Followers

Monday, October 31, 2011

Rugi lagi: Kejayaan pemerintaha UMNO/Bn menjadikan Malaysia Darul Rugi!

Orang-orang Melayu terutama anak-anak muda yang berintegriti harus memikirkan hal ini bahawa UMNO sudah lapok dan usang untuk terus memerintah negara tercinta ini. Kebanyakan apa yang UMNO lakukan terpaksa menghadapi kerugiaan yang parah. Ini menggambarkan betapa tiada kualitinya Umno untuk menjadi parti yang mampu membela nasib rakyat.

Bayangkan orang-orang Melayu yang terperangkap dalam program pemandiran minda Melayu, yang terlalu sayangkan UMno, konon Umno adalah segala-galanya, jika sampai masanya nanti tarif elektrik pula akan naik?

Kehilangan integriti, amanah, pertanggungjawaban dan keikhlasan telah kian hilang dari Umno. Bayangkan dalam rakyat riuh-rendah memperkatakan perbelanjaan mewah isteri Perdana Menteri, isteri Perdana Menteri itu bagaikan bodoh sombong terhadap rungutan rakyat dilaporkan terus berbelanja sakan lagi di Australia!

Wahai kaumku Melayu yang berada di FELDA dan kampung-kampung cukuplah menjadikan Umno sebagai azimat keramat kerana kepercayaan itu adalah tahyul yang terbesar yang perlu dibersihkan dari hati-hati kita. Umno adalah barang lapor yang petrlu diganti...perlu diganti segera jika tidak banyak lagi negara ini akan merana kerugiaan yang berbagai!

TNB rugi: Bersedia hadapi kenaikan tariff

Abdul Aziz Mustafa

KUALA LUMPUR, 31 Okt: Naib Presiden PAS, Datuk Mahfuz Omar menggesa rakyat bersiap-sedia menghadapi kemungkinan kenaikan tarif elektrik berikutan kerugian besar Tenaga Nasional Bhd (TNB).

"TNB mengalami kerugian sebesar RM453.9 juta. Ketika mengalami keuntungan pun TNB nakkkan tarif elektrik, apa jaminan ia tidak naikkan selepas rugi besar seperti itu?" katanya.


Mahfuz mennggesa Presiden dan juga Ketua Pegawai Eksekutif TNB, Datuk Seri Che Khalib Mohamad Noh mendedahkan sebab sebenar kerugian besar TNB.


"Bila rugi, seperti biasa, sudah menjadi hobi para peneraju syarikat berkaitan kerajaan (GLC) terutamanya untuk menyalahkan faktor luaran seperti kenaikan kos bahan mentah dan sebagainya.


"Che Khalib juga mengaitkan kerugian dengan kekurangan bekalan gas dan dengan beraninya meletakkan cabaran kepada Petronas untuk memulihkan sepenuhnya bekalan gas semula jadi supaya TNB tidak perlu lagi menggunakan bahan api ganti yang mahal.


"Sedangkan, sepatutnya CEO TNB itu memilih sikap pro-rakyat serta mendedahkan sebab sebenar kerugian besar TNB," kata beliau.


TNB mencatatkan kerugian bersih RM453.9 juta pada suku keempat tahun kewangan semasa.


Mahfuz mempersoalkan jika kekurangan bekalan gas semula jadi yang menjadi punca kerugian TNB sehingga terpaksa menggunakan bahan api ganti yang mahal, mengapa pula syarikat-syarikat pembekal tenaga bebas (IPP) mencipta keuntungan?


"Adakah TNB tidak menikmati subsidi gas yang mencukupi dari Petronas seperti yang dinikmati IPP? Adakah hanya IPP menikmati subsidi gas yang mencukupi dan tidak perlu menggunakan bahan api ganti yang mahal?


"Atau adakah kerana TNB menjadi sapi perahan IPP? Rakyat tahu bahawa TNB dipaksa membeli tenaga dari IPP walaupun tidak digunakan," kata Mahfuz.


Ahli Parlimen Pokok Sena itu tidak mengharapkan Che Khalib mempunyai keberanian seperti bekas CEO TNB, Tan Sri Ani Arope yang meletak jawatan kerana tidak berpuas hati terhadap perjanjian berat sebelah antara IPP dan TNB.


"Sudah tentu kita tidak mengharap Che Khalib mempunyai keberanian seperti Ani, tetapi sekurang-kurangnya beliau hendaklah lebih telus dalam menjelaskan sebab sebenar kerugian TNB


"Che Khalib hendaklah berterus-terang kerana TNB mungkin rugi lebih besar lagi jika tariff elektrik tidak dinaikkan pertengahan tahun lalu dengan kenaikan purata 7.12 peratus," kata beliau.


Rakyat, kata Mahfuz, bukan sahaja tidak berpuas hati terhadap subsidi sehingga RM17 bilion kepada IPP dan perjanjian tidak waras yang memaksa TNB membeli tenaga dari IPP walaupun tidak digunakan, malah semakin marah apabila baru-baru ini tersiar khabar penambahan IPP kepada Tanjung Bin Power dan urusniaga yang begitu bermurah hati kepada anak syarikat Malakoff Berhad itu.


"Bukan itu sahaja, sejak September lalu lagi saya diberitahu tentang perundingan untuk membolehkan IPP meningkatkan kapasiti pengeluarannya malah ada dakwaan bahawa surat kelulusan telah diberikan untuk meningkatkan kapasiti pengeluaran," kata beliau.


Mahfuz mempersoalkan kewajaran penambahan IPP dan rundingan meningkatkan kapasiti pengeluaran sedangkan TNB dan akhirnya rakyat sentiasa dibuli supaya membayar kepada IPP walaupun tenaga yang mereka bekalkan tidak digunakan.


"Walaupun dibekalkan dengan tenaga yang tidak digunakan, TNB kena bayar. IPP tidak menjana tenaga pun TNB kena bayar, sampai bila rakyat yang menjadi pelanggan TNB hendak menanggung biawak hidup seperti ini?" beliau mempersoalkan.


Beliau berharap semakin ramai rakyat menyedari satu-satunya penyelesaian kepada masalah dan bebanan itu ialah dengan memastikan berakhirnya pemerintan Umno Barisan Nasional (BN).

http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/6270-tnb-rugi-bersedia-hadapi-kenaikan-tarif

No comments: