Followers

Sunday, November 27, 2011

Rang Undang-Undang Perhimpunan Awam 2011: Umno bagai mengepung air bah!

Apa yang sedang kerajaan Umno/Bn lakukan dengan mengemukan Rang Undang-Undang Perhimpunan Awam 2011, bagai usaha mengepung air bah yang memenuhi kawasan sekangkang kera. Gerakan kesedaran rakyat yang semakin meluas dan melata bagaikan air bah yang masuk mencuci seluruh kawasan. Kerajaan Umno/Bn pimpinan Rosmah-Najib nampaknya tidak berminat untuk melepaskan air yang semakin memenuhi, buat menyubur kawasan yang lebih luas kerana takut halaman dan rumah-rumah kediaman mereka dilecak dan di tenggelami air. Lantaran itu mereka berhempas pulas menahan arus air bah yang deras dan mencurah-curah yang semakin memenuhi lingkaran kehidupan rakyat.

Masalahnya apakah langkah yang dibuat sesuka hati oleh para pemmpin Umno/Bn yang sombong dan bongkak ini, satu tindakan bijak yang mampu menyelamatkan mereka? Sampai bilakah Umno mampu mengharapkan benteng empangannya yang penuh dengan kebocoran dan ketirisan itu, kukuh untuk menahan dan mengepung arus deras kesedaran dan kebangkitan rakyat yang semakin subur dan melata, bagaikan mencurah-curah rakyat Mesir ke Dataran Tahrirnya?


Maka itu adalah jelas, usaha mewujudkan Undang-undang Perhimpunan Awam 2011 yang sebegitu rupa, adalah pelengkap yang mencukupi syarat kepada kejatuhan Umno/Bn yang begitu hampir, yang tidak memungkinnya untuk bangkit buat selama-lamanya! Itulah hakikatnya.


Umno ambil mudah tutup skandal besar.


Tuan Ibrahim Tuan Man


Untuk menutup skandal besar yang tidak terjawabnya saban hari, Umno kini mengambil langkah mudah bersifat murahan untuk menipu rakyat bahawa mereka sedang bertransformasi dan juga giat memberikan gula-gula politik menjelang pilihanraya.

Selepas kegagalannya meningkatkan pendapatan kebanyakan rakyat jelata, kerajaan Umno-BN mengambil langkah mudah untuk mengurangkan kos sara hidup rakyat dengan menubuhkan Kedai Rakyat 1Malaysia, kini muncul pula terbaru Kedai Ikan Satu Malaysia yang menjanjikan pelbagai jenis ikan dengan harga yang murah.

Umno turut mengambil langkah mudah dalam membendung kemarahan rakyat menuntut hak kebebasan berhimpun dengan percubaan membodohkan rakyat bahawa mereka sedang berubah dengan mengemukakan Rang Undang-Undang Perhimpunan Awam 2011, yang hanya harum namanya, tetapi lebih kejam daripada akta sebelumnya.

Setelah melihat kemarahan para mahasiswa yang kian meningkat terutamanya setelah nasib yang melanda professor Aziz Bari dan keputusan mahkamah rayuan terhadap 4 pelajar UKM, kerajaan Umno dilihat sekali lagi mengambil langkah mudah untuk meredakan keadaan dengan mengumumkan pemindaan terhadap Seksyen 15 AUKU untuk membenarkan mahasiswa terlibat dalam politik, tapi pada masa yang sama tetap merayu keputusan mahkamah rayuan yang mengistiharkan seksyen 15 AUKU tidak sah dari segi perlembagaan.

Semua langkah mudah yang diambil oleh kerajaan Umno telah memberikan signal jelas kepada rakyat bahawa para pemimpin Umno sememangnya tidak ikhlas, tidak ingin berubah, dan malah sedang bertransformasi ke arah lebih teruk kerana tidak berfikir panjang sebelum mengemukakan sesuatu.

Segala langkah mudah yang diambil Umno bermotifkan keuntungan politik pendek semata-mata, dan hanyalah taktik murahan untuk mendapat undi rakyat dalam PRU13 yang semakin mendekat.

Kecelaruan dan kenaifan pemikiran pemimpin Umno dalam mengambil langkah mudah ini turut membuktikan kebimbangan mereka dengan perubahan kesedaran politik rakyat kini.


Skandal National Feedlot Corporation dan RUU Perhimpunan Awam 2011 telah menyedarkan rakyat bahawa sudah tiba masanya untuk mengiatkan kempen ‘Asal Bukan Umno’ demi menyelamatkan negara.

Katakan ‘Cukup’ pada pembohongan Umno dan tunjukkan kepada para pemimpin Umno yang bermuka-muka ini bahawa rakyat Malaysia tidak sebodoh dan semurah yang mereka tanggapkan.

Kini rakyat hanya mempunyai satu jalan keluar untuk mendapatkan transformasi yang diharapkan untuk negara iaitu menunjukkan menunjukkan jalan keluar bagi Umno dalam PRU akan datang, insyaAllah.

Tuan Ibrahim Tuan Man
Ketua Penerangan PAS Pusat
26 November 2011

Sumber:harakahdaily

1 comment:

abu idris said...


arrayah.info
- Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman bertentangan Al-Quran dan Sunnah