pertama dari Jabatan Peguam Negara?


Kini dengan khabarnya bekas sahabat bermain tenis Anwar pula bakal menjadi senator! Begitu bertuah mereka yang menjadi bekas kepada Anwar Ibrahim! Jika bekas-bekas kepada Anwar mahu ong, maka agaknya sekaranglah masanya. Tapi hanya bekas yang berani tentang, buat dan menceritakan Anwar itu begitu dan begini sahaja.


Maka Datuk T dan Shyfool sabar menunggu giliran. Senator SK ? Senator Shyfool? Huhuhu…!!!


Bekas ‘rakan tenis’ Anwar dilantik senator esok.


Datuk K S Nallakaruppan bakal dilantik sebagai senator dalam majlis mengangkat sumpah di Dewan Negara yang akan berlangsung di Kuala Lumpur, esok.


Pengumuman itu dibuat menerusi pemberitahuan parlimen selepas diedarkan kepada petugas media, hari ini, lapor sebuah akhbar.


Ahli perniagaan itu merupakan bekas sahabat rapat Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim dan juga rakan karib bekas presiden MIC Datuk Seri S Samy Vellu.


Beliau pernah menjadi timbalan ketua pemuda MIC pada sekitar tahun 1980an.


Nallakaruppan (kiri) juga pernah bergiat dalam PKR pimpinan isteri Anwar - Presiden Datuk Seri Wan Azizah Ismail - pada 2007 tetapi keluar parti kira-kira setahun selepas itu.


Nallakaruppan kemudiannya menubuhkan Parti Bersatu India Malaysia (MIUP) tetapi tidak menyertai pilihan raya umum ke-12 bagi menumpukan kepada kerja-kerja dalaman.


Beliau terkenal ahli politik yang lantang mengkritik kepimpinan Anwar dan PKR.


Selain Nallakaruppan, turut akan mengangkat sumpah sebagai ahli Dewan Negara, esok adalah ketua pemuda MCA Chiew Lian Keng dan bendahari MIC Datuk Jaspal Singh.


http://www.malaysiakini.com/news/180210