Followers

Tuesday, December 20, 2011

Menghina yang lemah tidak sukar bagi Umno yang lemah

Memang, menghina orang yang lemah tidak payah bagi Umno yang lemah. Kes novel interlock menjadi contoh. Tidak pasal-pasal kerana Umno, novel Interlok karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Husain yang tidak berdosa diubah beberapa perkataan di sana sini.


Namun setelah banyak peruntukan wang rakyat dikeluarkan untuk mengubah beberapa perkara dalam novel interlok kerana tekanan perkauman sempit MIC, salah sebuah anggota komponen BN, hasilnya novel itu tidak jadi menjadi salah sebuah novel dalam mata pelajaran sastera Melayu di sekolah. Itulah jasa Umno dan para pemimpinnya kepada kesusasteraan Melayu! Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain yang lemah dan uzur terus terkulai lesu kerana tingkah laku Umno yang lemah dan hilang punca itu.


Sesungguhnya contoh yang berlaku kepada Interlok ini, menjadi bukti bahawa Umno inilah yang akan ‘membela’ kesusateraan Melayu agar ‘tetap utuh’ dipersada kemegahannya!!!!! Benarkah begitu? Maka sesungguhnya, hanya orang mabuk sahaja yang percaya ini akan berlaku kerana Umno yang lemah, demi nyawa politiknya yang tinggal secebis itu akan berbuat apa sahaja walaupun terpaksa menconteng jatidiri hasil sastera Melayu seperti mana Umno ‘merendam-reput’ bahasa Melayu demi PPSMI seorang mamak!!


Nampaknya orang yang masih mahukan Umno dalam PRU ke 13 nanti adalah bagaikan ‘simpulan bahasa’ baru, orang yang membuat kek berupa taik untuk diberi kepada orang ramai dan akhirnya kek berupa taik itu dipakat-pakat makan sendiri sesama mereka!


Umno lemah hadapi ugutan komponen BN

Khairil Abdul Rahim

TEMERLOH, 19 Dis: Ketua Penerangan PAS Pusat, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man menyifatkan kerajaan yang diteraju Umno berada dalam keadaan lemah sehingga sesuatu keputusan menjadi berubah-ubah apabila diugut oleh beberapa pihak.

Pesuruhjaya PAS Pahang itu mendakwa, ini terbukti dalam isu novel Interlok di mana akhirnya kerajaan mengalah dengan tidak lagi menggunakan buku tersebut mulai tahun hadapan hanya kerana mahukan undi kaum India.

Katanya, novel karya Sasterawan Negara Datuk Abdullah Hussain itu sepatutnya tidak mencetuskan kontroversi jika kerajaan mengambil kira semua aspek sejak daripada mula.

“Namun begitu perkembangan terbaru seperti diumumkan oleh Presiden MIC Datuk G. Palanivel, kabinet memutuskan untuk menarik balik novel Interlok daripada silibus sastera tingkatan lima kerana dibantah parti komponen BN itu menunjukkan kelemahan Umno sendiri.

“Apa faedahnya kerajaan berbelanja sehingga berjuta untuk mencetak, kemudian menampal beberapa perkataan yang dianggap menghina masyarakat India tetapi akhirnya ditarik balik selepas novel sudah dirosakkan,” katanya.

Tambahnya, keputusan berubah-ubah itu turut melibatkan pembelajaran Sains dan Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) yang pada mulanya setuju dimansuh tetapi kemudiannya ditangguh apabila dibantah sesetengah pihak.

“Jadi secara jelas sikap flip-flop ini menunjukkan betapa lemahnya Umno,” kata Tuan Ibrahim ketika berucap merasmikan Seminar Penerangan PAS Pahang di Darul Amin Sungai Gau, dekat sini hari ini.

Kira-kira 300 peserta hadir. Turut membentangkan kertas kerja Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad, Pegawai Penerangan Pejabat Ketua Menteri Pulau Pinang, Anuar Hashim dan Ketua Penerangan PAS Pahang, Suhaimi Saad.

Mengenai pilihan raya umum (PRU) kali ini, Tuan Ibrahim berkata ia merupakan yang paling sengit sehingga diakui dalam Perhimpunan Agung Umno yang baru-baru ini sebagai PRU menentukan hidup mati Umno.

Tambahnya, selepas PRU 2008 yang menimbulkan kejutan, sudah ada mood rakyat untuk melakukan perubahan.

“Pemerhati meramalkan jika tsunami dulu berpusat di Kedah sehingga membuatkan negeri di utara Semenanjung jatuh ke tangan PR, kali ini dijangka berpusat di Negeri Sembilan di mana akan menjatuhkan negeri-negeri di selatan tanah air pula,” katanya.

Mengenai Pahang, beliau berkata pergantungan kepada pengundi Felda menjadi penentu kerana di negeri ini terdapat 27 kerusi Dun melibatkan kawasan Felda daripada 42 kesemuanya.

Tambahnya, dengan perkembangan terbaru isu-isu Felda PR mungkin menerima lonjakan undi luar biasa asalkan kerja-kerja penerangan dilakukan secara berterusan.

Serentak itu, beliau mahu saluran maklumat melalui dunia internet dipergunakan semaksimum mungkin dalam penyebaran maklumat termasuk melalui portal berita, blog, facebook dan twitter.

Sumber:harakahdaily

No comments: