Followers

Saturday, November 26, 2011

"Transfomasi Najib menuju diktator: Memang betul!

Apa yang hendak dikatakan lagi kerana memang itulah hakikatnya. Rakyat yang menuntut keadilan dan kebenaran disekat dengan pelbagai-bagai akta. Belum mansuh satu akta, dilahirkan lagi satu akta yang lain atas nama transfomasi, yang hakikat lebih mencengkam rakyat yang cuba menentang Umno/Bn yang semakin tersasar jauh dari kebenaran dan ketelusan! Itulah maknanya transformasi bagi Kerajaan Rosmah-Najib yang memerintah Umno/Bn!

Rakyat dipandirkan dengan pelbagai media suruhan. Akibatnya rakyat yang terkongkong di ceruk-ceruk sana dan sini, tidak pernah dapat menerima maklumat dari sumber yang lebih valid atau sahih mengenai apa yang sebenarnya berlaku dalam negara.


Rakyat dilenakan dengan pemberian ’ikan’ bukan ‘joran’! Habis ikan, diberi ikan lain. Selepas itu rakyat diminta bersyukur kepada nya, walaupun mendapat ikan buruk dan busuk yang kadang-kadang hanya sekadar dapat merasa tulang dan kepala ikan sahaja! Contoh projek lembu Feed Lot, RM 250 juta dapat kepada satu keluraga hanya, rakyat hanya dapat taik lembu dari mereka yang buat taik dalam isu tersebut! Duit rakyat ramai habis begitu sahaja! Apa nak dikatakan rakyat yang terus menyokongnya telah diipandirkan atau telah dicalit minyak ‘senyonyong’!


Bagi rakyat yang celik dan cerdik yang mencintai kebenaran dan keadilan dan benci kejahatan dan kezaliman, untuk rakyat seperti ini terimalah akta-akta silih berganti. Kini akta Anti Perhimpunan Aman konon, tapi sebenarnya, akta itu bakal menyekat dan menangkap rakyat yang menentang Umno/Bn yang kian keliru dan haru di saat-saat usia tua dan nyaknyuk. Bayangkan orang nyanyuk menggunakan akta, memang teruk !


“Transformasi” Najib menuju diktator

Aziz Muda


KUALA LUMPUR, 25 Nov: Akta Perhimpunan Aman yang dibentangkan oleh Perdana Menteri pada persidangan Dewan Rakyat, kelmarin, jelas bertujuan untuk menghalang himpunan diadakan oleh rakyat negara ini.

Realiti itu terserlah apabila di dalam akta tersebut dikenakan pelbagai syarat yang tidak munasabah untuk membolehkan rakyat negara ini mengadakan perhimpunan berbanding kawalan sedia ada di bawah Seksyen 27 Akta Polis 1967.


Pengarah Jabatan Undang-Undang Dan Hak Asasi Manusia (Juham), Dewan Pemuda PAS Malaysia, Ahmad Zamri Asa'ad Khuzaimi berkata, akta itu hanyalah mempunyai nama yang menarik, tetapi hakikatnya Kerajaan BN secara jelas mencabul hak rakyat untuk berhimpun.


Menurut beliau, jika di bawah Akta Polis 1967, sekurang-kurangnya hanya perhimpunan di tempat awam yang dikenakan permit, tetapi di bawah akta baru ini mensyaratkan semua perhimpunan walaupun di premis persendirian atau disewa perlu diberikan notis makluman awal kepada polis 30 hari sebelum tarikh himpunan yang dicadangkan itu hendak dibuat.


Katanya, Seksyen 9(5) Akta itu pula membenarkan polis mendenda penganjur sehingga RM10,000.00 sekiranya tiada notis awal diserahkan kepada polis sebelum perhimpunan tersebut diadakan.


"Peruntukan itu amatlah tidak munasabah kerana kebanyakan himpunan aman rakyat adalah berkaitan dengan isu-isu semasa yang berlaku dan memerlukan tindakan yang segera," katanya ketika menghubungi Harakahdaily, hari ini.


Itulah prinsip demokrasi dan hak asasi rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan, menurutnya, tetapi malangnya hak-hak yang masih berbaki sedikit itupun cuba dihapuskan sepenuhnya oleh kerajaan Umno (Barisan Nasional).


"Inikah transformasi yang dibangga-banggakan oleh Perdana Menteri atau transformasi yang dibuat hanya untuk mengubah negara menjadi negara diktator dan kuku besi?" ujarnya.


Akta baru itu juga, tegasnya, melarang individu di bawah umur 21 tahun untuk berhimpun secara aman dan ini tentulah merujuk secara khusus kepada para mahasiswa dan mahasiswi di institusi pengajian tinggi negara.


"Sudahlah para mahasiswa dikongkong teruk oleh AUKU, sekarang akta drakonian yang baru diperkenalkan ini pula meragut terus hak-hak asasi mereka untuk berhimpun dan menyuarakan pendapat secara aman.


"Kerajaan BN benar-benar memperlekeh dan memperbodohkan terus keintelektualan para mahasiswa dan mahasiswi kita," tambah beliau.


Manakala Seksyen 21(3) akta itu, tegasnya, membenarkan polis mendenda pihak yang ditangkap sehingga RM20,000.00, jumlah yang sangat tidak munasabah berbanding RM2000.00 sekarang, sedangkan kesalahan berhimpun bukanlah satu kesalahan jenayah yang serius.


Katanya, banyak lagi peruntukan lain yang tidak munasabah dimasukkan di dalam akta baru itu, manakala segala kelemahan yang berlaku itu disebabkan sikap ego kerajaan yang enggan mendengar pendapat ramai supaya segala undang-undang baru yang hendak digubal yang berkaitan hak-hak asasi rakyat patut dirunding secara konsultasi bersama.


Juham mengecam Akta Perhimpunan Aman 2012 dan berpandangan akta tersebut hanya seperti menanam tebu di tepi bibir, manis di mulut tetapi hakikatnya membawa bencana dan mala petaka besar kepada hak-hak asasi rakyat untuk berhimpun secara aman seperti yang dijamin di bawah Perkara 10 Perlembagaan Persekutuan.


"Akta ini jelas mengongkong kebebasan rakyat untuk berhimpun dengan sekatan dan syarat-syarat yang amat zalim, tidak munasabah dan tidak pernah difikirkan oleh rakyat yang waras," tegasnya.


Juham menggesa agar kerajaan menarik balik akta itu dengan segera dan berunding dengan rakyat terlebih dahulu sebelum memperkenalkan apa-apa undang-undang yang zalim seperti itu dan menyekat kebebasan rakyat yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan yang merupakan undang-undang tertinggi negara.


Sumber: Harakahdaily

No comments: