Followers

Thursday, October 27, 2011

Lagi lagi Mahathir!!

Lagi-lagi Mahathir! Dia memang bapak pemunah gamaknya. Dasar Pelajaran Kebangsaan punah masa dia memerintah, Bahasa Melayu ghuyup sebagai bahasa ilmu di tangan dia. DEB, ekuiti ekonomi Melayu tak kesampaian pun di tangan dia. Tanah rezab Melayu berkurangan zaman dia. Sekolah Agama Rakyat terancam pun zaman dia. Pendatang asing jadi pengundi pun masa dia merintah. Kehakiman jadi huyung-hayang zaman dia. Keadilan mula terhakis zaman dia. Banyak perkara rosak zaman dia ni. Heiy…memang dialah!!

‘Dr M punca Kabinet campur tangan dalam laporan audit’.


Kelewatan pembentangan Laporan Ketua Audit Negara adalah kerana kelemahan institusi yang disebabkan oleh Tun Dr Mahathir Mohamad semasa beliau menjadi perdana menteri, kata pakar perlembagaan negara Profesor Abdul Aziz Bari.


Pakar undang-undang UIA itu berkata Mahathir telah meminda perlembagaan persekutuan pada tahun 1993 dengan melucutkan raja-raja daripada kekebalan mereka dan menyediakan peruntukan bagi kerajaan untuk "memberi arahan" kepada Yang di-Pertuan Agong.


Ini dilakukan dengan cara memasukkan Artikel 40 (1A) dalam perlembagaan yang menyatakan bahawa Seri Paduka perlu bertindak mengikut nasihat jemaah menteri.


"Pada dasarnya ini merupakan legasi yang ditinggalkan oleh pentadbiran Mahathir, yang mahu monarki disenyapkan," katanya kepada Malaysiakini hari ini.


Menurut beliau, pada masa yang sama, negara mempunyai seorang eksekutif yang tidak memperdulikan kuasa badan yang lain dan monarki yang tidak pasti peranannya.


Kenyataan Abdul Aziz itu dibuat bagi mengulas kelewatan pembentangan Laporan Ketua Audit Negara yang tertangguh dua minggu. Laporan itu biasanya dibentangkan pada hari yang sama dengan pembentangan Bajet oleh Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak. Bajet 2012 dibentangkan di Dewan Rakyat pada 7 Oktober lalu.


Kelewatan itu dikatakan kerana jemaah menteri mahu meneliti laporan berkenaan sebelum ia dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong kerana kebimbangan bahawa laporan audit tersebut akan mencuri tumpuan berbanding Bajet 2012.


Menurut Ketua Audit Negara, Tan Sri Ambrin Buang, mengemukakan laporan kepada jemaah kabinet sebelum diperkenan oleh Seri Paduka adalah amalan yang diguna-pakai sejak 1982, iaitu sejurus selepas Mahathir menjadi Perdana Menteri.


Kata beliau, ia bertujuan untuk membolehkan kabinet membiasakan diri dengan isu-isu yang dibangkitkan dalam laporan itu dan menjelaskannya di Dewan Rakyat

http://www.malaysiakini.com/news/179786

1 comment:

Anonymous said...

Dia ni badan pun dah bau tanah, tak mau taubat2,kalau tak caya cuba cium tangan dia waktu bersalam..